Μετά τη Δανία, αναστέλλει και η Νορβηγία τους εμβολιασμούς με το AstraZeneca

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Στην προληπτική αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 προχωρά και η Νορβηγία. Είχε προηγηθεί η Δανία, που ανέστειλε το πρόγραμμα εμβολιασμών μέχρι να διερευνηθεί επαρκώς αν το εμβόλιο προκαλεί θρομβώσεις.

«Στη Νορβηγία κάνουμε μια παύση των εμβολιασμών με AstraZeneca», δήλωσε ο υποδιευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας  Γκέιρ Μπούχολμ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Περιμένουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό και στα περιστατικά θρόμβων».

Δεν έγινε γνωστό πόσοι Νορβηγοί παρουσίασαν θρόμβους ούτε πόσοι Δανοί.  Είναι όμως γνωστό ότι σε 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα σημειώθηκαν 22 “κρούσματα” θρόμβων, από τα οποία τουλάχιστον ένα ήταν θανατηφόρο. Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες πέθανε μια 49χρονη νοσηλεύτρια, ενώ έπαθε πνευμονική εμβολή από θρόμβο μιας συνάδελφός της 32ετών -η νεότερη,έζησε. Μετά από αυτά τα δύο περιστατικά η Αυστρία και άλλες πέντε χώρες ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με μια συγκεκριμένη παρτίδα, την οποία έχει λάβει και η Ελλάδα.

Ελλάδα και Ισπανία δήλωσαν ότι «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν συνδέει το εμβόλιο με τους θρόμβους και η παρτίδα δεν αποσύρεται ούτε οι εμβολιασμοί αναστέλλονται». Πάντως  η Δανία νωρίτερα σήμερα τους ανέστειλε όχι μόνον ως προς συγκεκριμένη παρτίδα αλλά συνολικά, όπως και η Νορβηγία. Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι δεν παύουν τους εμβολιασμούς, αλλά τους αναβάλλουν μέχρις ότου διαλευκανθεί πλήρως το ζήτημα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι