Μεταναστευτικό: Προς οριστική ρήξη νησιώτες & κυβέρνηση;

Μεταναστευτικό: Προς οριστική ρήξη νησιώτες & κυβέρνηση;
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Καζάνι που βράζει μοιάζει η Λέσβος και τα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίταξη ακινήτων και εκτάσεων, με στόχο τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας. Σε ρήξη έφερε την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου η απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει εκτάσεις για τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Η παραπάνω απόφαση, φαίνεται να ρίχνει λάδι στη φωτιά στο ήδη «δυναμιτισμένο» κλίμα που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου λόγω του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Οι κάτοικοι των νησιών εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο κυβερνητικό σχεδιασμό σημειώνοντας πως δεν συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νησιών, η οποία συνιστά και το πραγματικό ζητούμενο.

Κατόπιν τούτου πραγματοποίησαν έκτακτες συνεδριάσεις στις οποίες, σύμφωνα με τον δήμαρχο δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, αποφασίστηκε οι εκπρόσωποι των νησιών να μην παραστούν στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την Πέμπτη. Σημειώνεται πως το υπουργείο Εσωτερικών έχει προγραμματίσει για αύριο ειδική σύσκεψη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή τόσο της Περιφέρειας όσο και των δήμων των πέντε νησιών.

Σε μια κίνηση που επιχειρεί να κάνει πρόδηλη την αποφασιστικότητα των τοπικών αρχών απέναντι στο ζήτημα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με ψήφισμά της το βράδυ της Τρίτης, καταδίκασε τη συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική, και έκανε λόγο για προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια.

Διακόπτουν τη συνεργασία με την κυβέρνηση

Επίσης, αποφασίστηκε η διακοπή κάθε συνεργασίας με την κυβέρνηση μέχρι την ανάκληση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Παράλληλα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ζητά να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Τέλος, μετά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.
Πορεία την Πέμπτη στην Αθήνα

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Άρης Χατζηκομνηνό που μίλησε στον ΑΝΤ1, οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς των νησιών αναμένεται να προχωρήσουν και σε συλλαλητήριο την Πέμπτη στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για το ζήτημα.

Τι προβλέπει η ΠΝΠ για την επίταξη ιδιοκτησιών

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απόφαση αυτή, με την συγκεκριμένη ΠΝΠ, η κυβέρνηση, εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: «Να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».

Οι περιοχές επίταξης

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης, κ. Μηταράκη, επιτάσσονται οι εξής εκτάσεις για κλειστές δομές φιλοξενίας:

-Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
-Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
-Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Παράλληλα, νέες δομές θα κατασκευαστούν σε Λέρο και Κω, δίπλα σε υφιστάμενες αλλά σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα:

-Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
-Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Τι απαντά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απέρριψε τις κατηγορίες περί «αιφνιδιασμού», υποστηρίζοντας πως οι αποφάσεις αυτές είχαν γίνει γνωστές εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Μάλιστα, επισήμανε πως η απόφαση αυτή οφείλεται στην αδυναμία συνεργασίας με τις τοπικές αρχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι στα κλειστά κέντρα θα μεταφερθούν 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ επανέλαβε ότι «όποιος είναι παραβατικός, θα μπορούμε να τον κρατήσουμε, ώστε να μην έχουμε περιστατικά παραβατικότητας». Τέλος, σημείωσε ότι ακόμη 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες είτε θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, είτε θα επιστραφούν στην Τουρκία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι