Μάτι: Κατεδαφίζονται 140 κτίσματα και 240 μάντρες – Δεν θα αποζημιωθούν τα αυθαίρετα

Μάτι: Κατεδαφίζονται 140 κτίσματα και 240 μάντρες –  Δεν θα αποζημιωθούν τα αυθαίρετα

Δύο σχεδόν χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αποφάσισε την κατεδάφιση 140 κτισμάτων κύριας χρήσης και 240 μαντρών.

Στην παρουσίαση του σχεδίου για την περιοχή, τονισθηκε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις και τεχνικά έργα (όπως η διάνοιξη των 8 ρεμάτων της περιοχής) και ότι δίχως αυτά, θα έπρεπε να κατεδαφιστούν  τα διπλάσια σπίτια. Χωρίς τις παρεμβάσεις συγκεκριμένα, θα έπρεπε να γκρεμιστούν 340 κτίσματα και 440 μάντρες.

Οπως ανακοινώθηκε, με το σχέδιο αυτό υλοποιείται ένας σύγχρονος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και εξασφαλίζεται ένας μεγάλος δημόσιος περίπατος κατά μήκος της ακτής, χωρίς εμπόδια, με ελεύθερο πλάτος 35 μ.. Επίσης δημιουργείται δίκτυο βιώσιμης κινητικότητας-οχημάτων (ιδιωτικών και άλλων όπως πχ. τα πυροσβεστικά ή τα νοσοκομειακά), ποδηλάτων και πεζών.

Με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο οργανώνεται μια περιοχή 8.000, περίπου, στρεμμάτων, από τα οποία τα 2.600 πολεοδομούνται για πρώτη φορά.

Οι περιοχές που προστατεύονται με τη δασική νομοθεσία ή άλλες διατάξεις, φθάνουν τα, περίπου, 4.250 στρέμματα.

Το υπόλοιπο της συνολικής έκτασης περιλαμβάνει τις ήδη εντός σχεδίου περιοχές που αναπλάθονται (6%), αιγιαλό και παραλία (2%), κατασκηνώσεις (2%), και διάφορες άλλες περιπτώσεις (4%).

Στα περίπου 2.600 στρέμματα που πολεοδομούνται, θα οικοδομηθούν 710 στρ., ενώ τα 1.060 στρέμματα θα είναι ιδιωτικοί χώροι πρασίνου (ακάλυπτοι) και 830 στρέμματα θα αποτελούν την “εισφορά σε γη”, αυξάνοντας τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους στην περιοχή.

«Στο Μάτι θα μπει μια τάξη όχι μόνο γιατί πρέπει η χώρα να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα αλλά και γιατί είναι προς όφελος των ίδιων των κατοίκων» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε όπως στο παρελθόν γιατί αυτό θα έδειχνε ότι δεν έχουμε διδαχτεί τίποτα από την τραγωδία.

«Ούτε ισοπεδώνουμε το Μάτι αλλά ούτε και ανεχόμαστε μια σειρά από απαράδεκτες καταστάσεις που συνέτειναν να γίνει η καταστροφή που έγινε», ειπε ο ίδιος.

Σε δημοσιογραφικά ερωτήματα εάν προβλέπονται αποζημιώσεις για τα ακίνητα που θα κατεδαφιστούν, η απάντηση ήταν πως όσα χτίστηκαν αυθαίρετα δεν θα αποζημιωθούν. Για τα υπόλοιπα, προβλέπονται οι αποζημιώσεις που ορίζει ο νόμος.

mati8

 

mati9

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι