Με άσκηση απαντά ο Μαδούρο στο πολεμικό πλοίο των Βρετανών

Με άσκηση απαντά ο Μαδούρο στο πολεμικό πλοίο των Βρετανών

Ένταση μετά την ανάμιξη της Βρετανίας στη διένεξη Γουιάνας -Βενεζουέλα

Περίπου 5.600 στρατιώτες της Βενεζουέλα συμμετέχουν σε στρατιωτικά αμυντικά γυμνάσια, τα οποία διέταξε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο «σε απάντηση για την πρόκληση και την απειλή του Ηνωμένου Βασιλείου», που έστειλε στην περιοχή της Γουιάνας ένα πολεμικό πλοίο, εν μέσω της κρίσης για τη διαφιλονικούμενη περιοχή Εσεκίμπο.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή αυτή είναι στην ουσία η μισή Γουιάνα και είναι πολύ πλουσια σε πρώτες ύλες, όμως η Βενεζουέλα την διεκδικεί από το 1960 θεωρώντας ότι κακώς δόθηκε στη γείτονά της, αφού επί Ισπανών ανήκε στη Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση της Γουιάνα αντιλέγει ότι αν είχε αντιρρήσεις οι Βενεζουέλα έπρεπε να το είχε πει το 1900, όταν γινόταν η “μοιρασιά” και να μην περιμένει το 1960. Οπότε ο Μαδούρο έκανε δημοψήφισμα ρωτώντας τον λαό αν πρέπει να γίνει δικό τους έδαφος το Εσεκίμπο, και το αποτέλεσμα ήταν “ναι”. Μετά το δημοψήφισμα, οι Βρετανοί ανακοίνωσαν γυμνάσια στην περιοχή.

Κατόπιν αυτού ο Μαδούρο σε διάγγελμά του σἠμερα ανέφερε: «Διατάσσω την διενέργεια μιας κοινής άσκησης όλων των μπολιβαριανών Ενόπλων Δυνάμεων στην ανατολική Καραϊβική, στα παράλια του Ατλαντικού, μια κοινή δράση αμυντικού χαρακτήρα, σε απάντηση για την πρόκληση και την απειλή του Ηνωμένου Βασιλείου για την ειρήνη και την εθνική μας κυριαρχία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι