Μετά από τρεις αναβολές, άρχισε η δίκη για το θανατηφόρο τροχαίο στη Βουλή – “Δεν βλέπαμε τους παράνομους”

Τέσσερα χρόνια η ποινή στον 23χρονο για σουγιάδες και βεγγαλικά

Μετά από συνεχείς αναβολές ξεκίνησε σήμερα, η δίκη για τον θάνατο του 23χρονου μοτοσικλετιστή σε τροχαίο που συνέβη έξω από τη Βουλή τον Μάρτιο του 2021. Τότε, το υπηρεσιακό όχημα της Ντόρας Μπακογιάννη -στο οποίο η ίδια δεν επέβαινε- επιχείρησε να διασχίσει κάθετα την λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας για να εισέλθει στο Κοινοβούλιο και παρέσυρε τη μοτοσυκλέτα. Ο συνοδηγός υποστήριξε ότι το θύμα έκανε παράνομη προσπέραση και εκτιμά ότι ο οδηγός του υπηρεσιακού “έκανε ό,τι κάνανε πάντα”.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν οριστεί από την ΕΛ.ΑΣ. και την Τροχαία η συγκεκριμένη είσοδος χρησιμοποιείται αποκλειστικά από οχήματα που φέρουν υπουργούς ή βουλευτές. Εφόσον η βουλευτής της ΝΔ δεν επέβαινε στο όχημα ο οδηγός όφειλε να εισέλθει στη Βουλή από την είσοδο της Λ. Αμαλίας. Αντιθέτως, το υπηρεσιακό όχημα φέρεται να έστριψε αριστερά, διασχίζοντας κάθετα το αντίθετο ρεύμα χωρίς ηχητικό σήμα και δίχως να υπάρχει τροχονόμος να ρυθμίσει την κυκλοφορία.

«Πρόκειται για προκλητικά εγκληματική οδηγική συμπεριφορά του κατηγορούμενου που οδήγησε στο θάνατο του γιου μου και της οικογένειας μου» κατέθεσε ο πατέρας του Ιάσονα Λαλαούνη στο δικαστήριο, σύμφωνα με το dikastiko.gr.

«Βροχή» ερωτήσεων δέχτηκε ο συνοδηγός του βουλευτικού οχήματος που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα του δυστυχήματος. Είπε τα εξής:

«Βρισκόμασταν επί της Β. Σοφίας για να μπούμε στη Βουλή και όπως κάθε φορά έτσι και τώρα βγάλαμε φλας για αριστερά, σταματήσαμε στο ύψος της εισόδου, πέρασαν κάποια οχήματα. Ένα ταξί μας έδωσε προτεραιότητα να περάσουμε, δεν ξεκινήσαμε και μας έκανε νόημα να περάσουμε. Έξω από τη Βουλή πάντα υπάρχει τροχονόμος.

»Εκείνη την ημέρα ελέγξαμε πολλές φορές και ξεκινήσαμε την πορεία για την είσοδο της Βουλής. Πηγαίναμε με 5 χιλιόμετρα. Δεν καταλάβαμε τι μας χτύπησε, εγώ χτύπησα το κεφάλι μου στο παρμπρίζ. Βγήκαμε έξω και πήγαμε προς το μοτοσικλετιστή. Ένας κύριος δήλωσε διασώστης και εμείς κάναμε χώρο για να μην μαζεύονται πολλοί πάνω από τον Ιάσωνα. Μας χτύπησε στην πίσω μεριά του αυτοκινήτου, στο φανάρι» είπε.

Ο συνοδηγός ισχυρίστηκε πως δεν είδαν τον Ιάσονα με τη μηχανή και δε μπορούσαν να προβλέψουν την προσπέραση. «Όσο κι να κοίταξα και εγώ δεν φαινόταν η μηχανή και δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι υπήρχε μηχανή που θα έκανε τέτοια προσπέραση. Είδαμε το βίντεο ότι έκανε προσπέραση από δεξιά, αλλά η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα, απλά έχει κάνει λάθος στη γραμμή που έχει πάρει. Θεωρεί πως το όχημα θα φύγει ομαλά μέσα αλλά το όχημα τελικά φρέναρε για να ανεβεί στο πεζοδρόμιο» ανέφερε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Θεωρείτε ότι είχατε δικαίωμα να στρίψετε αριστερά;

Μάρτυρας: Ναι. Επειδή δεν υπήρχε πινακίδα.

Εισαγγελέας: Άλλο τί γινόταν και άλλο τί επιτρέπεται… Είσαστε αστυνομικός, πιστεύετε ότι είχατε δικαίωμα;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Μετά δεν έπρεπε να ελέγξετε; Να βγείτε προοδευτικά;

Μάρτυρας: Ναι. Έτσι πήγαμε.

Εισαγγελέας: Μα δεν θα τον είχατε δει;

Μάρτυρας: Ήταν δρόμος μονής κυκλοφορίας. Δεν είδαμε κάποιο όχημα να κάνει αριστερή προσπέραση, δεξιά δεν μπορούσαμε να δούμε. Πιστεύω βγήκαμε προοδευτικά.

Πάρεδρος: Τι σημαίνει αυτή η διαγράμμιση, και ας μην υπάρχει πινακίδα. Επειδή ορκιστήκατε να πείτε την αλήθεια…

Μάρτυρας: Υποχρεωτική πορεία σημαίνει.

Πάρεδρος: Επειδή γίνεται κατά παρέκκλιση λέτε, αυτό το νομιμοποιεί; Καμία αμέλεια οδηγού δεν υπάρχει;

Μάρτυρας: Προφανώς κάτι έχει πάει λάθος. Το ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό… δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Του έδωσε προτεραιότητα το ταξί και δεν μπορούσαμε να δούμε τους παράνομους. Έχει σταματήσει το απέναντι ρεύμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι