Με Βραζιλιάνους μας εξισώνει ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του – “Καρφώνει” Έλληνες που έβριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ

Με Βραζιλιάνους μας εξισώνει ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του – “Καρφώνει” Έλληνες που έβριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα έχει μια εν τινι τρόπω “de profundis” συνέντευξη του Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μεταξύ άλλων δυσανασχετεί που πολλοί τον έβλεπαν ως Χιτλερ κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Αναφέρει δε προς υπεράσπισή του ότι ελάμβανε επιστολές απο την χώρα μας από άτομα που του έγραφαν “ξέρουμε ότι δεν φταίτε εσείς”.

“Δεδομένης της ιστορίας μας, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να έχουμε καλές σχέσεις με τους ευρωπαίους γείτονές μας. Τα πήγαμε αρκετά καλά μετά την καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προσωπικά, είχα πάντα μεγάλη ενσυναίσθηση για τους άλλους στην Ευρώπη. Δεν θέλω ποτέ να ρωτώ τι είναι καλό για τη Γερμανία, αλλά να συζητώ  τι ειναι καλό για την Ευρώπη», δηλώνει ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στη συνέντευξή του.

Στο ερώτημα όμως πώς αισθανόταν όταν κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα αφίσες που τον απεικόνιζαν ως Χίτλερ, απαντά  με τροπο που δείχνει όχι μόνον ότι είναι πρωτίστως Γερμανός, αλλά και πόσο κοντά του αισθάνεται την εταίρο Ελλάδα:

«Ο άνθρωπος πρέπει  να διερωτάται πάντα, αν κάνει τη δουλειά του σωστά. Έχω ευθύνη έναντι των πολιτών που με ψήφισαν. Φυσικά και θα ήταν ωραίο να απολάμβανα υψηλή δημοφιλία στην Βραζιλία, αλλά δεν με ψήφισαν οι Βραζιλιάνοι», απαντά. Και προσθέτει ότι λάμβανε επιστολές πολλών Ελλήνων (προφανώς πολιτικών ή παραγόντων) που του έγραφαν “Γνωρίζουμε ότι υπαίτιος δεν είστε εσείς, αλλά η κυβέρνησή μας».

Εκφράζει εν συνεχεία την ευχή να ενωθεί πιο στενά η Ευρώπη

“Πάντα ήμουν υπέρ μιας “στενότερης” ένωσης, επειδή πιστεύω ότι η Γερμανία θα έχει καλύτερες ευκαιρίες με μια πολιτική ένωση στην Ευρώπη», διευκρινιζει. Ομως είναι κατά των ευρω-ομολόγων:

«Το να διεξάγεται αρχικά στο προσκήνιο μια ανόητη συζήτηση για το συμβολικό ζήτημα των ευρω-ομολόγων ήταν χαρακτηριστικό. Ήμουν πάντα εναντίον της κοινής ευθύνης όταν δεν ελαμβάνοντο από κοινου οι αντιστοιχες αποφάσεις.  Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των οικονομικά ισχυρότερων και των ασθενέστερων μελών. Συμφωνώ με την πρόταση της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Μακρόν. Συμφωνώ με την κίνηση της ΕΕ προς την κατεύθυνση κοινών δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών . Σας θυμίζω ότι εξαρχής με την  ίδρυση της Νομισματικής Ένωσης συζητούσαμε κατά πόσον μπορεί να υπάρχει  ένα ενιαίο νόμισμα όταν δεν υπάρχει πολιτική ένωση”

Δηλώνει όμως ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ιδέα της δημιουργίας των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης». Επίσης κατηγορεί τον Μακρόν ότι “χρέωσε” πολλά προβλήματά του στη Γερμανία.

Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι δίκαιο να πω ότι οφείλεται στη Γερμανία το γεγονός ότι ο Μακρόν δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τους στόχους του. Είναι η διστακτική Γερμανία η αιτία για τα “Κίτρινα Γιλέκα” στη Γαλλία; Όταν δεν καταφέρνει κανείς να επιλύει ένα πρόβλημα, ρίχνει ευχαρίστως την ευθύνη στους άλλους», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε.

Εν συνεχεία εμφανίζεται αίφνης ως κρατιστής και υποστηρίζει τον προστατευτισμό:

Αναφερόμενος στο «φρένο χρέους» για την Γερμανία και στο «δόγμα» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών (“Schwarze Null”), ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει  «φανατικός οπαδός της διδασκαλίας του Τζον Μέιναρντ Κέινς, ο οποίος ζητά από το κράτος να διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στην οικονομία σε περιόδους κρίσης» και προσθέτει ότι “η κυβέρνηση πρέπει να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις τόσο σοβαρής μείωσης της ζήτησης. Μα και σε καλές οικονομικές περιόδους πρέπει να μειώνει και πάλι τα ελλείμματα. Εάν δεν είχε γίνει τόσο καλή διαχείριση στην οικονομία κατά τις προηγούμενες εκλογικές περιόδους, δεν θα υπήρχαν τώρα τα απαραίτητα περιθώρια».

Σε ό,τι αφορα στην κομμουνιστική Κινα και τον τρόπο που διαχειρίσθηκε την κριση της (αποτελεσματικά στο εσωτερικό της), απαντά απαξιωτικά:

«Εάν αυτό είναι το τίμημα για την αποτελεσματικότητα και την ικανότητα δράσης ενός κράτους, δηλαδή το  ολοκληρωτικό μοντέλο, τότε  δεν θέλω να το πληρώσω. Οι θεμελιώδεις αξίες, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία που δημιουργήθηκε από τη Γαλλική Επανάσταση και το Αμερικανικό Σύνταγμα ως βάση της Δύσης εξακολουθούν να εγγυώνται το καλύτερο σύστημα συμβίωσης για την ανθρωπότητα».

Για τις ΗΠΑ και τον ανταγωνισμό με την Ευρώπη, λέει:

«Ήδη ο Τζον Φ. Κένεντι είχε ζητήσει μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών στην ατλαντική συμμαχία. Και είχε ήδη από τότε δίκιο: η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο.Η Γερμανία πρέπει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για την άμυνα, καθώς δεν ειναι σωστο  να βασίζεσαι στην αμερικανική πολιτική ασφάλειας και στη συνέχεια να διαμαρτύρεσαι για όλα αυτά που κάνουν λάθος οι Αμερικανοί. Εμείς οι Γερμανοί έχουμε συνάψει συμφωνίες με το ΝΑΤΟ, τις οποίες και πρέπει να τηρήσουμε. Ζούσαμε για πολύ καιρό με εξαιρετικά ευνοϊκούς οικονομικούς όρους, ήμασταν οικονομικά ισχυροί και αφήναμε άλλους να φροντίζουν για εμάς όσον αφορά στην πολιτική ασφάλειας», λέει. Όμως κρατά ισορροπίες και με την Ρωσία:

Πρέπει να τηρηθούν και οι συμφωνίες του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, οι σκέψεις των ΗΠΑ για μεταφορά στρατευμάτων από την Γερμανία στην Πολωνία, θα μπορούσαν να τις παραβιάσουν αυτές τις συμφωνίες. Εμάς μας ενδιαφέρει να έχουμε καλή σχέση με τη Ρωσία», τονίζει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι