Με εντολή Ερντογάν καθαιρέθηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Με εντολή Ερντογάν καθαιρέθηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Με προεδρικό διάταγμα καθαιρέθηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Νάτζι Αμπάλ και αντικαταστάθηκε από τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτζίογλου.

Οκ. Αμπάλ, πρώην υπουργός Οικονομικών, δεν βρισκόταν στο αξίωμα παρά από τον Νοέμβριο. Είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο αναδιάταξης της οικονομικής του ομάδας.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η Κεντρική Τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Τέταρτος κεντρικός τραπεζίτης

Ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται ανοικτά στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

Ο κ. Καβτζίογλου, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αφού έκλεισαν οι κεφαλαιαγορές, θα γίνει ο τέταρτος διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας από τον Ιούλιο του 2019.

Η τουρκική λίρα ανέκτησε περί το 15% της συναλλαγματικής αξίας της έναντι του δολαρίου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Αμπάλ τον Νοέμβριο, έπειτα από αρκετές εβδομάδες ελεύθερης πτώσης του νομίσματος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx