Μακρόν: Δηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης της Αρμενίας “που προσπαθούν να την αποσταθεροποιήσουν”
29/06/2025
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, εξέφρασε «την αλληλεγγύη της Γαλλίας απέναντι στις απόπειρες αποσταθεροποίησης της Δημοκρατίας στην Αρμενία».
Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε θετική την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και όπως ανέφερε σε μήνυμά του στο X τον διαβεβαίωσε ότι στηρίζει «τις θαρραλέες προσπάθειες του για την επίτευξη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν και την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία».
«Η επίτευξη της ειρήνης και το άνοιγμα των συνόρων θα είναι μία μείζονος σημασία εξέλιξη και ένα παράδειγμα προς μίμηση» αναφέρει στο μήνυμα του ο Γάλλος πρόεδρος. Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη, δύο ημέρες πριν την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης του στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας είχε ανακοινώσει ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας απέτρεψαν απόπειρα πραξικοπήματος την οποία, όπως είπε, σχεδίαζε ο «εγκληματικός και ολιγαρχικός κλήρος» και ειδικότερα ο αρχιεπίσκοπος της αποστολικής Εκκλησίας Μπαγκράτ Γκαλστανιάν ο όποιος και συνελήφθη. Δυτικά μέσα τον θεωρούν φιλορώσο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δίνει απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι «δεν μπορεί να σχολιάσει τις εξελίξεις στο εσωτερικό άλλου κράτους».
Το 2024 ο αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν είχε ηγηθεί διαδηλωτών που απαιτούσαν την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν κατηγορώντας τον για παραχώρηση εδαφών στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν. Υπέρ του Γκαλστανιάν έχουν ταχθεί δύο πρώην πρωθυπουργοί της Αρμενίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Πασινιάν ήταν ένας απλός δημοσιογράφος αλλά είχε ηγηθεί διαδηλώσεων και είχε καταφέρει να σχηματίσει κόμμα, που δεν κέρδισε μεν στις εκλογές του 2017 αλλά που εν συνεχεία με διαδηλώσεις ανέτρεψε την κυβέρνηση. Ο Πασινιάν τότε κατηγορούσε την κυβέρνηση για σκάνδαλα αλλά και για το ότι ασκούσε ενδοτική οπλιτική έναντι των Αζέρων.
Λίγους μήνες μετά την ανατροπή της κυβέρνησης το 2018 το κόμμα του Πασινιάν πήρε το σαρωτικό 70%. Εντούτοις επί των ημερών του ηττήθηκε η Αρμενία και απώλεσε το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όταν στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας. Η Αρμενία, η οποία υποστήριζε για τρεις δεκαετίες το έδαφος αυτό, δεν επενέβη στρατιωτικά, ενώ πλέον συζητά και παραχώρηση επιπλέον εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν. Η αντιπολίτευση τώρα κατηγορεί τον Πασινιάν ότι “έγινε αυτό που ανέτρεψε”.