Μακρόν: Ή τήρηση συμφωνίας για το κλίμα, ή όχι εμπορική συμφωνία
28/06/2019Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται στην Ιαπωνία για τη σύνοδο της G20, απείλησε να μην υπογράψει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-MERCOSUR, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την οποία θεωρείται πως επίκειται άμεσα, εάν η Βραζιλία αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
«Εάν η Βραζιλία εγκαταλείψει τη συμφωνία του Παρισιού, δεν θα μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνίες για το εμπόριο μαζί της», διεμήνυσε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη, σήμερα, της συνόδου κορυφής της ομάδας των είκοσι βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών του πλανήτη, στην οποία αναμένεται να εκδηλωθούν εντάσεις ως προς το ζήτημα του κλίματος.
Ο Μακρόν αποφάσισε να κλιμακώσει την πίεση την ώρα που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τη MERCOSUR (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη), που είχαν ξεκινήσει πριν από είκοσι χρόνια, μοιάζουν κοντά στην ολοκλήρωσή τους.
«Το κλίμα είναι συνυφασμένο με τα κοινωνικά και τα εμπορικά ζητήματα. Δεν θα κλείσω συμφωνίες για το εμπόριο με ανθρώπους που δεν τηρούν τη συμφωνία του Παρισιού, που δεν σέβονται τις δεσμεύσεις μας ως προς τη βιοποικιλότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε επίσης την «ανησυχία» της την Τετάρτη για τις ενέργειες που προωθεί ο βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου όσον αφορά την εκδάσωση. «Θα αδράξω την ευκαιρία της G20 για κάνω μια σαφή συζήτηση μαζί του», είπε, αποφεύγοντας ωστόσο να συνδέσει το θέμα της πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος με τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο.
«Πιστεύω ότι η μη επίτευξη συμφωνίας με τη MERCOSUR δεν θα συμβάλλει σε καμία περίπτωση να μην εκχερσωθεί ένα εκτάριο γης στη Βραζιλία, το αντίθετο», εκτίμησε η Μέρκελ, για την οποία «δεν είναι αυτή η απάντηση σε αυτό που συμβαίνει το τρέχον διάστημα στη Βραζιλία».
Νωρίτερα τον Ιούνιο, 340 ευρωπαϊκές και νοτιοαμερικανικές ΜΚΟ ζήτησαν να ακυρωθεί η σύναψη συμφωνίας για το εμπόριο «εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον στη Βραζιλία» αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο ο ακροδεξιός Μπολσονάρου. Οι οργανώσεις αυτές αξίωσαν «αυστηρά μέτρα» εναντίον της αποψίλωσης των δασμών και να γίνουν «δεσμεύσεις» για την τήρηση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα από την Μπραζίλια.
Η πιθανή συμφωνία ΕΕ-MERCOSUR προκαλεί εξάλλου ανησυχίες και αντιδράσεις από μέρους Ευρωπαίων αγροτών, που φοβούνται μια πλημμύρα νοτιοαμερικανικών προϊόντων μετά την άρση πολλών δασμών. «Απαιτούμε από τους αγρότες μας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνα δεν μπορούμε να λέμε την επομένη ότι θα εισάγουμε εδώδιμα από μια χώρα που δεν σέβεται τίποτα», τόνισε ο Μακρόν.