Μετά τον Αύγουστο ο επόμενος καβγάς των Ευρωπαίων – Απέφυγαν να θέσουν τώρα το μεταναστευτικό
20/06/2020Η Σουηδή επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων που έχει αναλάβει να εκπονήσει μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά την πρόταση για το μεταναστευτικό, δήλωσε στον ιστότοπο Politico Europe ότι θα την παρουσιάσει αργότερα και μόνον όταν οι «27» έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Λόγω της έντασης και των διαφωνιών στο οικονομικό θέμα της μοιρασιάς και των όρων στην ενίσχυση των νοτίων και ανατολικών μελών, κρίθηκε σκόπιμο ο άλλος καβγάς που ειναι επισης σίγουρος (για το μεταναστευτικό) να αναβληθεί για το φθινόπωρο.
«Είμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης της πρότασης, αλλά πολλά κράτη-μέλη μας ζήτησαν να περιμένουμε έως ότου καταλήξουν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τον προϋπολογισμό», δήλωσε η Σουηδή επίτροπος κα Γιόχανσον. «Πιστεύω ότι η αναβολή ειναι μάλλον καλή ιδέα. Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε την πρόταση μέσα στον Ιούλιο. Ομως η εμπειρία μας, μας συμβουλεύει αλλιώς. Τα πράγματα συνήθως θέλουν το χρόνο τους… Είναι πιο ρεαλιστικό να μιλήσουμε για το θέμα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές».
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι η πρόταση θα ήταν έτοιμη «αμέσως μετά το Καθολικό Πάσχα στις 12 Απριλίου ή πάντως στις αρχές του καλοκαιριού”.
Η νέα αναβολή αναδεικνύει πόσο διχαστικό παραμένει το μεταναστευτικό στην Ευρώπη, τέσσερα χρόνια μετά τη μείζονα κρίση του 2015-2016 που δοκιμασε άσχημα τη συνοχή της Ε.Ε. Η νέα έμφαση των ευρωπαϊκών θεσμών στη φύλαξη των συνόρων, σε σύγκριση με τότε, που σηματοδοτήθηκε με την επίσκεψη στον Εβρο το Μάρτιο τόσο της κ. φον ντερ Λάιεν, όσο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ήθελε να στείλει και το μήνυμα ότι περιορίζονται οι ροές και άρα είναι πλέον ώρα να διανεμηθεί το βάρος. Ωστόσο δεν έχουν καμφθεί οι αντιστάσεις χωρών, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, που αρνούνται να επωμιστούν μέρος αυτού του βάρος.
«Κατά τη γνώμη μου, η εθελοντική αλληλεγγύη δεν αρκεί», είπε η κ. Γιόχανσον στο Politico σχετικά με το θέμα αυτό. «Χρειαζόμαστε μάλλον υποχρεωτική αλληλεγγύη, όμως το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί αυτή, δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί πλήρως».
Η Κομισιόν πόνταρε στη γερμανική προεδρία για να λύσει το θέμα με δίκαιη κατανομή των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά οι Γερμανοί αλλαξογνώμησαν επειδή θέλουν να χρησιμοποιήσουν όλες τις δυνάμεις τους σε αυτή τη φάση στο πιο καυτό θέμα, δηλαδή στο να καμφθουν οι διαφωνιες για την οικονομική αντιμετωπιση των συνεπειών της πανδημίας