Με σφραγίδα Τραμπ! Όταν μπερδεύεις το λαδάκι του Θεού με το πετρέλαιο…

Επιστολή αμερικανών βουλευτών σε Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Μια από τις τελευταίες πράξεις της κυβέρνησης Τραμπ προκάλεσε σίγουρα το μεγαλύτερο σάστισμα για τον Αλεσάντρο Μπατζόνι, ιδιοκτήτη εστιατορίου στη Βερόνα της Ιταλίας. Στο πλαίσιο των μέτρων καταστολής κατά του αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας, το υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κατά λάθος κυρώσεις σε βάρος της εταιρίας του Μπατζόνι στις 19 Ιανουαρίου.

«Επρόκειτο για λάθος», δήλωσε ο Μπατζόνι, μιλώντας χθες τηλεφωνικά στο Reuters από το εστιατόριό του στη Βερόνα. Την Τετάρτη, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέκρουσε πρύμναν και αναγνώρισε το λάθος του, αίροντας τις κυρώσεις από την εταιρία του Μπατζόνι, την AMG S.A.S. Di Alessandro Bazzoni & C., καθώς από μία εταιρία, απ’ ό,τι φαίνεται, γραφιστικής στο Πόρτο Τόρες της Ιταλίας.

Αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών συνειδητοποίησε πως οι εταιρίες αυτές ανήκαν σε διαφορετικά πρόσωπα από τον Μπατζόνι που μπήκε ‘μαύρη λίστα’ τον Ιανουάριο. Το 2019, η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας της Βενεζουέλας Petroleos de Venezuela με στόχο να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο κατηγορεί για διαφθορά, παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και νοθεία στις εκλογές του 2018 όταν ο ίδιος επανεξελέγη.

Η αμερικανική κυβέρνηση στην τελευταία ημέρα πριν από την αποχώρηση από τα καθήκοντά της επέβαλε κυρώσεις σε έναν άλλον Αλεσάντρο Μπατζόνι, που κατηγορείτο ότι είχε σχέσεις με δίκτυο που προσπαθούσε να παρακάμψει τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας. Το υπουργείο επέβαλε επίσης κυρώσεις σε εταιρίες που είπε ότι συνδέονται με τον Μπατζόνι, μεταξύ των οποίων στην AMG S.A.S. Di Alessandro Bazzoni & C., με την ίδια διεύθυνση με το εστιατόριο και πιτσαρία ‘Dolce Gusto’ στη Βερόνα της Ιταλίας.

«Το έλυσαν το πρόβλημα…Δεν θα ασχοληθώ άλλο», είπε ο Ιταλός εστιάτορας. «Επρόκειτο για λάθος…ευτυχώς λύθηκε μέσα σε λίγους μήνες». Η εταιρία SerigraphicLab di Bazzoni Alessandro, που επίσης βρέθηκε στους καταλόγους της OFAC, της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, δεν απάντησε σε αίτημα για κάποιο σχόλιο. «Στο τέλος της διακυβέρνησης του Τραμπ έκαναν πολλά πράγματα πολύ, πολύ γρήγορα σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, το Ιράν και την Κίνα», δήλωσε ο Τιμ Ο’Τουλ, ειδικός σε θέματα κυρώσεων στη δικηγορική εταιρία Miller & Chevalier. «Και όταν βιάζεσαι, τείνεις να κάνεις λάθη».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι