Μάτι: Κακός συντονισμός – Δεν χρησιμοποιήθηκαν εγκαίρως πέντε διαθέσιμα ελικόπτερα

Μάτι: Κακός συντονισμός – Δεν χρησιμοποιήθηκαν εγκαίρως πέντε διαθέσιμα ελικόπτερα

Νέα πρόσωπα βάζουν στο κάδρο των ποινικών ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι οι τελευταίες αποκαλύψεις που έρχονται στο φως από τις καταθέσεις στον ανακριτή και από την έκθεση του πραγματογνώμονα -του πραγματογνώμονα των θυμάτων.

Προς ευθύνες ατόμων δείχνουν και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις οκτώ εφόδους που πραγματοποίησε ο ανακριτής σε επιχειρησιακά κέντρα, καθώς αυτά  μαρτυρούν έλλειψη κεντρικού συντονισμού με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή Νταού Πεντέλης.

Όπως προκύπτει από έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, εκείνες τις κρίσιμες ώρες υπήρχαν διαθέσιμα στο αεροδρόμιο της Πάχης πέντε ελικόπτερα, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν εγκαίρως.

Οι καταθέσεις του νυν και του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι αποκαλυπτικές επ΄αυτού:

«Στις 23-07-2018, σας υποβλήθηκε αίτημα από το επιχειρησιακό κέντρο και δη μετά τις 16:41 να επιχειρήσει ελικόπτερο τύπου Σινούκ και αρνηθήκατε;», ρωτάει ο ανακριτής.

«Σε εμένα  δεν είχε υποβληθεί τέτοιο αίτημα και  ούτε το απέρριψα ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Κάθε αίτημα για αποστολή εναερίου μέσου για κατάσβεση πυρκαγιάς εξετάζεται από το ΓΕΕΘΑ», απαντά ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Το ίδιο συνέβη και με τα μέσα διάσωσης τα οποία, όπως κατέθεσαν ο νυν και ο πρώην αρχηγός, απέστειλαν με δική τους πρωτοβουλία, με καθυστέρηση, στη θαλάσσια περιοχή όπου οι κάτοικοι περίμεναν για ώρες βοήθεια μέσα στη θάλασσα.

Ανακριτής: «Από τις 19:00 και μετά σας ζητήθηκε από το Επιχειρησιακό Κέντρο να προβείτε στην παραπάνω κινητοποίηση σωστικών μέσων;»

Κ. Φλώρος: «Όχι, δε μας ζητήθηκε. Την πρωτοβουλία αυτή την πήρα εγώ προσωπικά, με την έγκριση βέβαια του τότε Αρχηγού κ. Αποστολάκη, καθόσον αντιληφθήκαμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

«Πρέπει όλοι να περιμένουμε να πάρουμε τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, υπάρχει καταιγισμός στοιχείων, δεν θα κάνω ούτε τον ανακριτή, ούτε τον εισαγγελέα», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Γ. Μπουρνούς.

Κύθηρα

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε εν τω μεταξύ στην Εισαγγελία Πειραιά ο δήμαρχος Κυθήρων για τη φωτιά  που έκαψε πριν από τρία χρόνια το νησί. Η μήνυση κατατέθηκε μετά από καταγγελίες ότι τα εναέρια μέσα όχι μόνο εστάλησαν με καθυστέρηση, αλλά διέκοψαν αδικαιολόγητα τις ρίψεις νερού. Ο φάκελος για τις φωτιές σε Κύθηρα και Μάνη άνοιξαν πάλι και ερευνώνται εκ νέου  από τη Δικαιοσύνη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι