Μάσκα στο ασανσέρ: Ο ιός ζει “εκεί μέσα” πάνω από μισή ώρα

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Ένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω της πανδημίας, είναι η πληρότητα στα ασανσέρ να μειωθεί στο μισό ουσιαστικά –η πληρότητά τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 40% από την προβλεπόμενη χωρητικότητα.

Όμως πολλοί άνθρωποι δεν το λαμβάνουν αυτό υπ΄όψιν στις πολυκατοικίες όπου ζουν. Κι αν ακόμα το λαμβάνουν υπ΄όψιν, δεν φορούν μάσκα όταν μπαίνουν μόνοι τους. Όμως τόσο στο μεγάλης δημόσιας χρήσης ασανσέρ (π.χ. σε υπηρεσίες) όσο και στης πολυκατοικίας, μειώνονται μεν οι πιθανότητες μετάδοσης με την μείωση του αριθμού μεταφερομένων, αλλά δεν μειώνεται η μετάδοση από τους ιούς που μένουν και αιωρούνται σε έναν απόλυτα κλειστό και πολύ άσχημα αεριζόμενο χώρο.

Ζουν μισή ώρα οι ιοί

Αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα, το τονίζει έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, σύμφωνα με την οποία “σωματίδια” του κορονοϊού από βήχα ή ομιλία κυκλοφορούν μέσα στο ασανσέρ ακόμα και για μισή ώρα μετά.asa.jpgΗ έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «International Journal of Indoor Environment and Health» και οι ερευνητές έκαναν πειράματα στο ασανσέρ ενός νοσοκομείου. Υπό συνήθεις συνθήκες, δηλαδή με τις πόρτες του ασανσέρ κλειστές, ο κορονοϊός ζει στην ατμόσφαιρα του ανελκυστήρα ακόμα και μισή ώρα μετά. Αν οι πόρτες μείνουν για αρκετή ώρα ανοιχτές, τα σταγονίδια εξαφανίζονται έπειτα από 2-4 λεπτά. Σε συνθήκες κοινής χρήσης του ασανσέρ, με τις πόρτες να ανοιγοκλείνουν για λίγο και συχνά, τα μολυσμένα σωματίδια που προκαλούνται από βήχα κρούσματος ή ομιλία επιβιώνουν περίπου 12-18 λεπτά. Επιπλέον, το “άνοιξε-κλείσε” αναμοχλεύει τον αέρα και στέλνει τους “ιπτάμενους” ιούς όπου νά’ ναι.

Οι ερευνητές λένε ότι η χρήση μάσκας μετριάζει το πρόβλημα, όπως και ο καλός εξαερισμός του ασανσέρ.Τα σωματίδια του κορονοϊού που μεταφέρονται με τον αέρα είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης της Covid-19, επιμένουν οι ερευνητές, οι οποίοι μιμήθηκαν εργαστηριακά πολλές κοινές συνθήκες χρήσης του ασανσέρ.Οι ίδιοι θεωρούν ότι τα απ΄ευθείας σταγονίδια από ασθενή σε υγιή μεταδίδουν σίγουρα πιο εύκολα τον ιό, όμως δεν δικαιολογούν την έκταση της πανδημίας -δηλαδή πιστεύουν ακράδαντα ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τα “απομεινάρια” του στην ατμόσφαιρα κλειστών χώρων ακόμα κι αν κάποιος τηρεί απόσταση 2 μέτρων από όλους, καθώς τα “σωματίδια” του ιού περιφέρονται στο χώρο ανάλογα με τα ρεύματα του αέρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι