Μάικλ Ρούμπιν: Να επιβληθούν κυρώσεις σε Τουρκία για τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο διακεκριμένος Αμερικανός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute στηλιτεύει ακόμα μια φορά την Τουρκία με νέο άρθρο του στο περιοδικό National Interest, υποστηρίζοντας πως πρέπει της επιβληθούν κυρώσεις για τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει στα Κατεχόμενα.

Επισημαίνει, ότι «ήρθε η ώρα για σοβαρές κυρώσεις στην Τουρκία. Αντί να εφαρμόζονται κυρώσεις σταδιακά, δίνοντας έτσι στην Άγκυρα τον τρόπο και τον χρόνο να προσαρμόζεται και να τις παρακάμπτει, ο στόχος είναι να επιβληθούν οικονομικά μέτρα που θα την πιέσουν στο βαθμό που θα συντρίψουν την ίδια και την οικονομία της».

Προτείνει «ΗΠΑ και η ΕΕ να κλείσουν τις τουρκικές τράπεζες που λειτουργούν στη βόρεια Κύπρο… θα πρέπει επίσης να απαγορεύσουν την Turkish Air και οποιονδήποτε άλλο αερομεταφορέα που εξυπηρετεί την τουρκική κατεχόμενη βόρεια Κύπρο από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις σε οποιαδήποτε τουρκική ή διεθνή εταιρεία που δραστηριοποιείται στην κατεχόμενη ζώνη…».

»… όλα τα κράτη θα πρέπει να θεωρήσουν ψευδή τα διαβατήρια της Βόρειας Κύπρου. Όλα τα κράτη που διατηρούν σχέσεις με την Κύπρο θα πρέπει επίσης να κλείσουν τα γραφεία αντιπροσωπείας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στα εδάφη τους. Αντί να στηριχθούν στην καλή θέληση του Ερντογάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το αραβικό μπλοκ θα μπορούσαν τότε να άρουν τις κυρώσεις μόνο όταν διαλυθεί η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να εξετάσουν το πλήρες εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς ή από την Τουρκία».

Τέλος, ο Ρούμπιν τονίζει τη «διχοτόμηση» της Κύπρου από την τουρκική εισβολή το 1974 αλλά και την εγκαθίδρυση του ψευδοκράτους, το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, παρά μόνο την Τουρκία. Επίσης αναφέρει ότι πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχαν να τερματίσουν την κατοχή της Τουρκίας, η οποία σε λίγα χρόνια θα συμπληρώσει τα 50 χρόνια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx