Με γιατρούς που κάνουν το αγροτικό τους και με προσλήψεις προσπαθεί ο Γεωργιάδης να αναβιώσει τον “προσωπικό γιατρό”

Γεωργιάδης: Να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και οι δύο κουκουλοφόροι της σκευωρίας Novartis

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δημοσιοποίησε το νέο σχέδιο για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον προσωπικό γιατρό.

Οι αλλαγές θα προωθηθούν με νέο νομοσχέδιο τον Μάιο, ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις. Στόχος είναι να καλυφθεί περίπου το 50% των Ελλήνων που ακόμα κι αν θέλουν δωρεάν “προσωπικό γιατρό”, δεν τον βρίσκουν. «Λείπουν 1.379 γιατροί για να καλυφθούν όλοι οι πολίτες», εκτιμά ο Άδωνις Γεωργιάδης. Από αυτούς, οι 822 λείπουν από την Αττική.

Όπως είπε, τα κενά θα καλυφθούν με τους αγροτικούς γιατρούς που θα αναλάβουν ρόλο προσωπικού γιατρού, καθώς και με τις 1.375 προσλήψεις που θα γίνουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο υπουργός είπε ότι από τις 1.375 θέσεις που θα καλυφθούν, οι 600 θα αφορούν νοσηλευτές, αλλά δεν είναι σαφές πόσες θα αφορούν αμιγώς γιατρούς.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι θα δημιουργηθούν επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας στα οποία θα συμμετάσχουν καθηγητές Ιατρικής, ώστε να αναβαθμιστούν τα κέντρα υγείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι “προσωπικός γιατρός” μπορεί να είναι και κάποιος ιδιώτης, αλλά σε αυτή την περίπτωση, αν και οι θα γίνεται δεκτός από το σύστημα συνταγογράφησης ως προσωπικός γιατρός, οικονομικά θα επιβαρύνει τον ασθενή. Προσωπικοί γιατροί μπορούν να είναι μόνον γιατροί με ειδικότητα παθολόγου ή γενικού ιατρού, πάντως όπως αναφέρθηκε, παρότι πέρσι είχε γίνει άνοιγμα και σε καρδιολόγους, αιματολόγους, νευρολόγους, πνευμονολόγους και άλλους.

«Εμείς θα εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δωρεάν επιλογή προσωπικού γιατρού. Αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον ιδιώτη γιατρό, θα πρέπει να τον πληρώνει ο ίδιος. Δεν αναγκάζουμε τους πολίτες να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά από τη στιγμή που δίνουμε την επιλογή για όλους τους πολίτες να έχουν δωρεάν γιατρό, αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον δικό του γιατρό θα πρέπει να τον πληρώσει».

Ανακοινώθηκε επίσης ότι συνδεθούν οι αποδοχές των “προσωπικών γιατρών” με την “απόδοση” των ασθενών τους σε προγράμματα πρόληψης και θα παίρνουν έξτρα αμοιβή αν οι πελάτες τους κάνουν π.χ. εξέταση για καρκίνο στο μαστό ή Παπ-τεστ σε ποσοστό πάνω από 50%. Αυτό από την άλλη σημαίνει ότι οι γιατροί θα πριμοδοτούν συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, όπως εν προκειμένω γυναίκες. Από την άλλη, το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να μειώσει τη διενέργεια εξετάσεων και βάζει “κόφτη” στις “υπερβολικές” συνταγογραφήσεις, οπότε απομένει να αποσαφηνιστεί ποιες προληπτικές εξετάσεις δεν θα θεωρούνται υπερβολικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το υπουργείο, στον “προσωπικό γιατρό” συμμετέχουν 2.215 γιατροί από τον δημόσιο τομέα και μόνον 1.272 από τον ιδιωτικό τομέα και τις γειτονιές ή τις πόλεις και τα χωριά. Έχει εγγραφεί το 56% των πολιτών, καθώς οι υπόλοιποι δεν βρίσκουν διαθέσιμο προσωπικό γιατρό στην περιοχή τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx