Μαθηματικό μοντέλο “δείχνει” 200 κρούσματα στην Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου
03/12/2020Η Θεσσαλονίκη θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου η πιο επιβαρυμένη από τον κορονοϊό περιοχή της Ελλάδας, αναλογικά με τον πληθυσμό της, καθώς τα κρούσματα στις 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς, υπολογίζεται πως θα είναι όσα της Αθήνας, περίπου 200. Αυτή η πρόβλεψη ισχύει αν δεν ανοίξουν τα σχολεία και η εστίαση.
Το μαθηματικό μοντέλο που κάνει αυτές τις προγνώσεις είναι το ίδιο που με απίστευτη ακρίβεια είχε προβλέψει τον αριθμό κρουσμάτων του Αυγούστου δυο μήνες πριν. Πρόκειται για ένα μοντέλο που βάζει σε μία, τρόπον τινά, εξίσωση πάνω από 12 παραμέτρους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, τα κρούσματα, τα τηρούμενα μέτρα κ.λπ. Η ομάδα που εργάζεται με το μοντέλο είναι διεπιστημονική υπό τον καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τα Ιταλικά πανεπιστήμια της Παβίας και της Πίζας.
Εργάζεται με μια σειρά αλγορίθμων, σε συνδυασμό με δυναμικά μοντέλα συμπεριφοράς του πληθυσμού, διάδοσης του κορωνοϊού και υπολογισμού του υγειονομικού κινδύνου. Από τα δεδομένα αυτά προκύπτουν προβλέψεις για το τι θα συμβεί μερικές εβδομάδες ή ένα – δύο μήνες αργότερα, οι οποίες στο διάστημα των επτά μηνών που έχουν μεσολαβήσει έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν πλήρως.
Πόσα κρούσματα θα έχουμε στις 14, 21 και 31 Δεκεμβρίου
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας του καθηγητή στο τέλος του χρόνου η χώρα θα έχει περίπου 750 κρουσματα, από τα οποία το 1/4 θα είναι στη Θεσσαλονίκη και το 1/4 στην Αθήνα. Προϋπόθεση για να έχουμε τότε 700-800 κρούσματα είναι πρώτον, να μην ανοίξουν τα σχολεία, δεύτερον, το λιανεμπόριο να ανοίξει στις 21 του μήνα με τήρηση μέτρων και, τρίτον, από την εστίαση να λειτουργούν μόνον εστιατόρια με καθήμενους και με πληρότητα 30-50%. Αν πληρούνται αυτές οι τρεις προϋποθέσεις, τότε η πρόβλεψη, πιο αναλυτικά, είναι η εξής:
• Στις 14 Δεκεμβρίου στο σύνολο της χώρας θα καταγραφούν 1.250 κρούσματα και στις 31 Δεκεμβρίου θα καταγραφούν 700 – 800.
• Στην Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου θα καταγραφούν 220 κρούσματα, στις 21 του μηνός 190 και στις 31 περίπου 200.
• Στη Θεσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι 300, μία εβδομάδα αργότερα θα υποχωρήσουν στα 250 και στο τέλος του μήνα στα 190.
• Στη Λάρισα αναμένονται στις 14 Δεκεμβρίου 25 κρούσματα, στις 21 του μηνός 20 και την τελευταία ημέρα του χρόνου 18.
• Στην Πάτρα τα κρούσματα θα είναι 5 στις 14 Δεκεμβριου, 3 στις 21 Δεκεμβρλιου και ένα στις 31 Δεκεμβρίου. Ακριβώς η ίδια εικόνα με την Πάτρα εμφανίζεται και στην Αιτωλοακαρνανία -π.χ. στο Μεσολόγγι-, που σήμερα είναι μια σχετικώς επιβαρυμένη περιοχή.
Αυτές οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω σε περίπτωση που η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, μία ημερομηνία που ίσως επιλέξει η κυβέρνηση.
Ειδικά για την Αθήνα ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρει ότι στο τέλος της εβδομάδας ίσως τα στοιχεία αναθεωρηθούν, γιατί τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει μία επιβράδυνση στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και υποθέτει ότι κάτι ιδιαίτερο έχει συμβεί μετά τις 17 Νοεμβρίου, κάτι που αναζωπύρωσε τον ιό.
Μοντέλο και για τα εμβόλια
Η ομάδα Σαρηγιάννη υπολογίζει ότι αν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο, θα ξεπεραστεί σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα της πανδημίας, αλλά σίγουρα για κάποιο διάστημα θα συνεχιστεί η τήρηση μέτρων. Ο ίδιος ο καθηγητής πιστεύει ότι η συλλογική ανοσία μπορεί να επιτευχθεί ίσως καλύτερα και συντομότερα με στοχευμένο κατά περιοχές και όχι με οριζόντιο εμβολιασμό.
Όπως λέει ο κ. Σαρηγιάννης, η ομάδα του ήδη μελετά τις διαφορές που θα μπορούσαν να υπάρξουν ανάμεσα στην προφανή επιλογή της οριζόντιας γεωγραφικής κατανομής των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε περιοχής και μιας πιο στοχευμένης προσέγγισης, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης θα έχουν ολοκληρωθεί και τεθεί υπόψιν της κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες.