Μέσα στο χάος, οι Ισραηλινοί ψάχνουν τα οστά κατασκόπου τους

Μέσα στο χάος, οι Ισραηλινοί ψάχνουν τα οστά κατασκόπου τους

Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης, που τα αναφέρει και η Jerusalem Post, αλλά και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδουν ότι οι Ισραηλινοί, τώρα που έπεσε ο Άσαντ, κάνουν επαφές με Παλαιστίνιους, Ρώσους και άλλους για να εντοπίσουν το σημείο ταφής δύο στρατιωτών τους και του θρυλικού κατασκόπου τους Έλι Κοέν που απαγχονίστηκε το 1965 σε κεντρική πλατεία της Δαμασκού. Θέλουν τα λείψανά και των τριών. Οι στρατιώτες ειχαν αιχμαλωτιστεί το 1982 στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Δύο Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προσεγγίστηκαν για να βοηθήσουν το Ισραήλ να εντοπίσει τα λείψανα του “διάσημου κατασκόπου Έλι Κοέν” και ενός Ισραηλινού στρατιώτη στη Συρία.  «Μας προσέγγισαν, μέσω διαμεσολαβητών, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε να βρεθούν τα λείψανα ενός Ισραηλινού στρατιώτη που αγνοείται από το 1982», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος με έδρα τη Δαμασκό. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, «ειναι εν εξελίξει επαφές για τον προσδιορισμό της τοποθεσίας ταφής του Ισραηλινού πράκτορα Έλι Κοέν».

Ένας άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που έχει την έδρα του εκτός Συρίας και ζήτησε επίσης να διατηρηθεί η ανωνυμία του, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η διαμεσολάβηση γίνεται μέσω Ρώσων και Παλαιστίνιων αξιωματούχων που εδρεύουν στο εξωτερικό.

Το Ισραήλ προσπαθεί εδώ και χρόνια να βρει και να επαναπατρίσει τα λείψανα του θρυλικού κατασκόπου Έλι Κοέν. Ο Κοέν είχε ενταχθεί στη Μοσάντ το 1960 και μετά από ταχύρρυθμη εκπαίδευση τον έστειλαν το 1961 στην Αργεντινή ως Καμαλ Αμίν Ταμπέτ. Ήταν υποτίθεται ένας πλούσιος Σύρος επιχειρηματίας. Εκεί διασυνδέθηκε με την διασπορά των πλούσιων Σύρων και το 1962 πήγε με έναν από αυτούς, στη Συρία. Αυτός ο Σύρος εν τω μεταξύ είχε αναμιχθεί στην πολιτική. Στη Δαμασκό ο Κοέν απέκτησε επαφές με την αφρόκρεμα και διοργάνωνε συνεχώς κοσμικές εκδηλώσεις με τα λεφτά του Ισραήλ. Ήταν τόσο κοινωνικός και πειστικός, που το 1964 οι Σύροι έφτασαν να του πρότειναν να τον κάνουν υπουργό Άμυνας!

Ο Κοέν είχε κουραστεί και ήθελε να γυρίσει στο Ισραήλ και στην οικογένειά του, αλλά η Μοσάντ δεν ήθελε να χάσει την ευκαιρία να έχει δικό της άνθρωπο σε τέτοιο πόστο. Επέμεινε ότι κάποιοι είχαν αρχίσει να τον υποψιάζονται, αλλά η Μοσάντ ούτε σε αυτό έδωσε την πρέπουσα σημασία. Ξαναγύρισε στη Συρία και μάλιστα επισκέφθηκε τα σύνορα, όπου τους έδωσε την “ιδέα” να φυτέψουν και κάνα δέντρο στα υπόγεια φυλάκια για να μπορούν να βγαίνουν έξω οι στρατιώτες και να έχουν σκιά. Αυτό χρησίμευσε στους Ισραηλινούς γιατί έβρισκαν αμέσως τους στόχους τους αργότερα, στον πόλεμο των έξι ημερών, το 1967. Μάλιστα για τα δέντρα πλήρωσε το Ισραήλ, αφού ο ίδιος παρίστανε τον πλούσιο δωρητή χωρίς να έχει ποτέ του δικά του χρήματα.

Το 1965, είτε επειδή όντως τον υποψιάζονταν από καιρό, είτε επειδή έκανε το λάθος να μεταδίδει στο Ισραήλ πληροφορίες πάντα την ίδια ώρα, προκαλώντας παρεμβολές στις τηλεοράσεις του αρχηγείου του στρατού που ήταν απέναντι από το σπίτι του (!), κάποιοι άρχισαν να σκαλίζουν το θέμα. Κατάλαβαν ότι οι παρεμβολές την ίδια ώρα κάθε τόσο δεν ήταν τυχαίες και τελικά τον εντόπισαν. Όταν απαγχονίσθηκε, οι Ισραηλινοί ζήτησαν τη σορό του, αλλά οι Σύροι ήταν ανένδοτοι, επειδή αισθάνονταν ότι είχαν γελοιοποιηθεί, με το να προτείνουν σε κατάσκοπο το υπουργείο Άμυνας.

Το καλοκαίρι του 2018, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν ότι βρήκαν «σε μια εχθρική χώρα» το ρολόι που φορούσε ο Έλι Κοέν. Το Ισραήλ είχε ζητήσει από του Ρώσους που είχαν συμμαχικές σχέσεις με τον Μπασάρ αλ Άσαντ να μεσολαβήσουν για να τους δοθούν προσωπικά αντικείμενα του Κοέν και τα λείψανά του, αλλά δεν βρήκαν παρά το ρολόι. Τον Απρίλιο του 2019, το Ισραήλ ανακοίνωσε την επιστροφή των λειψάνων του στρατιώτη Ζαχάρι Μπαουμέλ, που ήταν αγνοούμενος μετά την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο το 1982. Τα λείψανα του στρατιώτη βρέθηκαν από τον ρωσικό και τον συριακό στρατό, είχε δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ως αντάλλαγμα για την επιστροφή των λειψάνων, το Ισραήλ απελευθέρωσε δύο αιχμαλώτους.

Δύο άλλοι στρατιώτες από τις μάχες του 1982 παραμένουν αγνοούμενοι. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν κάνει εκταφές στο νεκροταφείο του καταυλισμού Παλαιστινίων προσφύγων της Γιαρμούκ, νότια της Δαμασκού, αναζητώντας τα λείψανα των δύο Ισραηλινών στρατιωτών και του Έλι Κοέν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx