Με “όπλα εισαγωγής” οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Νταγκεστάν

Τις ΗΠΑ κατηγορεί η Ρωσία για την επίθεση στην Κριμαία – Τί λέει η Μόσχα για το μακελειό στο Νταγκεστάν

Τουλάχιστον εννέα είναι οι νεκροί από τις συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων σήμερα το απόγευμα σε δύο εκκλησίες, μια συναγωγή και ένα αστυνομικό φυλάκιο (ή φυλάκιο της τροχαίας), σε δύο μεγάλες πόλεις του Νταγκεστάν, σύμφωνα με το Tass. Νεκρός είναι ένας ιερέας που τον μαχαίρωσαν, έξι αστυνομικοί που πυροβολήθηκαν και δύο από τους δράστες στις πόλεις Ντερμπέντ και Μαχατσκαλά.

Όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, τα όπλα των τρομοκρατών ήταν όλα “εισαγωγής”. Ο επικεφαλής της Βόρειας Οσετίας, είπε σχετικά με την επίθεση ότι «ξένες δυνάμεις υποκινούν τέτοιες ενέργειες για να αποσταθεροποιήσουν τον Καύκασο». Για απόπειρα αποσταθεροποίησης μίλησε και ο ηγέτης του Νταγκεστάν, που είπε ότι «αυτές οι προσπάθειες δεν θα πιάσουν τόπο, η δημοκρατία μας είναι ισχυρή».

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι τρομοκράτες μαχαίρωσαν τον ιερέα και πυροβόλησαν τον φρουρό της εκκλησίας της Παναγίας και έναν αστυνομικό και έριξαν βόμβα στην εκκλησία, όπως οι πιστοί που βρίσκονταν μέσα γλίτωσαν. Άλλη ομάδα επιτέθηκε σε δεύτερη εκκλησία και σε συναγωγή καθώς και σε φυλάκιο αστυνομικών ή τροχονόμων σε άλλη πόλη, όπου σκοτώθηκαν έξι αστυνομικοί, ενώ τραυματίσθηκαν 12.

Στους δρόμους των δύο πόλεων, του Ντερμπέντ και της Μαχατσκαλά, όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις γύρω στις 6:00 μ.μ. τοπική ώρα, η ένταση δεν έχει παύσει καθώς μέχρι πριν από λίγη ώρα ακούγονταν πυροβολισμοί, που σημαίνει ότι δεν έχουνε εξουδετερωθεί όλοι οι δράστες.

Το Νταγκεστάν, στον Βόρειο Καύκασο, στην Κασπία, συνορεύει με ευαίσθητες περιοχές, αλλά είναι και το ίδιο ένα μωσαϊκό. Έχει έκταση περίπου μισή από την Ελλάδα και πληθυσμό 3 εκατομμύρια. Αυτός ο πληθυσμός είναι σημαντικά ανομοιογενής, με Ρώσους (περίπου 6%), αλλά και με ένα μωσαϊκό εθνοτήτων πολλές από τις οποίες, με εξαίρεση τους Αρμένιους, είναι μουσουλμανικές: Άβαροι, Δαργίνοι, Αζέροι, Αρμένιοι και Τσετσένοι.

Εκτιμάται ότι ζουν εκεί πάνω από δέκα εθνότητες, που πάντως συνεννοούνται στα ρωσικά. Στα χωριά ομιλούνται πάνω από 30 διάλεκτοι, πολλές από τις οποίες συγγενεύουν με τα τουρκικά. Από τις γλώσσες των ντόπιων, μόνον οι 14 είναι γραπτές και οι άλλες είναι όλες προφορικές. Σε αστικά κέντρα ζει περίπου το 45% του πληθυσμού καθώς το 55% ειναι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Το 92% των κατοίκων εκτιμάται ότι είναι μουσουλμάνοι ενώ οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι περιορίζονται στο 8%.

Ο καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου έγινε η σημερινή επίθεση στην Μαχατσκαλά  είναι η κύρια ορθόδοξη εκκλησία  της πόλης.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι