Μέτωπο Μακρόν-Ντράγκι κατά της λιτότητας

Μέτωπο Μακρόν-Ντράγκι κατά της λιτότητας

Οι Εμμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι με κοινό τους άρθρο στους Financial Times τάσσονται  υπέρ μιας ευέλικτης δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι το ύψος των χρεών που έχουν συσσωρευτεί θα πρέπει να περιοριστεί, αλλά αυτό να μην γίνει μέσα από μη βιώσιμες, δραστικές περικοπές των δαπανών ή αυξήσεις των φόρων.

Επισημαίνουν στο άρθρο τους, ότι «θα πρέπει να έχουμε αρκετό χώρο για ελιγμούς και δυνατότητα για βασικές δαπάνες μελλοντικά, ώστε να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων επενδύσεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά, ζητώντας ανοιχτά τη μεταρρύθμιση των σημερινών δημοσιονομικών κανόνων. Τονίζουν ότι, «Είναι δυσνόητοι και υπερβολικά πολύπλοκοι. Περιορίζουν τη δράση των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια κρίσεων και επιβαρύνουν τη νομισματική πολιτική».

Οι δυο ηγέτες επιδιώκουν να σταματήσουν τις πιέσεις που ασκούνται από την Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, για την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας με την λήξη της πανδημίας.  Για τα αυξημένα  χρέη αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρέπει να κατεβάσουμε τα επίπεδά τους… Όμως, αυτό δεν μπορούμε να περιμένουμε να γίνει μέσα από υψηλότερους φόρους ή μη βιώσιμες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, όπως δεν μπορούμε επίσης να περικόψουμε την ανάπτυξη μέσα από μια μη βιώσιμη δημοσιονομική αναπροσαρμογή».

Εξηγούν, η στρατηγική της Ευρώπης θα πρέπει να αφορά τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, «μέσα από λογικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Οι Μακρόν και Ντράγκι υπερασπίζονται επίσης τη συνολική αντίδραση της ΕΕ στην κρίση, απορρίπτοντας τις κατηγορίες πως η Ευρώπη έδρασε με καθυστέρηση και όχι στο βαθμό που θα μπορούσε.

Μάλιστα, απαριθμούν παραδείγματα βοήθειας, όπως τα 1,8 τρισ. ευρώ που δαπανήθηκαν για να υποστηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, το τεράστιο πακέτο στήριξης που δρομολόγησε η ΕΚΤ, αλλά και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος Next Generation EU.

«Η ανάκαμψη βρίσκεται στο δρόμο. Η οικονομία της ΕΕ δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο μονοπάτι που βρισκόταν πριν την πανδημία, όμως, βρίσκεται σε φάση επιστροφής στα προ της κρίσης επίπεδα μέσα στους επόμενους μήνες», τονίζουν χαρακτηριστικά. Ωστόσο, καλούν την ΕΕ να εμβαθύνει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα και να προχωρήσει σε αλλαγές και επενδύσεις σε τομείς όπως η έρευνα, οι υποδομές, η ψηφιοποίηση και η άμυνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx