Μεγάλη ένταση στη Θουριγγία – Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Μεγάλη ένταση στη Θουριγγία – Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Σε χάος κατέληξε η πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου της Θουριγγίας έπειτα από τις εκλογές της 1ης Σεπτεμβρίου. Πολλά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν την αναστάτωση στον προεδρεύοντα βουλευτή της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Γιούργκεν Τρόιτλερ, ενώ εκείνος καταγγέλλει “καρτέλ της αντιπολίτευσης”.

Υπενθυμίζεται ότι οι ψηφοφόροι της Θουριγγίας έδωσαν 32,8% στο AfD,  23,6% στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), 15,8% στο αριστερό αντι-ΝΑΤΟϊκό BSW (Συμμαχία Σάρα Βάγκενκχνετ για τη Λογική και τη Δικαιοσύνη), 13,1% στο Die Linke (Αριστερά), και 6,1%  στους Σοσιαλδημοκράτες. Πράσινοι και Φιλελεύθεροι δεν έπιασαν το 5% και έμειναν εκτός τοπικού κοινοβουλίου. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, καταγγέλλοντας αντισυνταγματική συμπεριφορά, ενώ ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου ζήτησε να απαγορευθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο ως κόμμα το AfD.

Από την πλευρά, πάντως, της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ παραδέχθηκε ότι οι εικόνες από το κοινοβούλιο στην Ερφούρτη «απασχολούν και ενοχλούν πολλούς», απέφυγε ωστόσο να τοποθετηθεί σχετικά με το ενδεχόμενο διαδικασίας απαγόρευσης της AfD και περιορίστηκε να δηλώσει ότι αυτή τη στιγμή επιλαμβάνεται το κρατιδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ η διαδικασία απαγόρευσης από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει να αποτελεί έσχατη λύση.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παράδοση του κοινοβουλίου της Θουριγγίας, το δικαίωμα πρώτης πρότασης υποψηφίου προέδρου του σώματος έχει το κόμμα που αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές, εν προκειμένω το AfD. Αν αποτύχει να εκλεγεί, η διαδικασία επαναλαμβάνεται και, αν αποβεί και πάλι άκαρπη, στην τρίτη ψηφοφορία έχουν δικαίωμα να υποβάλουν πρόταση τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτά όμως θεώρησαν ότι παραβιάζεται η αρχή της πλειοψηφίας, επειδή ο προεδρεύων αρνήθηκε να επιτρέψει σε βουλευτές να λάβουν τον λόγο ή να θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα αλλαγής της διαδικασίας, η οποία, πάντως δεν είναι υποχρεωτική.

Οι Χριστιανοδημοκράτες και άλλα κόμματα δήλωσαν ότι «ανησύχησαν πως ο πρόεδρος δεν  θα επιτρέψει νέες υποψηφιότητες ούτε στην τρίτη ψηφοφορία, αλλά θα συνέχιζε επ’ αόριστον με διαφορετικούς υποψηφίους από την AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε. Στην αίθουσα δημιουργήθηκε χάος, με βουλευτές να ανταλλάσσουν βαρείς χαρακτηρισμούς, με τον επικεφαλής της AfD Μπγερν Χέκε να επιτίθεται φραστικά στους βουλευτές των άλλων κομμάτων και να καταγγέλλει «καρτέλ» εναντίον του κόμματός του. Τα άλλα κόμματα από πλευράς τους κατήγγειλαν ότι ο προεδρεύων συμπεριφέρθηκε ως πρόεδρος του κοινοβουλίου ενώ ήταν απλώς προεδρεύων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx