“Μακεδονία” αποκάλεσε τα Σκόπια κατά την ορκωμοσία της η νέα πρόεδρος της γείτονος

“Μακεδονία” αποκάλεσε τα Σκόπια κατά την ορκωμοσία της η νέα πρόεδρος της γείτονος

Σε μία πρωτοφανή ωμή πρόκληση προχώρησε η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα κατά την ορκωμοσία της στην προεδρία: αποκάλεσε τη χώρα της σκέτο «Μακεδονία», παραβιάζοντας έτσι τη Συνθήκη των Πρεσπών.

Χθες σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει «θα έχουμε ζητήματα αν όσα ακούστηκαν προεκλογικά, ακουστούν και μετεκλογικά. Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για την ονομασία της χώρας του. Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δέχθηκα, όμως, τη συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι, παρά τη διαφωνία μου, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας».

Το VMRO είναι κατά της συνθήκης των Πρεσπών, πλην όμως από τις συμφωνίες προκύπτει ότι σε περίπτωση μη σεβασμού προς αυτές (για την ονομασία, τα βιβλία ιστορίας κ.λπ.) τίθεται ενταξιακό ζήτημα για τη χώρα στο ΝΑΤΟ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι