Οι Νορβηγοί θα κρατάνε τα φορολογικά έσοδα από τις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές

Οι Νορβηγοί θα κρατάνε τα φορολογικά έσοδα από τις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές

Κατόπιν διαπραγματεύσεων, το Ισραήλ που κρατάει τα φορολογικά έσοδα των υπό κατοχή παλαιστινιακών περιοχών, δέχτηκε να τα δίνει στη Νορβηγία με τη δέσμευση να μην καταλήγουν στην Χαμάς

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε ένα σχέδιο με βάση το οποίο τα φορολογικά έσοδα που προορίζονται για την Λωρίδα της Γάζας, να κρατούνται από τη Νορβηγία, αντί να μεταφέρονται στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι, βάσει των ειρηνευτικών συμφωνιών της δεκαετίας του 1990, το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ εισπράττει τους φόρους “εκ μέρους των Παλαιστινίων” και προχωρεί σε μηνιαίες καταβολές προς την Παλαιστινιακή Αρχή  που ασκεί περιορισμένη εξουσία στην υπό ισραηλινή κατοχή Δυτική Όχθη.

Ωστόσο υπάρχουν εντάσεις, καθώς το Ισραήλ θεωρεί ότι μέρος των χρημάτων αυτών καταλήγει στην Γάζα την οποία ταυτίζει με την Χαμάς. Υπενθυμιζεται ότι η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Γάζας το 2007, έπειτα από έναν σύντομης διάρκειας εμφύλιο πόλεμο, και δύο χρόνια αφότου το Ισραήλ απέσυρε τους έποικους και τις στρατιωτικές του δυνάμεις από εκεί.

Παρά την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς και τις κάκιστες σχέσεις τη κυβέρνησης της Γάζας με την Παλαιστινιακή Αρχή στα κατεχόμενα της Δυτική Όχθης, κάποιοι  δημόσιοι υπάλληλοι της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα κράτησαν τις δουλειές τους και συνέχισαν να πληρώνονται από τα φορολογικά έσοδα. Η Παλαιστινιακή Αρχή περιόρισε κάθετα το χρήμα που έστελνε στη Γάζα και περιορίστηκε στις πληρωμές υπαλλήλων και ηλεκτρικού ρεύματος στην ουσία, καθώς και στην κάλυψη κάποιων υγειονομικών αναγκών.

Τον περασμένο Νοέμβριο όμως οι Ισραηλινοί διέκοψαν την απόδοση των φορολογικών εσόδων, υποστηρίζοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έμμεσα χρηματοδοτούσε με αυτά την Χαμάς. Πολλοί σύμβουλοι του Νετανιάχου συμφωνούσαν απόλυτα, αλλά κάποιοι από αυτούς θεωρούσαν ότι κάτι τέτοιο θα όξυνε τα πνεύματα στην Δυτική Όχθη όπου οι εντάσεις κλιμακώνονταν μέρα με τη μέρα με το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

Τώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως «την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με τα φορολογικά έσοδα στήριξαν η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, οι οποίες θα εγγυηθούν ότι το πλαίσιο τηρείται. Τα χρήματα, ή οποιοδήποτε ισοδύναμο, δεν θα μεταφερθούν παρά μόνο με την έγκριση του ισραηλινού υπουργείου Οικονομικών και επίσης όχι μέσω τρίτου μέρους ώστε να μην καταλήγουν σε τρομοκράτες».

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) ανακοίνωσε σήμερα πως θέλει «τα χρήματα που δικαιούται και δεν θα αποδεχθεί όρους που θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο να πληρώσει το προσωπικό της, μεταξύ άλλων στη Γάζα».

«Απορρίπτουμε οιαδήποτε έκπτωση από τα οικονομικά δικαιώματά μας ή όρους που επιβάλλονται από το Ισραήλ και εμποδίζουν την Παλαιστινιακή Αρχή να πληρώσει τους εργαζόμενούς στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Χουσέιν αλ Σέιχ, γενικός γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ, με ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών του Ισραήλ επιβεβαίωσε πως η Νορβηγία θα κρατά τα έσοδα βάσει της συμφωνίας. «Ούτε ένα σεκέλ δεν θα πάει στη Γάζα», είπε ο εκπρόσωπος, που ανήκει σε ακροδεξιό κόμμα το οποίο αντιτίθεται εδώ και καιρό στη μεταφορά κεφαλαίων στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι