Μέσα σε μια τετραετία έχουν συλληφθεί 35.559 ανήλικοι

Σε αναζήτηση πολιτικής διεξόδου, ΚΟΛΜΕΡ

Σε 35.559 ανέρχονται οι υποθέσεις στις οποίες έχουν κατηγορηθεί ανήλικοι για εμπλοκή σε ποινικά αδικήματα, κατά την περίοδο από το 2021 έως και το α΄ εξάμηνο του 2024, και τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που κατέθεσε στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Διονύσης Βαλτογιάννης (ανήκε στους Σπαρτιάτες), μετά από περιστατικό βίας στο Παλαιό Φάληρο. Μεταξύ των ερωτημάτων που είχε θέσει ο βουλευτής ήταν και «πόσοι ανήλικοι την τελευταία τριετία έχουν κατηγορηθεί για εμπλοκή τους σε ποινικά αδικήματα, εντός και εκτός σχολικών μονάδων, και πόσοι από αυτούς είναι αλλοδαποί”.

Από τον αριθμό που ανακοινώθηκε έχουν εξαιρεθεί ως επί το πλείστον οι υποθέσεις που αφορούν σε ελαφρές παραβάσεις του ΚΟΚ, αλλά δεν μπόρεσαν να εξαιρεθούν όλες «και ως εκ τούτου είναι πιθανή η υπερεκτίμηση της συνολικής εγκληματικότητας που αφορά ανήλικους δράστες στην περίοδο αναφοράς», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο διαχωρισμός σε Έλληνες και αλλοδαπούς συλληφθέντες δεν είναι εύκολος και μπορεί οι αριθμοί να μην είναι αξιόπιστοι ως στατιστικό στοιχείο. Επίσης δεν έγινε αντικειμενική έρευνα για τον τόπο τέλεσης των αδικημάτων (εντός ή εκτός σχολείων), γιατί μπόρεσαν να ερευνηθεί μόνον το 18% των συλλήψεων ως προς τον τόπο τέλεσης αδικήματος. Από αυτό το ποσοστό προκύπτει πάντως ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αξιόποινες πράξεις διαπράχθηκαν εκτός σχολείων.

Όσον αφορά στην εθνικότητα των ανήλικων δραστών, με βάση τα στοιχεία που απεστάλησαν από τις Εισαγγελίες, η πληροφορία αυτή είναι διαθέσιμη μόνον για 15.093 υποθέσεις (περίπου για τις μισές). Από τις περιπτώσεις αυτές διαπιστώνεται ότι σε ποσοστό 80%, ήτοι 12.043 υποθέσεις με ανήλικους δράστες, αφορούν παιδιά με ελληνική υπηκοότητα, ενώ σε ποσοστό 20%, που αντιστοιχεί σε 3.050 υποθέσεις, αφορούν σε παιδιά με ξένη υπηκοότητα. Ο βουλευτής δεν ρώτησε, αλλά και ο υπουργός δεν πήρε την πρωτοβουλία, να δώσει στατιστικά στοιχεία άλλων ετών προς σύγκριση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx