Μέσα στο Σαββατοκύριακο η συμφωνία για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ
13/04/2019Η Ελλάδα σκοπεύει να συνάψει συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο για να εξοφλήσει νωρίτερα περίπου το ήμισυ των δανείων που έλαβε από το ΔΝΤ σε προσπάθεια να μειώσει το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους του μέλους της ζώνης του ευρώ, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος την Παρασκευή.
Τα δάνεια του ΔΝΤ, τα οποία εκδόθηκαν στην Ελλάδα ως μέρος των πακέτων διάσωσης της χώρας από το 2010, κόστισαν την Αθήνα γύρω στο 5% ετησίως και τώρα είναι πιο ακριβά από τη χρηματοδότηση στην αγορά, όπου τα δεκαετή ομόλογα αναφοράς διαπραγματεύονται στο 3,3%.
«Η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα συμφωνηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο ανώτερος υπάλληλος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, στο περιθώριο των συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Γερμανία και η Ολλανδία αντιστέκονται στη μετακίνηση, ανησυχώντας ότι το ΔΝΤ θα επιθυμούσε να αποσυρθεί από τις περιοδικές αναθεωρήσεις των ελληνικών μεταρρυθμίσεων από τους δανειστές του, αλλά δεν θα εκτροχιάσει την κίνηση.
«Διαβεβαιώνουν ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μέρος της αναθεώρησης, έτσι θα το αποβάλει. Θα πληρώσουν περίπου το ήμισυ, μεταξύ 4-5 δισεκατομμυρίων ευρώ », δήλωσε ο αξιωματούχος.
Το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ, το οποίο σύμφωνα με τους κανόνες θα έπρεπε να εξοφλήσει το ίδιο ποσό, είναι πιθανό να παραιτηθεί από αυτό το δικαίωμα, το περιεχόμενο της βελτιωμένης βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας που θα επιφέρει μια τέτοια επιχείρηση, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του ταμείου Klaus Regling.
Το Reuters ανέφερε στις 3 Απριλίου ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγων στα τέλη Ιουνίου για να συγκεντρώσει χρήματα για την αποπληρωμή. Σύμφωνα με το Reuters η Ελλάδα, το πιο χρεωμένο κράτος της ευρωζώνης με χρέος που ισοδυναμεί με το 180% της ετήσιας παραγωγής, πρέπει να επιστρέψει περίπου το δάνειο ύψους 9,3 δισ. Ευρώ στο ΔΝΤ έως το 2024. Το χρέος αυτό φέρει ποσοστά έως 5%, έναντι περίπου 0,9% για δάνεια από κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ μέσω του ταμείου διάσωσης.
Η Ελλάδα έχει λάβει περισσότερα από 280 δισεκατομμύρια ευρώ από τους εταίρους της στη ζώνη του ευρώ και το ΔΝΤ από το 2010. Έχει εξοφλήσει περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ βραχυπρόθεσμων δανείων προς το ΔΝΤ από το 2010. Η Αθήνα έχει ένα χρηματοκιβώτιο ύψους άνω των 27 δισ. Ευρώ από τα χρήματα που αντλούν από τις αγορές και τα αχρησιμοποίητα δάνεια διάσωσης. Το ποσό αυτό θα αρκούσε για να το διατηρήσει στη ζωή έως το 2021 χωρίς να αυξήσει τα διαθέσιμα από τις αγορές.