Μελέτη δείχνει μεγάλες διαφορές στην απόδοση των ηλεκτρικών ΙΧ το χειμώνα

Μελέτη δείχνει μεγάλες διαφορές στην απόδοση των ηλεκτρικών ΙΧ το χειμώνα

Μια αυστηρή επιστημονική δοκιμή 14 ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία που διεξήχθη από τον οργανισμό αυτοκινήτου Touring Club of Switzerland (TCS) διαπίστωσε μεγάλες διακυμάνσεις στην χειμερινή απόδοση των αυτοκινήτων.

Όλα τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν επίσημη μέγιστη αυτονομία που υπερβαίνει τα 500 χιλιόμετρα σύμφωνα με το Παγκόσμιο Εναρμονισμένο Πρότυπο Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων (WLTP). Η ελβετικη λεσχη TCS διεξήγαγε την εργαστηριακή της δοκιμή σε μέση θερμοκρασία κοντά στους 0°C, σε μια διαδρομή 580 χιλιομέτρων σχεδιασμένη έτσι ώστε να προσεγγίζει ένα πραγματικό ταξίδι, με αλλαγές υψομέτρου, διαφορετική ροή κυκλοφορίας και διακυμάνσεις ταχύτητας.

Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την έρευνα, η αυτονομία μειώνεται κατά περίπου 1% για κάθε βαθμό κάτω από τη θερμοκρασία δοκιμής των 23°C του WLTP. Επιπλέον, η οδήγηση με 130 χλμ./ώρα αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 25%.

Το TCS επικεντρώθηκε σε τρία κριτήρια: Την πραγματική αυτονομία, την αυτονομία που προστέθηκε με 20 λεπτά γρήγορης φόρτισης όταν οι μπαταρίες είχαν αδειάσει στο 10% της μέγιστης χωρητικότητάς τους και την απόδοση του οχήματος που μετρήθηκε σε kWh ανά 100 χλμ.

Δύο αυτοκίνητα ξεχώρισαν για τη συνολική τους απόδοση, το Audi A6 Avant e-tron και το Tesla Model Y. Το Audi όχι μόνο κάλυψε 441 χιλιόμετρα πριν η μπαταρία του πέσει στο 10% της φόρτισης, αλλά η αρχιτεκτονική 800V του επέτρεψε να προσθέσει επιπλέον 300 χιλιόμετρα αυτονομίας σε 20 λεπτά, έτσι ώστε το e-tron να μπορεί να ολοκληρώσει το ταξίδι των 580 χιλιομέτρων με μία μόνο, γρήγορη στάση.

Το Tesla, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να φορτίσει τόσο γρήγορα, πέτυχε το ίδιο κατόρθωμα χάρη στην κορυφαία σε δοκιμές κατανάλωση ενέργειας των 22,2kWh/100χλμ, ξεπερνώντας την Audi στη δεύτερη θέση με 23,2kWh/100χλμ. Τόσο το Tesla όσο και το Volkswagen ID.7 Tourer Pro που βρέθηκε λίγο πιο πίσω πέτυχαν καλή ισορροπία μεταξύ απόδοσης και ταχύτητας φόρτισης, σύμφωνα με το TCS.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τα Volvo EX90 Twin Motor AWD και BYD Sealion 7 Excellence AWD, υπέφεραν και τα δύο λόγω των υψηλών τιμών κατανάλωσής τους. Αυτές ήταν 31,6kWh/100χλμ και 35kWh/100χλμ αντίστοιχα, γεγονός που μείωσε σημαντικά την ωφέλιμη χειμερινή τους αυτονομία. Η δοκιμή TCS ανέδειξε ότι το μέγεθος της μπαταρίας δεν αποτελεί καλή ένδειξη της χειμερινής αυτονομίας, με το Volvo να διαθέτει τη μεγαλύτερη μπαταρία έλξης στη δοκιμή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx