Μαρινάκης: “Έρχεται νόμος για την αναστολή χρηματοδότηση των Σπαρτιατών”

Μαρινάκης: Ο πρωθυπουργός θα κάνει σημαντικές ανακοινώσεις για τις τράπεζες

Νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή της χρηματοδότησης των  “Σπαρτιατών” θα φέρει η κυβέρνηση «σε εύλογο χρονικό διάστημα, που θα λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα, όχι καταχρηστικά και όχι να κάνουμε κάτι για να το κάνουμε», προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Μαρινάκης είπε χαρακτηριστικά «βλέπουμε το ίδιο μοτίβο, στο ίδιο έργο θεατές» τοποθετούμενος επί της καταψήφισης από το ΠΑΣΟΚ του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το ΑΣΕΠ. «Τι δεν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά υποτίθεται ότι τώρα το ΠΑΣΟΚ έρχεται με τον μανδύα της σοβαρής αντιπολίτευσης. Ταχύτερη διαδικασία προσλήψεων στον ΑΣΕΠ, δηλαδή με λίγα λόγια, οι άνθρωποι που πετυχαίνουν να κάθονται στις θέσεις τους, άρα να εξυπηρετούν τον κόσμο πιο γρήγορα, πολύ πιο γρήγορη συγκέντρωση μέσω διαλειτουργικοτήτων των δικαιολογητικών, ενίσχυση των ορεινών και νησιωτικών περιοχών ως προς τα κριτήρια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλωσορίζουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και υφυπουργώ παρά τω πρωθυπουργό, Παύλο Μαρινάκη. Να ξεκινήσουμε από τα χθεσινά στη Βουλή και να σταθούμε σε κάτι που δεν κάνατε εσείς και σε κάτι που δεν έκαναν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Πάμε στο «εσείς». Γιατί δεν συμφωνήσατε να περάσετε την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τους Σπαρτιάτες και τη χρηματοδότηση; Γιατί ακούστηκαν και από τον κ. Δουδωνή βαριές κουβέντες, ότι ενδεχομένως τώρα εδώ να υπάρχει κάτι άλλο και βαθύτερο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτά που είπατε ως βαριές κουβέντες αδικούν την ιστορία και τη στάση της Κυβέρνησης αυτής και της ΝΔ. Καταρχάς να πούμε ότι δεν απερρίφθη καμία πρόταση για τροπολογία. Είπε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα και σίγουρα πάντως πολύ νωρίτερα από την οποιαδήποτε καταβολή επόμενης χρηματοδότησης θα έρθει στη Βουλή κάτι νομοθετικό, το οποίο θα λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα. Γιατί εδώ μιλάμε για δύο διαφορετικές χρηματοδοτήσεις. Την εκλογική και την τακτική χρηματοδότηση των κομμάτων. Ως προς την εκλογική χρηματοδότηση ελήφθη, -κακώς προφανώς-, από τους Σπαρτιάτες για τις Ευρωεκλογές λόγω μιας τροπολογίας που είχε ψηφίσει τον Μάρτιο του 2019 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είχε τότε στηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Τα ανέδειξε αυτά στη Βουλή ο κ. Λιβάνιος αλλά για να καταλάβει ο κόσμος τη φράση, -αν μου επιτρέπετε κατά παράφραση-, «φωνάζει ο κλέφτης». Δηλαδή έρχονται και φωνάζουν αυτοί που το έκαναν. Προσέξτε, εμείς έχουμε δώσει δείγματα γραφής και δεν χρειαζόμαστε διαπιστευτήρια και θα το κάνουμε και ενόψει της χρηματοδότησης, σωστά όμως. Ούτε καταχρηστικά, ούτε να το κάνουμε για να το κάνουμε.

Επί των ημερών της ΝΔ ως Κυβέρνηση βρέθηκε αίθουσα για να δικαστεί η Χρυσή Αυγή, η Δικαιοσύνη αποφάσισε προφανώς, η ΝΔ ως Κυβέρνηση συγκέντρωσε μια σειρά από δικογραφίες και τις πήγε στη Δικαιοσύνη, η ΝΔ ως Κυβέρνηση επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη ειδικά όλα αυτά που σας είπα πριν την αρχή της υπόθεσης, ήταν αυτή που κατέθεσε τρεις τροπολογίες έτσι ώστε να θωρακιστεί η Δημοκρατία μας -μετά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, να έχει τα όπλα η Δικαιοσύνη- από εγκληματικές οργανώσεις.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έρθει δηλαδή νομοθετική ρύθμιση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως, θα έρθει σε εύλογο χρονικό διάστημα, το είπε ο Υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή. Εμείς δεν είμαστε μικρόψυχοι. Στήριξαν αυτές τις τροπολογίες και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αλλά το να έρχονται και να δημιουργούν μια τεχνητή ένταση την ημέρα μάλιστα που δεν ψήφισαν ένα νομοσχέδιο όπως αυτό του υπουργείου Εσωτερικών, είναι και λίγο υποκριτικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το ψήφισε κανείς πλην της ΝΔ. Βλέπετε μια σκληρή αντιπολίτευση, βλέπετε κάτι άλλο; Είχε κάποιο θέμα το νομοσχέδιο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι μπορεί να επανεξελέγη ο κ. Ανδρουλάκης και υποτίθεται πώς θα έχει μία δεύτερη θητεία με διαφορετική προσέγγιση αλλά εδώ βλέπουμε το ίδιο μοτίβο, στο ίδιο έργο θεατές. Επειδή ο κόσμος δεν έχει καμία υποχρέωση να είναι όλη μέρα πάνω από τη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που πλέον είναι νόμος του κράτους τι προβλέπει; Τι δεν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά υποτίθεται ότι τώρα το ΠΑΣΟΚ έρχεται με τον μανδύα της σοβαρής αντιπολίτευσης. Ταχύτερη διαδικασία προσλήψεων στον ΑΣΕΠ, δηλαδή με λίγα λόγια, οι άνθρωποι που πετυχαίνουν να κάθονται στις θέσεις τους, άρα να εξυπηρετούν τον κόσμο πιο γρήγορα, πολύ πιο γρήγορη συγκέντρωση μέσω διαλειτουργικοτήτων των δικαιολογητικών, ενίσχυση των ορεινών και νησιωτικών περιοχών ως προς τα κριτήρια. Και στήριξη ως προς τα κριτήρια, ως προς τους διορισμούς συνολικά των ατόμων με αναπηρία. Αυτά είναι τα βασικά που προέβλεπε και προβλέπει πλέον ο νόμος του κράτους. Αυτά δεν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Αν θέλουμε να λέμε ότι ερχόμαστε με μία άλλη λογική, είναι καλά τα λόγια, τα συνθήματα, αλλά αυτά δεν έχουν καμία αξία μπροστά στην πραγματική στάση ενός κόμματος.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή λέτε ότι ειδικά το ΠΑΣΟΚ ψήφισε όχι για το όχι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Τουλάχιστον ως προς το ξεκίνημα, είναι σαν να μην έγιναν εσωκομματικές με έναν διάλογο που είπαν ότι θα ξεκινήσουν αλλιώς. Ξαναείδαμε δηλαδή το ίδιο έργο που είδαμε στα μη κρατικά πανεπιστήμια, στην επιστολική ψήφο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι γίνεται με αυτή τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη. Την προηγούμενη Δευτέρα είχαν επικοινωνία και είπαν ότι θα τα πούνε. Έχουν περάσει δέκα ημέρες, τι έγινε με αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι θα γίνει η συνάντηση. Περιμένουμε από τους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Φαντάζομαι ότι ήταν οι πρώτες ημέρες, να δημιουργηθούν τα νέα όργανα…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άκουγα χθες στο πρώτο πρόγραμμα έναν πολύ έμπειρο περί τα εκλογικά, τον Ανδρέα Δρυμιώτη, που έλεγε για μια συζήτηση που γίνεται δημόσια έτσι κι αλλιώς, να ανέβει το όριο εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5%. Εσείς το συζητάτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κάποια συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, το έχω διαψεύσει πολλές φορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λίγο στη σημερινή Βουλή και θα πάμε μετά και στην ενημέρωση του κυρίου Γεραπετρίτη. Χθες είπαμε είναι πάρα πολλά, απλώς αφού είμαστε στη Βουλή σήμερα, 11:00 η ώρα έχουμε την τοποθέτηση και των πολιτικών αρχηγών, δεν θ’ αναφέρω, τα είπαμε και το πρωί όλα αυτά. Τι περιμένετε εσείς λοιπόν; Κατ’ αρχήν, μία αποτίμηση θα γίνει της αντιπυρικής περιόδου, ερώτηση είναι αν είσαστε ικανοποιημένοι από τ’ αποτελέσματα; Και μετά, τι περιμένετε και από τα κόμματα; Γιατί σα να καταλαβαίνω, περιμένετε να δείτε και πώς θα σταθεί κυρίως ο κύριος Ανδρουλάκης, απέναντι σε αυτά τα ζητήματα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Το δικό μας μήνυμα και προσωπικά του Πρωθυπουργού είναι όταν απευθυνόμαστε στο Κοινοβούλιο, στους πολίτες από οποιοδήποτε βήμα να λέμε την πραγματικότητα κυρίως επειδή είμαστε κυβέρνηση, εκπροσωπούμε την κυβέρνηση, τα πεπραγμένα μας να παρουσιάσουμε. Θεωρώ, λοιπόν, και αυτό το οποίο θα παρουσιαστεί από τον Πρωθυπουργό, είναι ότι τη φετινή αντιπυρική περίοδο, δεν μπορούμε να πούμε το φετινό καλοκαίρι, βλέπετε ότι ακόμα και τον Οκτώβριο υπάρχουν ημέρες πάρα πολύ δύσκολες, στη μεγάλη του εικόνα, ως προς τον αριθμό των εστιών που ξεκίνησαν και την αντιμετώπισή τους στη συντριπτική τους πλειοψηφία ―άνω του 95%― ήταν ένα καλοκαίρι πολύ καλύτερο, μια αντιπυρική περίοδος πολύ καλύτερη από την προηγούμενη. Σίγουρα υπήρχε η μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής η οποία μας προβληματίζει για να είναι ακόμα καλύτερη η επόμενη αντιπυρική περίοδος. Όμως, σε πάνω από 5.500 ενάρξεις πυρκαγιών, αν δεν κάνω λάθος μέσα σ’ ένα διάστημα έξι μηνών, η συντριπτική τους πλειοψηφία είχε πολύ καλή ανταπόκριση και αντιμετώπιση από το Πυροσβεστικό σώμα και όλα τα υπόλοιπα σώματα των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας. Προσέξτε: και το πιο σημαντικό δεν είναι τι έγινε, αλλά γιατί έγινε αυτό και τι καλύτερο μπορεί να γίνει για το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι δηλαδή την επόμενη αντιπυρική περίοδο, γιατί είχαμε και περισσότερους πυροσβέστες, είχαμε περισσότερα εναέρια μέσα, γιατί είχαμε για πρώτη φορά λειτουργία drones, ξεκίνησε η διαδικασία καθαρισμού των οικοπέδων που φαίνεται ότι όταν είναι καθαρισμένο ένα οικόπεδο, δεν απειλείται. Όλα αυτά νομίζω πρέπει να συζητηθούν, το πρόγραμμα «Αιγίς», το περιβόητο 1% που λέει η αντιπολίτευση, που από τα επίσημα στοιχεία των υπουργείων προκύπτει το εντελώς αντίθετο, ότι τρέχουμε μα τη μεγαλύτερη ταχύτητα και γενικά ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και των υπόλοιπων κονδυλίων της Ευρώπης. Εν πάση περιπτώσει, αυτή νομίζω θα είναι η κοινοβουλευτική συζήτηση, περιμένουμε και προτάσεις από την αντιπολίτευση και από το ΠΑΣΟΚ, τα υπόλοιπα κόμματα και όχι έναν καταγγελτικό λόγο, μόνο και μόνο για την αντιπολίτευση.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ λέει έκανε πρόταση. Θα πάω πίσω στη χρηματοδότηση για τους «Σπαρτιάτες» και μάλιστα, αν περνούσε η τροπολογία, να το πω πολύ απλά, ίσως να μη χρειαζόταν επιπλέον χρήματα που θα κοστίσουν στον ελληνικό λαό, αλλά την απορρίψατε. Έστω και με αυτόν τον τρόπο είπατε όχι απόρριψη, αλλά…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν απερρίφθη κάποια τροπολογία, αντιλαμβάνεστε και το έχει δείξει αυτό και με τα επίσημα στατιστικά τα οποία δημοσιεύει κάθε χρόνο η Προεδρία της Κυβέρνησης. Η κυβέρνηση, εκτός μιας μεγάλης ανάγκης, που μπορεί να είναι κάτι το οποίο προφανώς επείγει χρονικά, συμβαίνει κι αυτό κάποιες φορές κατ’ εξαίρεση, θέλει αυτό το οποίο φέρνει, ν’ αποδίδει. Γι’ αυτό και οι τρεις τροπολογίες οι οποίες κατατέθηκαν και οι δύο τελευταίες για τον πραγματικό αρχηγό ενός κόμματος, τον εν τοις πράγμασι αρχηγό και όλα όσα ψηφίστηκαν και λειτούργησαν και για τη Χρυσή Αυγή και στη συνέχεια και για τους Σπαρτιάτες, απέδωσαν. Σημασία έχει, δηλαδή, οι τροπολογίες που καταθέτεις να είναι χρήσιμες για τη Δικαιοσύνη, γιατί εκείνη πάντοτε αποφασίζει ή για το κάθε, τέλος πάντων, δικαιοδοτικό όργανο που βγάζει μία απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν πάμε τώρα στην ενημέρωση του κυρίου Γεραπετρίτη και στα εθνικά θέματα, θέλω να πάμε στο τι έγινε χθες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θέλω ένα σχόλιό σας γι’ αυτό. Εγώ μπορώ να σας πω παρακολούθησα ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της εκδήλωσης του Αλέξη Τσίπρα και ήταν όλο το κομμάτι αυτό καταγγελτικό για την κυβέρνηση, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την ακρίβεια, την οικονομία, ακόμα και όταν συμφώνησαν με νούμερα που εσείς καταθέτετε, λέει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ευημερούν οι αριθμοί, αλλά δυστυχούν οι άνθρωποι. Εσείς βλέπετε αυτήν την κριτική, την ακούτε; Τη δέχεστε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μου δίνετε μια ευκαιρία, κατ’ αρχάς, να πω ένα γενικό σχόλιο, ότι το να μαζεύεται ο κύριος Τσίπρας με τους υπουργούς που είχε όταν ήταν πρωθυπουργός και να μιλάνε για ανάπτυξη και οικονομία, είναι σαν να μάθουμε, μετά από λίγες εβδομάδες, ότι θα έρθει, ας πούμε, ο Πινόκιο με τους φίλους του να μιλήσουν για την αλήθεια και για την καταπολέμηση των fake news. Αλλά αυτό εντάξει, ας πούμε ότι το λέω εγώ, γιατί έχω μια άλλη άποψη. Πάμε στα αντικειμενικά. Και έχω ένα απόσπασμα της ομιλίας του κυρίου Τσίπρα το οποίο πραγματικά σας το λέω, με συγκλόνισε. Το λέω ειλικρινά. Έχουμε ακούσει πολλά ψέματα, έχουμε ακούσει πολλά. Ακόμα και εμείς που έχουμε συνηθίσει το ν’ ακούμε ψέματα από τον κύριο Τσίπρα και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που θα σας πω, νομίζω, είναι συγκλονιστικό. Λέει ο κύριος Τσίπρας, είπε χθες: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε το 2019 μια οικονομία σταθεροποιημένη με εύρωστο δημόσιο ταμείο, βιώσιμο δημόσιο χρέος» ―να πούμε ότι το δημόσιο χρέος ήταν πολύ μεγαλύτερο ως προς το ΑΕΠ από αυτό το οποίο είναι σήμερα και συνεχίζει και πέφτει, αλλά να πούμε ότι ενώ η Ευρώπη την περίοδο Τσίπρα είχε ανάπτυξη θετική, δηλαδή, πάνω από 5%, εμείς είχαμε οριακά ύφεση, ενώ τα χρόνια Μητσοτάκη έχουμε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σταθερά απ’ ό,τι στην Ευρώπη, αλλά ας πούμε αυτό είναι μια άλλη συζήτηση -και λέει σ’ αυτό που παραλάβαμε «και προίκα το ΄19 το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα πραγματικό χρηματοδοτικό εργαλείο μετασχηματισμού της παραγωγικής βάσης της χώρας πρωτοφανές στην ιστορία της ΟΝΕ». Δηλαδή, είπε ο κύριος Τσίπρας, ότι το 2019, προσέξτε, έχει σημασία, παρέλαβε ο Μητσοτάκης προίκα το Ταμείο Ανάκαμψης. Και λέω εγώ, τώρα, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν δημιουργήθηκε, με τον Μητσοτάκη να πρωταγωνιστεί για τη δημιουργία του, από την Ευρώπη, ως ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας με σκοπό την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη στήριξη των ευρωπαϊκών κρατών; Αντικειμενικό δεν είναι αυτό; Θυμάμαι ότι η πρώτη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης έγινε τον Απρίλιο του 2020. Καταλαβαίνετε γιατί μιλάμε;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός αν μπερδεύτηκε με τα 37 δισ. το μαξιλάρι που λέγανε μετά…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εκτός αν είχε φοβερές διασυνδέσεις στην Γιουχάν ο κ. Τσίπρας, ήξερε για τον κορονοϊό που θα ξεκινούσε λίγους μήνες μετά, είχε μαντικές ικανότητες. Ήξερε ότι θα προκύψει μια ανάγκη, οπότε σου λέει, «εγώ όταν παρέδωσα το ’19, ήξερα και για την πανδημία, ήξερα και για τις επιπτώσεις της πανδημίας και ήμουν και μεγάλος μάγος και ήξερα και για το Ταμείο Ανάκαμψης». Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, από τι γλιτώσαμε. Το καταλαβαίνετε αυτό; Βγαίνει ένας πρώην Πρωθυπουργός και λέει, ότι ο διάδοχος, ο επόμενος από εμένα Πρωθυπουργός, παρέλαβε ως προίκα, κάτι που δημιουργήθηκε ένα χρόνο μετά και προσέξτε, για να πούμε και μια κουβέντα. Για αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης, αν ακούσαμε και αν ακούσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν αντιπολίτευση, με αρχηγό της αντιπολίτευσης τον κ. Τσίπρα. Να μην τα ξεχνάμε αυτά. Να θυμηθούμε τι δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τώρα όμως λένε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πάει σε μικρομεσαίους, πάει σε λίγους και εκλεκτούς και λοιπά. Τα λένε αυτά και το ΠΑΣΟΚ τα λέει αυτά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το Ταμείο Ανάκαμψης, λοιπόν, για να συνεννοηθούμε, γιατί δεν μπορεί να ισχύουν όλα και τα αντίθετα τους, είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, εμβληματικής σημασίας. Πάει στις προληπτικές εξετάσεις, για γυναίκες και άνδρες, για να προλάβουν γρήγορα μια μορφή καρκίνου. Πάει στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», δηλαδή σε μια σειρά από δράσεις, για να έχουμε όλο και καλύτερα αποτελέσματα, στην αντιμετώπιση των πρωτοφανών προκλήσεων της κλιματικής κρίσης. Πάει σε πάνω από 80 Νοσοκομεία στη χώρα, που ανακαινίζεται το ένα μετά το άλλο και ήταν ερείπια για ολόκληρες δεκαετίες. Σε Κέντρα Υγείας, σε διαδραστικούς πίνακες και σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και βέβαια πάει και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα παίρνουν πάνω από 36 δισ., συνολικά, αν βάλει κανείς μέσα και το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και ρωτάω εγώ, λοιπόν, ρωτάω εγώ, τελικά, όταν ο Μητσοτάκης πρωταγωνίστησε στην Ευρώπη για το Ταμείο Ανάκαμψης, τελικά, ήταν καλός ή κακός; Γιατί ότι δεν το πήρε προίκα, είναι δεδομένο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λίγο, πριν κλείσουμε, να δούμε τι έγινε χθες, με την ενημέρωση που έκανε ο Γ. Γεραπετρίτης, στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τώρα, εντάξει, δεν είμασταν μες στην κουβέντα, ούτε εσείς ήσασταν, να ξέρουμε ακριβώς τι ειπώθηκε, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια ανησυχία, εκφράστηκε για παράδειγμα και πιο έντονα και από τον Α. Σαμαρά, για το αν πάει η χώρα σε έναν συμβιβασμό, που θα έχει υποχωρήσεις, θα έχει τέτοια πράγματα, με την Τουρκία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι ήταν μια μέρα, όπου γκρεμίστηκε και ο τελευταίος μύθος που θα μπορούσε να σταθεί, ως προς το αν υπάρχει ζήτημα μέσα στη Νέα Δημοκρατία, ειδικά για τα εθνικά θέματα και βέβαια το κυριότερο, αυτό το οποίο κάποιοι, δολίως θεωρώ ότι προσπαθούν να κυκλοφορήσουν, από τα κόμματα της άκρας δεξιάς και φίλα σε αυτά Μέσα, ότι υπάρχει ένα αφήγημα ενδοτικότητας ή μια πρόθεση ή μια υπόνοια ενδοτικότητας, είτε από τον Πρωθυπουργό, είτε από τον Υπουργό Εξωτερικών, είτε γενικά από την Κυβέρνηση. Τα έβαλε όλα κάτω, σημείο-σημείο, με τους βουλευτές μας, ο Γ. Γεραπετρίτης. Έναν ζωντανό διάλογο, εποικοδομητικό διάλογο και όλοι νομίζω συμφώνησαν, ότι η Ελλάδα, επί των ημερών του Κ. Μητσοτάκη, είναι πιο ισχυρή από ποτέ, διπλωματικά, αμυντικά, δεν πρόκειται ποτέ να βάλει καν στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας. Προφανώς επιδιώκει και θέλει τον διάλογο. Ο διάλογος δεν σημαίνει όμως, ούτε υποχώρηση, ούτε αφέλεια. Αν φτάσουμε στο σημείο, την μία και μοναδική διαφορά, να την επιλύσουμε επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, έχει καλώς. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι, ούτε αυτοσκοπός μας, ούτε ότι είμαστε αφελείς, ούτε ότι συνολικά ο διάλογος έχει μόνο αυτό τον στόχο. Ο διάλογος έχει ως στόχο να συνεχίσει να υφίσταται ο εκμηδενισμός των παραβιάσεων, των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και βέβαια να συνεχίσει να υφίσταται αυτή η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να πάμε, αν ολοκληρώσαμε αυτό το κομμάτι, λίγο στα πιο καθημερινά, αυτά τα οποία αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολα και οι πολίτες. Άμα δείτε και σήμερα πρωτοσέλιδα – που έχετε δει – μιλάνε για λίστα του «μπακαλόγατου» – η μία εφημερίδα – όσον αφορά τα 123 προϊόντα με τις τιμές μειωμένες, «της κοινωνίας οικονομική ασφυξία». Δόθηκε χθες μία λίστα 123 προϊόντων – αν θυμάμαι καλά τον αριθμό. Υποτίθεται ότι θα ήταν τα βασικά είδη αυτά, κ. Εκπρόσωπε. Μεταξύ αυτών, ομολογώ ότι υπάρχουν οι εκπλήξεις. Δηλαδή, δεν ξέρω αν θεωρείται το κραγιόν για τη φροντίδα των χειλιών είδος πρώτης ανάγκης. Δεν ξέρω αν συγκεκριμένα και μόνο το κριθαράκι και όχι ζυμαρικά συνολικά, είναι είδος πρώτης ανάγκης. Δεν ξέρω αν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα θα έπρεπε να είναι, τουλάχιστον, στην πρώτη αυτή λίστα. Ασκείται έντονη, λοιπόν, κριτική στο αν τελικά – για να την ανοίξω τώρα τη συζήτηση – εάν όντως το πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο κι εσείς έχετε παραδεχθεί ότι ακόμα δεν έχει λυθεί, αντιμετωπίζεται με λίστες ή με επιταγές ακριβείας, που σε λίγο θα υπάρχουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Εδώ είναι ένα άλυτο ζήτημα, το οποίο φαίνεται και από τους πολίτες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά προφανώς και ελληνικό πρόβλημα, κυρίως λόγω του μεγαλύτερου προβλήματος διαθέσιμου εισοδήματος που έχει η Ελλάδα, αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπους. Ο τρίτος είναι αυτός.

Ο πρώτος είναι η ενίσχυση του εισοδήματος. Και η Κυβέρνηση αυτή έχει κάνει πολλά και θα κάνει περισσότερα, γιατί οφείλει να τα κάνει, σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε μιλήσει για μέσο μισθό 1.500 ευρώ. Τον παραλάβαμε 1.046, τον έχουμε πάει 1.300 και θα τον πάμε 1.500. Και αντίστοιχα τον κατώτατο …

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χίλια πεντακόσια, όχι τώρα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε υποσχεθεί μέσο μισθό, στο 2027, 1.500. Τον παραλάβαμε 1.046, τον έχουμε πάει 1.300 και έχουμε ακόμα δυόμισι, τρία χρόνια μπροστά μας για να τον πάμε, και θα τον πάμε, στα 1.500. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι – γιατί για να πεις όλη την αλήθεια, πρέπει και να δεις και το ζήτημα του κόστους ζωής, γιατί είναι αυξημένο το κόστος ζωής – ότι η Κυβέρνηση αυτή κάθε χρόνο στους προϋπολογισμούς που ψηφίζει – αυτό θα συμβεί και με το 2025 – προβλέπει μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης εισοδήματος απ’ ό,τι αύξηση των τιμών. Αυτό προκύπτει κιόλας από το γεγονός ότι η Ελλάδα, ενώ πράγματι ήταν στον πάτο της Ευρώπης ως προς το διαθέσιμο εισόδημα – αυτό δεν συνέβη επί Μητσοτάκη, ίσχυε, δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν το έκρυψε κανείς – είναι ταυτοχρόνως και η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ρυθμό αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος και, μάλιστα, και πρώτη, με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης, του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αυτή είναι όλη η αλήθεια. Υπάρχει η δύσκολη αλήθεια, ότι ακόμα έχουμε δρόμο να διανύσουμε, γιατί ήμασταν πολύ χαμηλά και υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά της αλήθειας, που λέει ότι καταφέρνουμε να είμαστε πρώτοι σε ρυθμούς μείωσης του χάσματος, με βασικό μας όπλο αυτής της προσπάθειας, τις 500.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν. Δηλαδή, ουσιαστικά, δεν πάμε να φυτρώσουμε λεφτά από κάπου. Με τα λεφτά τα οποία πέφτουν στην οικονομία, τις δουλειές οι οποίες δημιουργούνται στην οικονομία, το Κράτος εισπράττει περισσότερα, όχι με περισσότερους φόρους, αλλά περισσότεροι πληρώνουν φόρους γιατί δουλεύουν και καταφέρνει να έχει αυξήσει, για παράδειγμα, 46% τοις δαπάνες για την υγεία, 98% τις δαπάνες για τα νοσοκομεία, 16% τις δαπάνες για την παιδεία.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι τα πρόστιμα. Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα για την ακρίβεια. Και ο τρίτος, προσέξτε, είναι έκτακτες παρεμβάσεις. Παρέμβαση έκτακτη του Κράτους ήταν το «καλάθι» του νοικοκυριού, η μόνιμη μείωση τιμής. Εδώ ήταν και είναι μία προσπάθεια διαρκής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του κ. Θεοδωρικάκου τώρα και των προκατόχων του στο παρελθόν, να πιέσουν τα σούπερ μάρκετς να μειώσουν τιμές. Και σε αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, έκαναν μία ανακοίνωση, που τι είπαν; Θα μειώσουμε αρχικά 120 κωδικούς από 6 έως 15% και άμεσα, τις επόμενες εβδομάδες, συνολικά 600 κωδικούς. Προσέξτε: Αυτό από μόνο του δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ούτε ο κάθε κωδικός αυτός από μόνος του είναι η λύση του προβλήματος. Όμως, κάθε φορά που μειώνεται μία τιμή, κάθε φορά που έρχεται το ΙΕΛΚΑ, όχι η Κυβέρνηση, και λέει ότι για τέταρτο μήνα έχουμε μείωση τιμών στο σούπερ μάρκετ 2%, είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει αυτό να συνεχιστεί πολλούς μήνες, για να καταλάβει ο κόσμος που το περνάει, που τα έχει περάσει όλα αυτά με την ακρίβεια, αποτέλεσμα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή δεν έχουμε άλλο χρόνο, εγώ θα κάνω την ερώτηση που απαντιέται σύντομα. Έχει ανοίξει το θέμα η «Κυριακάτικη Καθημερινή», για την ακρίβεια, προχθές. Οι αιώνιοι φοιτητές του χρόνου θα διαγραφούν; Είναι 300.000, μου λένε, 300.000 είναι αντίστοιχες οικογένειες, ψήφοι, κ.λ.π., δεν θα το κάνει η Κυβέρνηση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα εφαρμοστεί κανονικά ο νόμος, ο οποίος έχει ψηφιστεί στην προηγούμενη τετραετία. Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τον νόμο, αφού ο νόμος έχει και συγκεκριμένες εξαιρέσεις για ανθρώπους που έχουν ένα θέμα υγείας, συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όμως, ο νόμος θα εφαρμοστεί, όπως ακριβώς έχει ψηφιστεί.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή θα κάνουμε σε λίγο θέμα για την ευλογιά των προβάτων – είσαστε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα πρέπει όλοι να σας ρωτάμε – πέρα από αυτό το 10ημερο που θα κλείσουν, είναι κάτι άλλο που σας ανησυχεί και θα λάβετε κάτι περαιτέρω;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προς το παρόν, φαίνεται ότι με αυτά τα οποία ανακοινώθηκαν αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Αλλά όταν έχεις μία έκτακτη συνθήκη, πρέπει να δεις τα αποτελέσματα …

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας προβληματίζει το γιατί έχουμε αυτή την έξαρση; Έγινε κάπου λάθος στην πορεία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν προκύπτει ότι έγινε κάπου λάθος. Όμως, τα μέτρα αυτά, είναι μέτρα προστασίας για να μην υπάρχουν χειρότερα. Ίσα-ίσα, η αντιμετώπιση, ειδικά των πρώτων ημερών, ήταν υποδειγματική. Προστατεύτηκε ο γενικός πληθυσμός. Δεν υπήρχε και κάποιος κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό, ούτως ή άλλως. Αλλά ως προς την επισιτιστική αλυσίδα συνολικά, φάνηκε ότι τα μέτρα αυτά ήταν κάτι παραπάνω από πετυχημένα στην αρχή. Λαμβάνονται πάντοτε, όμως, μέτρα, τα οποία προστατεύουν κάθε φορά τον σκοπό για τα οποία λαμβάνονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx