Μέχρι και η Αντιτρομοκρατική στη μεταφορά του εμβολίου

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Δρακόντεια μέτρα λαμβάνονται για τη μεταφορά (και τη φύλαξη) των εμβολίων που αναμένονται το Σάββατο στην Αττική. Κεντρικό ρόλο παίζει στο σχεδιασμό των μέτρων η Αντιτρομοκρατική.

Έγινε ήδη από χτες το πρωί προσομοίωση της διαδρομής που θα ακολουθήσει το όχημα-ψυγείο, το οποίο θα συνοδεύεται από περιπολικά, ενώ από αέρος θα εποπτεύει την διαδρομή και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ. Η διαδρομή έχει χρονομετρηθει και υπάρχει περίπτωση το Σάββατο να κλείσουν ακόμη και δρόμοι προκειμένου να μην πάει τίποτα στραβά στην μεταφορά.

Αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας θα ισχύσουν και για την φύλαξη των εμβολίων. Αρχικά θα τοποθετηθούν σε μεγάλες αποθήκες με τα ψυγεία των -70 βαθμών Κελσίου και οι χώροι θα φυλάσσονται επί 24ώρου βάσεως από επίλεκτες δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, από ελικόπτερα και drones, ώστε να αποφευχθεί κακόβουλη ενέργεια. Το πού θα βρίσκονται τα πέντε αυτά κέντρα είναι επτασφράγιστο μυστικό για λόγους ασφαλείας, αλλά είναι αποφασισμένο να υπάρχουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Θεσσαλία.

Χάκερς, ανταγωνισμοί

Τα “κουτιά” με τα εμβόλια φέρουν θερμοανιχνευτές, αλλά και σύστημα GPS, το οποίο εκπέμπει πληροφορίες σε έναν κεντρικό πίνακα ελέγχου της εταιρείας, μέσω του οποίου παρακολουθείται όλο το δίκτυο διανομής του εμβολίου. Έτσι είναι γνωστή ανά πάσα στιγμή και η θερμοκρασία αλλά και η θέση του κιβωτίου. Το σύστημα αυτό, έγινε πριν από λίγο καιρό στόχος οργανωμένης επίθεση χάκερ, οι οποίοι ωστόσο, δεν κατάφεραν να το παραβιάσουν. Η προσπάθεια εστιαζόταν ουσιαστικά στην ιχνηλάτηση του τρόπου διανομής.

Άλλος ένας κίνδυνος, πέρα από τους κρατικούς ή εταιρικούς ανταγωνισμούς, είναι και οι αντιεμβολιαστές, που ναι μεν δεν εκτιμάται ότι έχουν την οργάνωση ή ίσως και την πρόθεση να προκαλέσουν ζητήματα, εντούτοις κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κάποια ακραία στοιχεία μπορεί να φτάσουν και σε ακραίες ενέργειες.

Για σιγουριά έχει εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο σκόπιμης ή τυχαίας διακοπής ρεύματος στις περιοχές των αποθηκών και υπάρχει εφεδρικό σχέδιο αν παρ΄όλα αυτά κάτι τέτοιοσυμβεί.

Στη Βρετανία, λόγω προβλήματος στην ψύξη κάποιων ψυγείων, αναγκάστηκαν να πετάξουν 975 δόσεις και όσοι ειχαν ειδοποιηθεί για να εμβολιασθούν,πήραν μήνυμα ότι θα ειδοποιηθούν εκ νέου σε τρεις εβδομάδες.

Τα πρώτα νοσοκομεία

Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την επόμενη ημέρα από την ημέρα άφιξης των εμβολίων στην Ελλάδα, δηλαδή στις 27 Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς σε 5 δημόσια νοσοκομεία της Αττικής: αρχικά είναι βέβαιο ότι θα γίνουν εμβολιασμοί στα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο» Ελευσίνας, «Αττικόν» και στο «Ασκληπιείο» Βούλας ή στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα». Δεν ειναι σαφές πότε θα γίνουν εμβολιασμοί σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Δεν είναι επίσης σαφές αν στην πρώτη ομάδα (υγειονομικών) θα συμπεριληφθούν οι γιατροί και νοσηλευτές και εργαζόμενοι σε ιδιωτικές κλινικές ή οι ιδιώτες γιατροί γενικά.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx