Τί ειπώθηκε στην επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν – Ποιοι είναι οι διαπραγματευτές για το Ουκρανικό
12/02/2025![Επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν για Ουκρανία και Μέση Ανατολή](https://slpress.gr/wp-content/uploads/2024/11/trump-proedros-ipa-SLpress--825x600.jpg)
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το πρωί της Τετάρτης (12/02/2024) και μίλησαν για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.
Ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με τον Πούτιν λέγοντας πως «μόλις είχα ένα μακρύ και εξαιρετικά παραγωγικό τηλεφώνημα με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας. Συζητήσαμε την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την ενέργεια, την τεχνητή νοημοσύνη, τη δύναμη του δολαρίου και διάφορα άλλα θέματα.
Αναλογιστήκαμε και οι δύο τη Μεγάλη Ιστορία των Εθνών μας και το γεγονός ότι πολεμήσαμε τόσο επιτυχημένα μαζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θυμόμαστε ότι η Ρωσία έχασε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και εμείς, παρομοίως, χάσαμε τόσους πολλούς! Μιλήσαμε ο καθένας για τα δυνατά σημεία των αντίστοιχων Εθνών μας και το μεγάλο όφελος που θα έχουμε κάποια μέρα από τη συνεργασία. Αλλά πρώτα, όπως συμφωνήσαμε και οι δύο, θέλουμε να σταματήσουμε τους εκατομμύρια θανάτους που λαμβάνουν χώρα στον πόλεμο με τη Ρωσία/Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποίησε ακόμη και το πολύ ισχυρό μου σύνθημα της εκστρατείας, “ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ”. Και οι δύο πιστεύουμε πολύ σε αυτό. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε, πολύ στενά, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης ο ένας στα έθνη του άλλου. Συμφωνήσαμε επίσης να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις οι αντίστοιχες ομάδες μας και θα ξεκινήσουμε καλώντας τον Πρόεδρο Ζελένσκι, της Ουκρανίας, για να τον ενημερώσουμε για τη συνομιλία, κάτι που θα κάνω αυτή τη στιγμή.
Ζήτησα από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον Διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Βαλτς και τον Πρεσβευτή και Ειδικό Απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, πιστεύω έντονα, θα είναι επιτυχείς. Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν σε έναν πόλεμο που δεν θα είχε συμβεί αν ήμουν Πρόεδρος, αλλά συνέβη, επομένως πρέπει να τελειώσει.
Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές! Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Πούτιν για τον χρόνο και την προσπάθειά του σε σχέση με αυτό το κάλεσμα, και για την απελευθέρωση, χθες, του Marc Fogel, ενός υπέροχου ανθρώπου που χαιρέτησα προσωπικά χθες το βράδυ στον Λευκό Οίκο. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη, ελπίζω σύντομα!» ανέφερε ο Τραμπ.
Ενημερώθηκε ο Ζελένσκι
Με ανάρτησή του στο Χ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε πως ο Ντόναλντ Τραμπ τον ενημέρωσε για την συνομιλία του με τον Πούτιν, και δήλωσε πρόθυμος να εργαστεί προς το τέλος του πολέμου: “Είχα μια ουσιαστική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο. Μιλήσαμε εκτενώς για τις ευκαιρίες επίτευξης ειρήνης, συζητήσαμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε σε επίπεδο ομάδων, καθώς και τις τεχνολογικές δυνατότητες της Ουκρανίας – συμπεριλαμβανομένων των drones και άλλων προηγμένων βιομηχανιών.
Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Τραμπ για το ενδιαφέρον του σχετικά με όσα μπορούμε να επιτύχουμε μαζί. Συζητήσαμε επίσης για την πρόσφατη επικοινωνία μου με τον (υπουργό οικονομικών) Σκοτ Μπέσεντ και την προετοιμασία ενός νέου εγγράφου σχετικά με την ασφάλεια, τη οικονομική συνεργασία και τη συνεταιρική αξιοποίηση πόρων. Ο Πρόεδρος Τραμπ μοιράστηκε λεπτομέρειες από τη συνομιλία του με τον Πούτιν. Κανείς δεν επιθυμεί την ειρήνη περισσότερο από την Ουκρανία.
Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα για να σταματήσουμε τη ρωσική επιθετικότητα και να διασφαλίσουμε μια διαρκή, αξιόπιστη ειρήνη. Όπως είπε ο Πρόεδρος Τραμπ, ας το κάνουμε πράξη. Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε περαιτέρω επαφές και να προγραμματίσουμε προσεχείς συναντήσεις.”
Το μήνυμα Τραμπ μέσω Χέγκσεθ
Η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος, δήλωσε προηγουμένως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, σε μια συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε παράλληλα πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν βλέπει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου.
Αυτή είναι η πιο ξεκάθαρη και ωμά διατυπωμένη δήλωση μέχρι στιγμής για την προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Χέγκσεθ τόνισε επίσης στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ότι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες, να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους και να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της Ευρώπης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη της Συμμαχίας θα χορηγήσουν το «συντριπτικό» μερίδιο μελλοντικής βοήθειας στην Ουκρανία.
«Θέλουμε, όπως εσείς, μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε, αναγνωρίζοντας ότι η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος», είπε ο Χέγκσεθ στη συνάντηση περισσότερων από 40 χωρών που βοηθούν την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία. «Το να κυνηγάμε αυτόν τον απατηλό στόχο το μόνο που κάνει είναι να παρατείνει τον πόλεμο και να προκαλεί περισσότερα δεινά», πρόσθεσε.
Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία τον Μάρτιο του 2014 και στη συνέχεια υποστήριξε τους φιλορώσους αυτονομιστές σε μια ένοπλη εξέγερση κατά των δυνάμεων του Κιέβου στην ανατολική ουκρανική επαρχία του Ντονμπάς. Η Ρωσία εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022 πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Μετά από τρία χρόνια πολέμου, η Μόσχα ελέγχει σήμερα περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας, κυρίως στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.
Τί άλλο είπε ο Πιτ Χέγκσεθ
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου δήλωσε επίσης σήμερα ότι οποιαδήποτε βιώσιμη ειρήνη πρέπει να περιλαμβάνει «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν θα ξαναρχίσει». Ωστόσο, είπε, «οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ρεαλιστικό αποτέλεσμα μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων». Αντίθετα, οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να υποστηρίζονται από «ικανά ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά στρατεύματα», δήλωσε.
«Αν αυτά τα στρατεύματα αναπτυχθούν ως ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία κάποια στιγμή, θα πρέπει να αναπτυχθούν ως μέρος μιας αποστολής εκτός ΝΑΤΟ και δεν θα πρέπει να καλύπτονται από το Άρθρο 5», είπε, αναφερόμενος στη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της Συμμαχίας. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας. «Για να είμαστε ξεκάθαροι, ως μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας, δεν θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία», είπε.