Μετονομάζεται στα τέλη Ιουνίου το χαρτόσημο σε “ψηφιακό τέλος συναλλαγών”

Μετονομάζεται στα τέλη Ιουνίου το χαρτόσημο σε “ψηφιακό τέλος συναλλαγών”

Το τέλος χαρτοσήμου ήταν “στο πρόγραμμα” σχεδόν κάθε συναλλαγής από το 1836, αλλά η ψηφιακή ζωή που καταργεί τις έγχαρτες συμφωνίες, ξαναβαφτίζει το χαρτόσημο με πιο σύγχρονο όρο.

Ο νομός «Περί χαρτοσήμου» (ΕτΚ αρ. 42, 15/8/1836) προέβλεπε μεταξύ άλλων: «την ανάγκην να αυξήσωμεν τα εισοδήματα του κράτους και να κατορθώσωμεν την όσον το δυνατόν ίσην διανομήν των φόρων».

Υπαγόμενες σε χαρτόσημο πράξεις ήταν όλα τα συμβόλαια, οι επικυρώσεις εγγράφων, οι μισθοί που δίδονται από την κυβέρνηση, οι αποδείξεις των ιδιωτών, οι αποδείξεις πληρωμής κερδών, οι συναλλαγματικές και η αξία των κληρονομιών κ.λπ.

Η αντικατάσταση με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα καθιερώνει το «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» είναι έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Με το «ψηφιακό τέλος» θα επιβαρύνονται όλες οι συναλλαγές που μέχρι τώρα απαιτούσαν την καταβολή χαρτοσήμου. Εφόσον μια συναλλαγή γίνεται μεταξύ Ελλήνων υπηκόων, έστω και αν λαμβάνει χώρα εκτός ελληνικών συνόρων, θα επιβαρύνεται με το “ψηφιακό τέλος”, ακόμα κι αν δεν τυπώνεται ούτε ένα έγγραφο.

Πηγή: in.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι