Μάλτα: Στέλνει πλοίο για παραλαβή μεταναστών από το Mediterranea
05/07/2019Η Μάλτα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πάρει τους 54 μετανάστες, τους οποίους διέσωσε ένα σκάφος ιταλικής ΜΚΟ ανοικτά της Λιβύης αυτή την εβδομάδα, μετά την άρνηση της Ιταλίας να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του σκάφους.
Ωστόσο η Μάλτα δήλωσε ότι θα στείλει στην Ιταλία ίσο αριθμό μεταναστών που βρίσκονται ήδη στο έδαφός της.
Η Μάλτα και η Ιταλία έρχονται συχνά σε αντιπαράθεση για το ποια από τις δυο πρέπει να δεχθεί μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο και έχουν και οι δύο κλείσει τα λιμάνια τους σε πλοία διάσωσης ΜΚΟ εκτός εάν επιτευχθεί συμφωνία για τους επιβαίνοντες προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλες χώρες.
Το πλοίο μιας γερμανικής ΜΚΟ, το Sea Watch 3, παρέμεινε για δύο και πλέον εβδομάδες σε διεθνή ύδατα προτού αποφασίσει να εισέλθει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα το περασμένο Σάββατο, προκαλώντας πολιτικές αλληλοκατηγορίες και μια νομική μάχη.
Με σκοπό ίσως να αποφύγει μια υψηλού επιπέδου αντιπαράθεση, η Μάλτα κινήθηκε γρήγορα, αποδεχόμενη τους 54 κυρίως Αφρικανούς μετανάστες που περισυνελέγησαν χθες από το ιστιοφόρο Alex, το οποίο έχει ναυλώσει η ιταλική συλλογικότητα Mediterranea.
«Η κατάσταση των γυναικών, των παιδιών και των ανδρών πάνω στο Alex, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο στη Λαμπεντούζα, επιδεινώνεται ραγδαία», ανέφερε η Mediterranea στο Twitter λίγο προτού η Μάλτα ανακοινώσει ότι στέλνει ένα πλοίο για να τους παραλάβει.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είχε γράψει στο Twitter ότι το Alex θα πρέπει να τους πάρει στην Τυνησία — προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι η Ιταλία συμφώνησε να λάβει 55 μετανάστες από τη Μάλτα όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη Βαλέτα.
Η ιταλική κυβέρνηση κατηγορεί τις ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες στη θάλασσα πως λειτουργούν ντε φάκτο ως υπηρεσία ταξί για μετανάστες σε συνεργασία με διακινητές ανθρώπων.
«Οι ΜΚΟ έχουν βρει έναν νέο τρόπο να βρίσκονται στο προσκήνιο. Πηγαίνουν στα λιβυκά χωρικά ύδατα, παίρνουν ανθρώπους που θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί από το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό, έρχονται στην Ιταλία και αρχίζει το σόου», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο.
Οι ΜΚΟ αρνούνται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι θα πέθαιναν προσπαθώντας να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι χωρίς τη βοήθειά τους. Περισσότεροι από 80 μετανάστες υπάρχουν φόβοι ότι πνίγηκαν ανοικτά της Τυνησίας μετά τη βύθιση της λέμβου που τους μετέφερε, ανέφερε χθες η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNHCR.
«Κανείς δεν βάζει τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του σε κίνδυνο σε αυτά τα απελπισμένα ταξίδια με μικρά σκάφη εκτός εάν αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή», ανέφερε σε μια δήλωση ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός αντιπρόσωπος της UNHCR για τη Μεσόγειο.