Μεγαλύτερη σημασία στους κινδύνους για την υγεία ζητούν γιατροί στη σύνοδο για το κλίμα

Μεγαλύτερη σημασία στους κινδύνους για την υγεία ζητούν γιατροί στη σύνοδο για το κλίμα

Ειδικοί συνιστούν μεγαλύτερη προσοχή στις απειλές για την υγεία από την κλιματική αλλαγή, τόσο για ασθένειες που αυτή προκαλεί όσο και για εκείνες που αυτή επιδεινώνει

Γιατροί, ακτιβιστές και αντιπρόσωποι χωρών κατά την φετινή σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι έκαναν έκκληση να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες παγκοσμίως για να προστατευτούν οι άνθρωποι από τους αυξανόμενους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τα κρούσματα υποσιτισμού, ελονοσίας, διάρροιας και θερμικού στρες αυξάνονται ήδη σε ορισμένες περιοχές, ενώ απώλειες από θερμοπληξία ή και από εμφράγματα και άλλες επιπτώσεις των καυσώνων, σημειώνονται και σε ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης απειλή για την ζωή και την περιουσία των ανθρώπων συνιστούν και οι πλημμύρες ή οι καταιγίδες, αλλά και από τις εισπνοές καπνού από τις πυρκαγιές.

Μια ομάδα γιατρών και ακτιβιστών για το κλίμα πραγματοποίησε σήμερα μια μικρή διαδήλωση εντός των εγκαταστάσεων της συνόδου για να ευαισθητοποιήσει για το θέμα. «Είμαστε σε πολύ δεινή θέση», είπε ο Τζόζεφ Βιπόντ, γιατρός επειγόντων περιστατικών από την Αλμπέρτα του Καναδά. «Θυμάμαι οδυνηρά την περίπτωση ενός παιδιού που πέθανε από κρίση άσθματος το οποίο επιδεινώθηκε ξαφνικά από την εισπνοή καπνού από τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν φέτος στον Δυτικό Καναδά», είπε.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει επίσης τη συχνότητα επικίνδυνων καταιγίδων και πιο ακανόνιστη συχνότητα βροχοπτώσεων. Τον Σεπτέμβριο, η καταιγίδα Ντάνιελ σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους στη Λιβύη και οι πλημμύρες του περασμένου έτους στο Πακιστάν προκάλεσαν αύξηση κατά 400% των κρουσμάτων ελονοσίας σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Με την θερμοκρασία να συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο κατά τις επόμενες δεκαετίες, οι ειδικοί λένε ότι οι χώρες θα χρειαστεί να ενισχύσουν την χρηματοδότηση για την υγειονομική φροντίδα καθώς οι καύσωνες γίνονται πιο επικίνδυνοι και οι ασθένειες, όπως η φυματίωση και η χολέρα, εξαπλώνονται.

Οι επιπτώσεις που σχετίζονται με το κλίμα “έχουν γίνει μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στον 21ο αιώνα”, δήλωσε ο πρόεδρος της COP28, Σουλτάν Αχμέντ Αλ-Τζαμπέρ. Αργά χθες, Σάββατο, 123 από τις σχεδόν 200 χώρες που συγκεντρώθηκαν στην COP28 υπέγραψαν μια δήλωση αναγνωρίζοντας την ευθύνη τους να κρατούν τους ανθρώπους ασφαλείς. Η δήλωση δεν έκανε καμία αναφορά στα ορυκτά καύσιμα, την κύρια πηγή υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Έχουμε νέα εργαλεία σε εργαστηριακό επίπεδο που αποδεκατίζουν τους πληθυσμούς κουνουπιών», δήλωσε ο Μπίλι Γκέιτς, το ίδρυμα του οποίου υποστηρίζει την έρευνα για τη δημόσια υγεία και τα έργα για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. «Αυτές οι νέες καινοτομίες μας δίνουν την ευκαιρία, με λογικό κόστος, να σημειώσουμε πρόοδο», είπε.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον μίλησε επίσης σήμερα στην COP28, προτρέποντας στη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου ασφαλιστικού συστήματος ως μια άλλη βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια των ανθρώπων.

«Αυτή τη στιγμή οι ασφαλιστικές εταιρείες αποσύρονται από τόσα πολλά μέρη, δεν ασφαλίζουν σπίτια, δεν ασφαλίζουν επιχειρήσεις. Καθώς το κλίμα αλλάζει, οι καταιγίδες αυξάνονται και η ξηρασία και η ζέστη αυξάνονται… οι άνθρωποι παντού θα μείνουν έξω χωρίς καμία υποστήριξη, χωρίς ασφάλεια για την επιχείρησή τους ή το σπίτι τους», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι