Μεταναστευτικό: Δεν αλλάζει ρότα η κυβέρνηση, εμμένει στο σχέδιό της

Μεταναστευτικό: Δεν αλλάζει ρότα η κυβέρνηση, εμμένει στο σχέδιό της

«Από το τέλος Νοεμβρίου είχαμε αναπτύξει όλο το σχέδιό μας, το οποίο περιλάμβανε και τις κλειστές δομές. Επί δύο μήνες περίπου, συζητήσαμε με όλους τους τοπικούς φορείς, με τις δημοτικές Αρχές, με όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για να γίνουν αυτές οι κλειστές δομές. Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές που υπάρχουν σήμερα, αλλά να μην υπάρξουν κλειστές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε τον διάλογο επί δύο μήνες και κάποια στιγμή έρχεται η ώρα των αποφάσεων. «Δεν μπορεί ο διάλογος να διαιωνίζεται και να είναι άλλοθι αδράνειας. Επομένως, πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε να γίνουν οι κλειστές δομές σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

“Έχουμε πει ότι στις κλειστές δομές θα μπαίνουν αυτοί οι οποίοι έρχονται για πρώτη φορά, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα η ταυτοποίησή τους, αυτοί οι οποίοι έχουν επιδείξει κάποια παραβατική συμπεριφορά και αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο και είναι έτοιμοι για επιστροφή», σημείωσε, τονίζοντας πως οι περιοχές, στις οποίες δημιουργούνται οι κλειστές δομές, είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία, είναι μάλλον απαξιωμένες.

«Επομένως, αυτήν τη στιγμή, με την επίταξη τι κάνουμε; Δεν δημεύουμε την περιοχή. Επιτάσσουμε τις συγκεκριμένες εκτάσεις για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, για το οποίο θα καταβάλλει ενοίκιο το ελληνικό Δημόσιο. Άρα, αυτός ο οποίος θα δει την περιουσία του, το ακίνητό του να γίνεται χώρος για αυτήν την κλειστή δομή, θα έχει ένα εισόδημα για αυτό το χρονικό διάστημα. Κάποια στιγμή, όμως, έπρεπε να πάρουμε τις αποφάσεις. Η ώρα των αποφάσεων ήρθε. Δεν είναι η περίοδος των διαπιστώσεων, αλλά των λύσεων», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των κατοίκων, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω. «Έχουμε μία καλή συνεργασία και με τον περιφερειάρχη και με τους δημάρχους και με τους τοπικούς φορείς. Το θέμα των κλειστών δομών δεν είναι το μόνο που μας απασχολεί. Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα θέματα να λύσουμε. Θέματα υποδομών, θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την παιδεία, θέματα αξιοποίησης των πόρων που έχουμε εξασφαλίσει, τα 50 εκατομμύρια από το πρόγραμμα “Αλληλεγγύης”.

“Έγινε ήδη μία πρώτη εκταμίευση 9,5 εκατομμυρίων από τον κ. Μηταράκη. Και έχουμε και άλλα πράγματα να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες. Αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Ένα πρόβλημα πολιτικό, που δεν έχει να κάνει με μικροπολιτική αντιπαράθεση. Οι απόψεις που έχει εκφράσει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν απηχούν κανέναν στην κοινωνία. Επομένως, αυτό που θέλουμε να λύσουμε, είναι το πρόβλημα στο τοπικό επίπεδο, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και στην ενδοχώρα», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίσης, είπε ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου περίπου 9.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και απομένουν άλλες 11.000 μετακινήσεις.

Ακόμη, μίλησε και για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου μέσα σε 2-3 εβδομάδες και για τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο. «Αυτό είναι στοιχείο αποτροπής. Επομένως, θα έχουμε αποσυμφόρηση με όσους δικαιούνται άσυλο για να πάνε δυτικά, αλλά και με όσους δεν δικαιούνται άσυλο να πάνε ανατολικά», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ολόκληρο το 2019 είχαν επιστρέψει 391 άτομα. Τον Ιανουάριο επέστρεψαν 85 και σκοπός μας είναι να φτάσουμε τους 200 την εβδομάδα. Επιταχύνουμε τη διαδικασία, χτίσαμε το κανάλι επιστροφής, χωρίς αντιρρήσεις από τη γειτονική μας χώρα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

“Κάθε Παρασκευή, έχουμε πει, κάνουμε επιστροφές. Ο στόχος μας παραμένει για 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020. Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα, μπορούμε, όμως, να δείξουμε απτά αποτελέσματα στις τοπικές κοινωνίες, για να τους πείσουμε. Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπήρχε, ήταν ένα πρόβλημα εμπιστοσύνης».

Όπως υποστήριξε ο κ. Πέτσας, έχουν μειωθεί αρκετά οι ροές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η κυβέρνηση θέλει να είναι έτοιμη για την ώρα που μπορεί να αυξηθούν, δηλαδή μετά την άνοιξη. «Για να είμαστε έτοιμοι, θέλουμε κλειστές δομές, θέλουμε και τα δέκα νέα σκάφη, για τον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων, από την χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, θέλουμε το Ε.Σ.Ο.Θ.Ε. να έχει ξεμπλοκάρει και βέβαια να έχουμε δοκιμάσει αν δουλεύει το πλωτό φράγμα, προκειμένου να ελέγξουμε καλύτερα τις ροές.

“Όλα αυτά δουλεύουν μαζί», εξήγησε και συμπλήρωσε: «Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αφορά μόνο τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Δεν αφορά καμία άλλη περιοχή, γιατί, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, σε ένα νησί είναι πιο περιορισμένες οι περιοχές, στις οποίες θα μπορούσε να κατασκευαστεί μία τέτοια κλειστή δομή. Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να επιταχθούν άλλες περιοχές. Έχει ληφθεί πρόνοια, ώστε στις κλειστές δομές να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να μην υπάρχει αυτή η αναρχία που υπάρχει σήμερα».

Επιπλέον, δήλωσε ότι η Ευρώπη κινείται στο να αφήσει πίσω της το Δουβλίνο ΙΙΙ και να πάει σε ένα Δουβλίνο ΙV, σε αλλαγή, δηλαδή, του πλαισίου για τη μετανάστευση και την απονομή ασύλου. «Αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση σε κορυφαίο επίπεδο ηγετών. Θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα όταν είχε επισκεφτεί Βερολίνο, Παρίσι και Χάγη μέσα στο καλοκαίρι. Υπήρξε συναντίληψη με τις ηγεσίες Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας σε σχέση με την κατεύθυνση που θα έχει ένα νέο Δουβλίνο IV.

“Επομένως, όλες οι ενέργειες που βλέπουμε να ξεδιπλώνονται -συμπεριλαμβανομένου και του γερμανικού σχεδίου που περιλαμβάνει και ανακατανομή από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ προς το εσωτερικό της Ευρώπης- είναι στην κατεύθυνση που και εμείς θέλουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως «περιμένουμε κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του 2020, που θα έχει την προεδρία η Γερμανία, αυτό το σχέδιο να ξεδιπλωθεί».

Όπως τόνισε ο ίδιος, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει μία ανακατανομή και είναι θετικό ότι η Κομισιόν -με πρωτοβουλίες της νέας επιτρόπου για τη Μετανάστευση και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά- προτίθεται προς το τέλος της άνοιξης να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο.

«Όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η ίδια η ΕΕ, γιατί αυτό είναι ένα θέμα ΕΕ-Τουρκίας και όχι μόνο Ελλάδας-Τουρκίας, έχουν διαμηνύσει ότι είναι άλλο πράγμα να δώσουμε στέγη, τροφή, φιλοξενία σε κατατρεγμένους ανθρώπους, οι οποίοι είναι πρόσφυγες, και άλλο πράγμα να χρησιμοποιείται ένας άνθρωπος ως γεωπολιτικό όπλο από την Τουρκία. Αυτό είναι σαφέστατο. Έχει δοθεί το μήνυμα από όλους, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τους υπόλοιπους ηγέτες και την ΕΕ», συμπλήρωσε.

Για τις ΜΚΟ, είπε ότι είναι δεδομένο πως κάποιες προσέφεραν αλλά υπάρχουν και εκείνες που λειτουργήσαν παρασιτικά και «σύντομα θα δείτε στοιχεία που έχουν ονοματεπώνυμο, που δείχνουν ότι ήταν εξόχως προβληματική η συμπεριφορά τους». «Για αυτό προχωρήσαμε, με τροπολογία που καταθέσαμε την περασμένη εβδομάδα, σε έλεγχο, ακόμη και μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου, των συνεργαζόμενων με τις ΜΚΟ στο μεταναστευτικό, ώστε να δούμε ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι ενδεχομένως έχουν προβληματική συμπεριφορά», εξήγησε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx