Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων παρά τη μείωση των τεστ

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Σήμερα ανακοινώθηκαν “μόλις” 2.065 κρούσματα, και δημιουργείται μια πλασματική θετική εικόνα σταθεροποίησης που προβάλλεται και από πολλά μέσα ενημέρωσης, ενώ απλά έχει μειωθεί ο αριθμός των τεστ και είναι μαθηματική συνέπεια να καταγράφονται και πολύ λιγότερα κρούσματα. Όμως όσο και να αυξομειώνονται τα τεστ, ο αριθμός των εισαγωγών και των θανάτων δεν ειναι πλασματικός: οι  εισαγωγές στα νοσοκομεία διπλασιάστηκαν, και οι θάνατοι ενώ μειωθηκαν στους 6 την ημέρα τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν σε 10 και 12.

Όσον αφορά στα κρούσματα, ακόμα και με δείκτη θετικότητας το 3% των προηγούμενων ημερών και όχι το 5,61% της σημερινής καταγραφής, τα 30.000 λιγότερα τεστ που δεν έγιναν “κρύβουν” τουλάχιστον 900 κρούσματα και με θετικότητα 5,61 κρύβουν άλλα 1.980. Την περασμένη Παρασκευή που έγιναν 78.000 τεστ βγήκαν 2.327 θετικά (με δείκτη θετικότητας τότε στο 3%). Αν σήμερα λοιπόν γίνονταν πάλι 78.000 τεστ με δείκτη θετικότητας πάλι στο μάλλον παρελθοντικό πλέον 3% θα είχαμε 2.340 κρουσματα. Αν γίνονταν 78.000 με θετικότητα 5,6% όπως σήμερα, θα είχαμε 4.375 κρουσματα. Αν  διενεργούνταν 78.000 τεστ με δείκτη θετικότητας ένα συγκαταβατικό 4%, τα σημερινά κρούσματα θα ήταν 3.120.

Αλλά ακόμα κι αν υποθέσει κάποιος ότι η “Δέλτα δεν είναι ακόμη εδώ” και δεν έχει αλλάξει η μεταδοτικότητα, και ότι απλά αυξάνονται τα κρούσματα λόγω “μη μάσκας” και χαλάρωσης, και πάλι τα κρούσματα σήμερα θα ήταν 2.574 και όχι 2.060. Ο δείκτης μεταδοτικότητας είχε μειωθεί σημαντικά στα τέλη Ιουνίου και προτού αρχίσει η χαλάρωση έφθασε στο 0,96%. Έκτοτε “αναρριχάται” άλλες μέρες διακριτικά και άλλες μέρες, όπως σήμερα, ανησυχητικά.

Παράλληλα, ενώ το περασμένο δεκαπενθήμερο είχαμε 30-35 εισαγωγές ασθενών την ημέρα, χθες είχαμε 85, δηλαδή υπερδιπλασιασμό των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας. Εν τω μεταξύ συνεχίζεται το ράλι αδιάγνωστων τουριστικών κρουσμάτων, καθώς στα σύνορα καταγράφεται σταθερά μόνον το ένα τρίτο από αυτά, ενώ τα άλλα δύο τρίτα των φορέων και ασθενών (περίπου 15 την ημέρα ή 450 το μήνα)  εντοπίζονται κατόπιν εορτής, όταν πλέον κάνουν τις διακοπές τους στον τόπο μας και παρουσιάζουν πυρετό, οπότε πηγαίνουν για έλεγχο με δική τους πρωτοβουλία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι