ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μαίνεται η φωτιά στα Βίλια – Κυκλωμένο από παντού το χωριό

Πυρκαγιά στην Μάνδρα – Μαίνεται το μέτωπο στην Δασιά

Η φωτιά στα Βίλια, η οποία εξακολουθεί να μαίνεται για τρίτη ημέρα, απειλεί και πάλι το χωριό, με τις φλόγες να είναι σε μικρή απόσταση, καθώας άλλαξε και πάλι η φορά του ανέμου.

Νωρίτερα, όλοι πίστευαν ότι η φωτιά θα μπει μέσα στον οικισμό, όμως έγινε αμέσως επιχείρηση ανάσχεσης με όλα τα εναέρια μέσα και τις επίγειες δυνάμεις. Έτσι η φωτιά ανακόπηκε και δεν έφθασε στον οικισμό. Λίγο μετά τις 5:00 το απόγευμα, ωστόσο, άλλαξε πάλι η φορά του ανέμου και μια νέα αναζωπύρωση άρχισε να απειλεί ξανά τα σπίτια.

Αυτή την ώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ελεγξουν το νότιο τμήμα της φωτιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα. Μηχανήματ έργου ανοίγουν νέες ζώνες, κυρίως για την αποφυγή επέκτασης της φωτιάς προς Καντήλι και Μελετάκι. Η συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη.

«Είναι πολύ κοντά η φωτιά στο χωριό. Άλλαξαν πολλά από τις 14:30 η ώρα. Αλλού πήγαινε η φωτιά και αλλού κατέληξε. Οι άνεμοι ενισχύθηκαν και το μέτωπο τώρα είναι σε μικρή απόσταση από τα σπίτια. Στις 16:30 μας είπαν ότι δεν χρειάζεται να γίνει εκκένωση. Δεν ξέρω γιατί δεν το έχουν ζητήσει ακόμα. Υπάρχει δρόμος για να φύγει ο κόσμος», δήλωσε στο MEGA ο κ. Κόκκαλης, Aντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έχει καεί ακατοίκητο κτίσμα εκτός οικισμού, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν λεωφορεία για την εκκένωση του χωριού. Στο σημείο επιχειρούν 370 πυροσβέστες, 130 οχήματα, 11 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

«Αυτή τη στιγμή δίνεται η μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, σπίτια, περιουσίες. Απευθύνουμε έκκληση σε όποιον μπορεί (δήμοι, ιδιώτες, εταιρείες) να συνδράμει, όσο το δυνατόν νωρίτερα, στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Βίλια. Για να μπορέσουμε να σώσουμε, ως κοινωνία, ό,τι μπορεί να σωθεί» δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης από τα Βίλια, όπου βρέθηκε επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  «Να διαθέσει όλα τα αναγκαία επίγεια και εναέρια μέσα για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς» κάλεσε την κυβέρνηση το ΚΚΕ, «για να μην είναι η επόμενη “επιτροπή ανασυγκρότησης”, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, για τα Βίλια και την ευρύτερη περιοχή».

Η απάντηση Χρυσοχοΐδη

«Τα εναέρια μέσα ήταν σήμερα επιχειρησιακά αξιόμαχα και δυναμικά στην κατάσβεση» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε σημερινές αναφορές της αντιπολίτευσης. Σε ό,τι αφορά το ρωσικό Beriev-200, επανέλαβε ότι «το θέμα της ασφάλειας δεν είναι διαπραγματεύσιμο», υπενθυμίζοντας το τραγικό δυστύχημα με ίδιου τύπου αεροσκάφος στην Τουρκία που στοίχισε την ζωή 8 ανθρώπων.

Πρόσθεσε επίσης ότι «επειδή συνεχίζονται οι αναφορές για το Beriev, οι κανόνες του κατασκευαστή ακολουθούνται κατά γράμμα σύμφωνα με το πρωτόκολλο συντήρησης και όταν το αεροσκάφος δεν επιχειρεί αναπληρώνεται από περισσότερα διαθέσιμα μέσα, όπως συνέβη στην περίπτωσή μας».

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στα Βίλια ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 29 εναέρια μέσα με το Beriev, προσθέτοντας ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν συμπαγές δάσος, χωρίς καλλιέργειες που θα αποτελούσαν φυσικές ζώνες ανάσχεσης, αλλά και διαρκείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων. Συμπλήρωσε επίσης ότι η έλλειψη οδικού δικτύου δυσχεραίνει την πρόσβαση σε επίμαχα σημεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι