Μεγάλη υπερκάλυψη για το 10ετές ομόλογο – “Βγαίνει” το 40% των φετινών δόσεων του χρέους

Μεγάλη υπερκάλυψη για το 10ετές ομόλογο – “Βγαίνει” το 40% των φετινών δόσεων του χρέους

Η έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, με την κοινοπρακτική έκδοση 10ετούς ομολόγου, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, με μεγάλη υπερκάλυψη. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο βιβλίο προσφορών ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ. Αυτό σημαινει ότι το δημόσιο θα αντλήσει 4 δισ. ευρώ.

To επιτόκιο του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε γύρω στο 3,5% . Με την έκδοση αυτή το ελληνικό Δημόσιο καλύπτει περίπου το 40% του δανειακού του προγράμματος για φέτος το οποίο όπως έχει ανακοινωθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα κυμανθεί στα 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες εφέτος ανέρχονται σε 5,4 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 4,85 δισ. ευρώ είναι τόκοι. Η έκδοση του δεκαετούς είναι η πρώτη δανειακή πράξη του ελληνικού Δημοσίου μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης. Την έκδοσή του έχουν αναλάβει οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe General.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι