Με ποιο κόστος θα μοιράζονται τα rapid-test στα αμερικανικά σπίτια

Με ποιο κόστος θα μοιράζονται τα rapid-test στα αμερικανικά σπίτια

Μεταξύ των κατευθυντήριων γραμμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν για την αναχαίτιση της πανδημίας στη χώρα του, είναι η επέκταση της χρήσης της μάσκας, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κάποιων δημοσίων υπαλλήλων και υγειονομικών, αλλά και η διανομή/πώληση σε τιμή κόστους των rapid test, ώστε να μην ξεφεύγουν οι ασυμπτωματικοί.

Υποσχέθηκε ότι θα αυξηθεί κάθετα η παραγωγή των rapid test και εκτός από την χαμηλή τιμή στα τεστ που θα γίνονται προληπτικά, για όσους έχουν συμπτώματα θα γίνονται και δωρεάν τεστ σε πάνω από 10.000 φαρμακεία (όσα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα), αλλά και στις υγειονομικές δομές. Δεν είναι απόλυτα σαφές ποιους θα αφορά η διανομή κατ’ οίκον και τα δωρεάν τεστ, αλλά μάλλον θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια όπως ασφαλώς και η ύπαρξη συμπτωμάτων.

Για μια σύγκριση της φτήνιας στην τιμή, αναφέρουμε παρεμπιπτόντως ότι στις ΗΠΑ ο μέσος μισθός είναι 5.000-6.000 δολάρια και στην Ελλάδα 800 ευρώ (945 δολάρια ΗΠΑ). Για τα δωρεάν rapid test η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύει 2 δισ. δολάρια για περίπου 300 εκατ. αντιδραστήρια. Αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και διαδικτυακά “καταστήματα” όπως το Amazon δεσμεύθηκαν ήδη να πωλούν τα rapid test σε τιμή κόστους.

Στο διαδίκτυο δύο δημοφιλή τεστ που πωλούνταν μέχρι προχθές 25 δολάρια, ήδη πωλούνται από χθες 14. Η αντιπολίτευση στις ΗΠΑ πάντως επιμένει στην μειωμένη ευαισθησία των rapid test αναφέροντας έρευνες που δείχνουν ότι “χάνουν” πολλά κρούσματα, ειδικά στους ασυμπτωματικούς και ότι βελγικά ή γερμανικά τεστ έχουν ακρίβεια της τάξης μόλις του 50%-55%. Ένα κορεάτικο σύμφωνα με τις έρευνες που επικαλούνται είχε ακρίβεια της τάξης του 88%, όμως τα περισσότερα πιάνουν το 72% των συμπτωματικών και κατά μέσο το 58% των ασυμπτωματικών φορέων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι