ΜέΡΑ25: Το υποκριτικό “no politica” της Eurovision -Λογοκρισία και μεροληψία

ΜέΡΑ25: Το υποκριτικό “no politica” της Eurovision -Λογοκρισία και μεροληψία

«Σήμερα είναι ο 2ος ημιτελικός του «ευρωπαϊκού» σόου εμπορευματοποίησης της μουσικής – της Eurovision. Διαγωνίζεται, για ακόμη μια χρονιά, το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ. Η φετινή διοργάνωση εξελίσσεται παράλληλα με την εισβολή Ισραηλινών στρατευμάτων στην Ράφα και σε ένα πλαίσιο εκτεταμένης λογοκρισίας», αναφέρει σε δελτίο Τύπου το κόμμα ΜέΡΑ25 .

«Η διοργανώτρια του διαγωνισμού έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε αναφορά στον παλαιστινιακό Λαό ή μηνύματα υποστήριξης προς αυτόν, επικαλούμενη τον “μη-πολιτικό χαρακτήρα” του διαγωνισμού. Κάτι το οποίο αναδεικνύει και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της Δύσης στον τρόπο αντιμετώπισης εισβολών: Η Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό, αλλά το Ισραήλ με 35 χιλιάδες δολοφονίες αμάχων, κυρίως παιδιών, επιτρέπεται να συμμετέχει κανονικά!

»Αυτές οι απαγορεύσεις χαιρόμαστε που μάθαμε ότι δεν τηρήθηκαν, ούτε από μέλη του ακροατηρίου, που κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες και φώναζαν συνθήματα για Λευτεριά στην Παλαιστίνη, ούτε από συμμετέχοντες στο σόου και συγκεκριμένα από τον Eric Saade, ο οποίος φόραγε kufiya κατά την διάρκεια της ερμηνείας του την πρώτη βραδιά, τιμώντας έτσι και την καταγωγή του, καθώς ο ίδιος είναι κατά το ήμισυ Παλαιστίνιος.

»Φυσικά η αντιμετώπιση που έλαβαν από τις αρχές είναι χαρακτηριστική του Νεο-Μακαρθισμού που μαστίζει την Ευρώπη, με την απομάκρυνση των θεατών και διακοπή της βιντεοσκόπησης της πρόβας, στην πρώτη περίπτωση, και με απόκρυψη της ερμηνείας του Eric από τα social media. Εξ’ αρχής είχαμε πάρει θέση υπέρ των λαών που υποφέρουν και σκοτώνονται για τα συμφέροντα των ολιγαρχών, για τις επιδιώξεις και τους ανταγωνισμούς των κρατών και για την ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε υποκριτική την στάση της «πολιτισμένης» δύσης, την επιλεκτική συγκίνηση που αυτή επιδεικνύει και την καταστροφική πολιτική της στο Παλαιστινιακό.

»Όμως, ποτέ μας δεν υπήρξαμε μηδενιστές. Για τον λόγο αυτό ανατρέχουμε σε μία από τις φωτεινές εξαιρέσεις του διαγωνισμού, στο τραγούδι της Ιταλίας του 2018, το Νon Mi Avette Fatto Niente και θυμίζουμε του επίκαιρους στίχους στις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι συνένοχοι δολοφονιών: E non esiste bomba pacifista – Le vostre inutili guerre Δεν υπάρχει βόμβα ειρήνης – Οι άχρηστοι πόλεμοί σας)»καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι