Μεγαλώνουν οι αποστάσεις Αρμενίας-Ρωσίας

Μεγαλώνουν οι αποστάσεις Αρμενίας-Ρωσίας

Η Αρμενία ζήτησε από την Ρωσία να αποχωρήσουν οι Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται σε έξι περιοχές της ως ειρηνευτική δύναμη και ο Βλάντιμιρ Πούτιν συμφώνησε. Το Interfax μεταδίδει ότι θα παραμείνουν Ρώσοι στρατιώτες μόνον στα δυτικά και νότια σύνορα της Αρμενίας (με την Τουρκία και το Ιράν αντίστοιχα, όπου υπάρχει και ο αζερικός θύλακας του Ναχιτσεβάν), αλλά το TASS δεν αναφέρει αυτή την ουσιαστική λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με το Interfax ο Πεσκόφ είπε ότι «οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν στα σύνορα με την Τουρκία και το Ιράν, επειδή το ζήτησε η Αρμενία» και οι υπόλοιπες θα αποχωρήσουν «καθώς η Αρμενία κρίνει ότι δεν χρειάζονται πλέον».

Η Αρμενία παράλληλα είναι από χθες με το ένα πόδι έξω από τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας στον οποίο μετέχουν από το 2002 έξι κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και συγκεκριμένα η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, η Ρωσία και μέχρι προχθές, η Αρμενία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας είπε ότι θα πάψει να συμμετέχει οικονομικά στον Οργανισμό αλλά τύποις δεν αποχωρεί, τον θεωρεί δε “δυσλειτουργικό”. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δήλωσε σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης «ειλικρινά δεν ξέρω γιατί παραμένουμε στον Οργανισμό αυτό, αφού απέτυχε να μας υπερασπιστεί όταν το χρειαζόμασταν». Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών πριν από τέσσερις ημέρες είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του. H εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαζάροβα είπε σχετικά το εξής: «Κάθε χώρα μέλος μπορεί να ασκεί την κριτική του και να ασκεί βεβαίως την δική του εξωτερική πολιτική ως κυρίαρχο κράτος, αλλά η Αρμενία μπορεί να αποχωρήσει όποτε θέλει από τον Οργανισμό».

Ο Πασινιάν έχει επικρίνει τη Ρωσία επειδή δεν παρενέβη για να σταματήσει τις αζερικές δυνάμεις στο Καραμπάχ. Αναλυτές αποδίδουν την αποστασιοποίηση της Ρωσίας αφ΄ ενός στην ανάγκη της να διατηρήσει ισορροπίες με τους τουρκόφωνους της κεντρικής Ασίας, αφ΄ετέρου στο γεγονός ότι η Αρμενία έπαιρνε σε διάφορα ζητήματα φιλοδυτική ή πάντως επαμφοτερίζουσα στάση. Σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι έπαιξε και ο διάδρομος βορρά-νότου που περνάει από το Αζερμπαϊτζάν και είναι ζωτικός για τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι προ δεκαημέρου είχαν αποχωρήσει περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες που παρέμεναν στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν ως μέλη ειρηνευτικής δύναμης. Εκεί παρέμενε και ἑιρηνευτικη δύναμη” τουρκικού στρατού. Καθώς προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν μετά την ολοσχερή ήττα της πρώτης και την απώλεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ, και εφ΄ όσον η Αρμενία δέχτηκε να παραχωρήσει στους Αζέρους άλλα τρία μεθοριακά χωριά, θεωρήθηκε ότι πλέον το εμπόλεμο δεν ισχύει και δεν χρειάζεται παρουσία “εγγυητριών δυνάμεων”.

Η Αρμενία εν συνεχεία ζήτησε οι Ρώσοι συνοριοφύλακες να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους στο βασικό αεροδρόμιο της χώρας στο Γερεβάν καθώς και από άλλα πέντε σημεία. Αυτό ανακοινώθηκε κατ΄ αρχήν από την Αρμενία και επιβεβαιώθηκε εν συνεχεία από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το φθινόπωρο του 2020, ύστερα από αίτημα της αρμένικης πλευράς, στρατιώτες και συνοριοφύλακές μας είχαν αναπτυχθεί σε κάποιες περιοχές της Αρμενίας. Ο Πασινιάν δήλωσε ότι σήμερα, λόγω νέων συνθηκών, δεν υπάρχει πλέον τέτοια ανάγκη, οπότε ο πρόεδρος Πούτιν συναίνεσε και συμφωνήθηκε η αποχώρηση των στρατιωτών και των συνοριοφυλάκων μας», δήλωσε ο Πεσκόφ στο Interfax.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Interfax, Tass

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx