Μετά τις εκλογές ηλεκτρονικά πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα, ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας

Μετά τις εκλογές ηλεκτρονικά πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα, ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας

Αμέσως μετά τις εκλογές αναμένεται να τεθεί σε πλήρη ισχύ το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για πλήρη έλεγχο με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους προκειμένου να εντοπίζονται αυτομάτως τα ανασφάλιστα οχήματα, που υπολογίζονται σε 500.000, όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και εκείνα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Μάλιστα, σε επόμενη φάση, αφού πρώτα αποκτηθούν και τεθούν σε παραγωγική λειτουργία εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, θα μπορούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες είτε αυτές αποτελούνται από αστυνομικούς είτε από εφοριακούς να εντοπίζουν και εξ αποστάσεως μέσω σκαναρίσματος της πινακίδας ενός εν κινήσει οχήματος  (π.χ. στα διόδια) αν ειναι ανασφάλιστο ή δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ και ο λογαριασμός θα έρχεται επίσης ηλεκτρονικά με χρέωση άμεσα στην εφορία.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά την πρόσφατη δημοσίευση του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ ενεργοποιείται άμεσα το νέο σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων για τυχόν οφειλές σε έμμεσους φόρους και άλλες που αφορούν στο όχημα.

Οι έλεγχοι αυτοί προγραμματίζεται να διενεργούνται σε εξάμηνη βάση από την ΓΓΠΣ με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, από το μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου και του ΤAXISnet. Μάλιστα, έλεγχοι θα διενεργούνται και κατόπιν έκδοσης σχετική εντολής ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων καθώς και μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, αν εντοπιστεί ανασφάλιστο όχημα, θα ειδοποιείται ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και θα του επιβάλλονται πρόστιμο 1.000 ευρώ για λεωοφρείο ή φρτηγό, 500 ευρώ για ΙΧ και 250 για δίκυκλα.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά του προστίμου που αναλογεί, ενώ σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι το όχημα δεν έχει υποβληθεί εμπροθέσμως σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο Κ.Τ.Ε.Ο., επιβάλλεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Από το 2025 θα επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων και συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πληρώνουν επιπλέον 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου, 50% αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο και 100% αν πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας από αρχές Μαρτίου και μετά.

Πολύ σοβαρή παράβαση με αυστηρότατο πρόστιμο θα είναι πλέον η περίπτωση που κάποιος έχει θέσει το όχημά τους σε ακινησία και ενώ έχει ορίσει μία συγκεκριμένη διεύθυνση όπου θα βρίσκεται το όχημα αυτό εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο. Στην περίπτωση αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους.

Πηγή: OT

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι