Μέρκελ: “Με το πόδι στο φρένο”, με την πανδημία δεν υπάρχει άλλος ελιγμός

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και στην Γερμανία

«Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ δύσκολα», δήλωσε η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και τόνισε ότι «μαζί με την άρση κάποιων περιορισμών, πρέπει να έχουμε συνέχεια και το πόδι στο φρένο αναπόφευκτα», αναφερόμενη στην αναγκαιότητα όταν κάπου ξεπερνιώνται τα 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους να τίθενται νέοι αυστηροί περιορισμοί.

Μετά το Πάσχα στη Γερμανία (4 Απριλίου) θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού και στα ιατρεία των οικογενειακών γιατρών, ανακοίνωσε η ίδια μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων με θέμα την εμβολιαστική στρατηγική ενόψει της αύξησης των παραδόσεων από τις εταιρίες. Αρχικά, οι γιατροί θα εμβολιάζουν άτομα με κινητικά προβλήματα και υποκείμενες νόσους, εξήγησε η καγκελάριος της Γερμανίας και ανέφερε ότι το πρώτο διάστημα οι παραδόσεις δεν θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο δόσεις την εβδομάδα.

«Κατά το β΄τρίμηνο του έτους ωστόσο, οι παραδόσεις θα αυξηθούν σημαντικά», σημείωσε και είπε χαρακτηριστικά ότι τότε το σύνθημα θα πρέπει να είναι «εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός». Από τις ήδη υπάρχουσες δομές εμβολιασμού θα συνεχίσουν να παρέχονται τουλάχιστον 2,25 εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα, ενώ οι επιπλέον δόσεις θα διοχετεύονται στα ιατρεία. «Πρέπει να συνδυάσουμε την γερμανική αποτελεσματικότητα με περισσότερη γερμανική ευελιξία», υπογράμμισε και ανέφερε ότι στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, πέντε κρατίδια με εξωτερικά σύνορα (Βαυαρία, Σαξονία, Ζάαρλαντ, Ρηνανία – Παλατινάτο και Θουριγγία) «θα λάβουν επιπλέον ποσότητες εμβολίων, καθώς επιβαρύνονται περισσότερο, κυρίως από τις παραλλαγές του βασικού στελέχους του ιού».

Ενόψει της νέας τηλεδιάσκεψης που θα έχει την Δευτέρα με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων για τα μέτρα προστασίας που θα εφαρμοστούν το προσεχές διάστημα, η κυρία Μέρκελ προέβλεψε ότι «δυστυχώς θα χρειαστεί να χρησιμοποιούμε το φρένο έκτακτης ανάγκης», δηλαδή την αυτόματη επιβολή μέτρων, όταν σε μια περιοχή ο αριθμός νέων κρουσμάτων υπερβαίνει το 100 ανά 100.000 κατοίκους και εντός επτά ημερών. «Θα ήθελα να μπορούσαμε να ελιχθούμε χωρίς αυτό το φρένο, αλλά δεν θα είναι εφικτό», παραδέχθηκε η Καγκελάριος. Ήδη τα κρατίδια, το ένα μετά το άλλο, ανακοινώνουν ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσουν ακόμη τις αποφάσεις περί άρσης κάποιων περιορισμών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ‘Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα εμβολιαζόταν ευχαρίστως με εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά διευκρίνισε ότι θέλει να περιμένει τη σειρά της, καθώς είναι 66 ετών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι