Μακρόν και αλ Σίσι: Θα συνεργαστούμε, αλλά διαφωνούμε
07/12/2020Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε σήμερα τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, όμως στις κοινές δηλώσεις, παρότι ο Γάλλος πολιτικός είπε ότι η συνεργασία των δύο χωρών δεν επηρεάζεται από τη διαφορετική αντίληψη στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε ότι αυτά για τη δική του χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω, όπως γίνεται μεταξύ φίλων με εμπιστοσύνη και πλήρη ειλικρίνεια, για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραμένω σταθερός συνήγορος ενός δημοκρατικού, κοινωνικού ανοίγματος και της αναγνώρισης μιας δυναμικής και δραστήριας κοινωνίας των πολιτών», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο αλ-Σίσι, ο οποίος καταγγέλλεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Στο σημείο αυτό, χαιρέτισε την απελευθέρωση τριών μελών ΜΚΟ που κρατούνταν στο Κάιρο, αλλά αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Ράμι Σάαθ (Αιγύπτιος, παντρεμένος με Γαλλίδα), που ειναι ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του οποίου την αυθαίρετη κράτηση καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις εδώ και έναν χρόνο.
Έτερον, εκάτερον
«Δεν θα εξαρτήσω όμως τη συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας, όπως και στον οικονομικό τομέα, από αυτές τις διαφωνίες», διευκρίνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους υπογραμμίζοντας πως είναι «πιο αποτελεσματικό να έχουμε μια πολιτική απαιτητικού διαλόγου μάλλον, παρά μια πολιτική μποϊκοτάζ, η οποία θα μείωνε την αποτελεσματικότητα ενός από τους εταίρους μας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και υπέρ της περιφερειακής σταθερότητας».
Ο Πρόεδρος Μακρόν ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, «πρόεδρο μιας πολύ μεγάλης αραβικής και μουσουλμανικής χώρας, για την επίσκεψή του στο Παρίσι» μετά από «μια αντιγαλλική εκστρατεία μίσους στον μουσουλμανικό κόσμο». Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε:
«Αίγυπτος και Γαλλία είναι ενωμένες στην οικοδόμηση ενός χώρου πολιτισμού, μέσα στον οποίο δεν χωρούν θανατικές καταδίκες και ομιλίες μίσους, όταν απλώς εκφράζονται οι ελευθερίες».
Ναι μεν αλλά…
Επανερχόμενοι έπειτα από ερώτηση Αιγύπτιου δημοσιογράφου, οι δύο αρχηγοί κρατών προχώρησαν στη συνέχεια σε λεπτομερείς τοποθετήσεις, με τον Μακρόν να υπερασπίζεται τις ελευθερίες, ανάμεσα στις οποίες και το δικαίωμα να επικρίνει κάποιος μια θρησκεία, ενώ ο αλ-Σίσι υπογράμμισε τον «ιερό χαρακτήρα της θρησκείας που υπερτερεί των ανθρώπινων αξιών».
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος υπενθύμισε πως η Αίγυπτος καταδίκασε τη δολοφονία του καθηγητή Σαμουέλ Πατί από έναν ριζοσπαστικοποιημένο Τσετσένο μετανάστη, καθώς το Κάιρο «καταδικάζει οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση. Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να πιτεύουν στην θρησκεία που επιλέγουν και να αρνούνται ό,τι θέλουν. Ωστόσο», είπε, «με ανησυχεί ο κίνδυνος, καθιστώντας ισότιμες τις ανθρώπινες αξίες, που δεχόμαστε και σεβόμαστε, με τις αξίες της θρησκείας, να θίξουμε βαθιά εκατομμύρια ανθρώπους».
Ο Μακρόν απάντησε ότι «στη Γαλλία θεωρούμε πως τίποτε δεν μπορεί να είναι πάνω από τον άνθρωπο και από τον σεβασμό της αξιοπρέπειας της ανθρώπινης προσωπικότητας και αυτή είναι η συνεισφορά της φιλοσοφίας του Διαφωτισμού. Μπορεί πάντως να συζητηθεί το θέμα της ευπρέπειας και για το τι μπορεί να σοκάρει τον έναν ή τον άλλον στη σχέση μεταξύ ανθρώπινων πλασμάτων. Ομως και πάλι, καμιά θρησκεία δεν έχει το δικαίωμα να κηρύξει τον πόλεμο επειδή την κοροϊδεύουν», συνέχισε ο Μακρόν, υπενθυμίζοντας τον αυστηρό διαχωρισμό μεταξύ θρησκείας και κράτους, που υφίσταται στη Γαλλία.
Ο Μακρόν είπε πως θεωρεί «πολύ σημαντική τη συζήτηση που έχουμε εδώ», ενώ υπογράμμισε επίσης πως «η οπτική των δυτικών χωρών είναι το θρησκευτικό να μην υποκαθιστά το πολιτικό, είναι μια βάση, είναι μια δημοκρατική αρχή, διαφορετικά πρόκειται για άλλο πράγμα, πρόκειται για θεοκρατίες».