Μια νεκρή – Δύο αγνοούμενοι – 600 διασώσεις – Σώθηκαν οι τρεις μηχανικοί στο Βόλο
19/09/2020Το πρώτο θύμα της φονικής -όπως αποδεικνύεται- κακοκαιρίας Ιανός καταγράφηκε στο χωριό Βασιλί των Φαρσάλων, όπου μία ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της. Πολλοί κάτοικοι του χωριού είχαν καταφύγει στην εκκλησία για να να γλιτώσουν από τον όγκο του νερού που έπεσε στην περιοχή.
Οι πυροσβέστες ειδοποιήθηκαν να βοηθήσουν τη γυναίκα που είχε παγιδευτεί στο σπίτι της αποκλεισμένη από χειμάρρους, αλλά όταν έφτασαν ήταν ήδη νεκρή –δεν διευκρινίζεται η αιτία θανάτου.
Στο Μουζάκι Καρδίτσας είναι αγνοούμενοι μια 40χρονη γυναίκα και ένας 35χρονος κτηνοτρόφος. Η γυναίκα οδηγός αγνόησε τις συστάσεις των αρμοδίων και προσπάθησε περάσει από γέφυρα και την παρέσυραν τα νερά με το αυτοκίνητό της. Επίσης αγνοείται η τύχη ενός κτηνοτρόφου
Όπως ανέφεραν τοπικοί παράγοντες, τουλάχιστον 30 πολίτες διαφόρων ηλικιών έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από χωριά της περιοχής, ενώ πολλά περισσότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν μέσα στην πόλη των Τρικάλων, μετά το σπάσιμο φραγμάτων που κρατούσαν τα νερά των ποταμών.
Η διάσωση των τριών
Οι τρεις άνδρες που έμειναν 10 ώρες κρατημένοι από δέντρο για να μην πνιγούν, στον Αλμυρό Βόλου, τελικά διασώθηκαν λίγο μετά τη 01:00 τη νύχτα. Πρόκειται για έναν μηχανικό από τον Βόλο, έναν τοπογράφο-μηχανικό από τη Λάρισα κι ένας υπομηχανικό από την περιοχή του Αλμυρού., που δούλευαν στο εργοτάξιο και αποφάσισαν να μετακινηθούν όταν έπιασε η μπόρα. Όμως τα ορμητικά νερά τους παγίδευσαν στο αυτοκίνητο και όταν κατάλαβαν ότι κινδύνευαν πλέον, το εγκατέλειψαν και αρπάχτηκαν από ένα δέντρο. Το ΙΧ όντως παρασύρθηκε από τα νερά.
Η Πυροσβεστική δυσκολεύθηκε πολύ να τους διασώσει, γιατί ακόμα και το ερπυστριοφόρο της δεν μπορούσε να αντισταθεί στα χειμαρρώδη νερά. Στους 3 άνδρες είχε απομείνει ένα κινητό που άναβαν το φακό του για να δείχνουν ότι είναι ζωντανοί όταν πλέον νύχτωσε. Κάποια στιγμή φώναξαν:
«Σώστε μας, δεν θα αντέξουμε άλλο»
Τελικά λίγο μετά τη 01:00 δύο ερπυστριοφόρα και μια μπουλντόζα – οχήματα του στρατού και ιδιώτη αντίστοιχα – προσέγγισαν τους εγκλωβισμένους και γύρω στις 02:00 κατόρθωσαν να τους απεγκλωβίσουν από τα νερά, να τους κατεβάσουν από τα δένδρα που τους έσωσαν τη ζωή.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «απόψε ζήσαμε ένα θρίλερ. Τα καταφέραμε και σώσαμε τους ανθρώπους έπειτα από πολύωρες προσπάθειες. Αισθανόμαστε ευτυχείς που έχουμε και τους τρεις και πάλι δίπλα μας. Μπράβο σε όλους όσοι έδωσαν μεγάλο αγώνα».
Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε σχετικά ότι για την διάσωση των τριών ατόμων στην περιοχή του Αλμυρού Βόλου επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με ειδικό εξοπλισμό διάσωσης ορμητικών νερών, ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα και διασωστική λέμβο.
Την ίδια στιγμή, μάχη με τον χρόνο δίνουν η Πολιτική Προστασία και τεχνικά συνεργεία της Μαγνησίας και του Δήμου Αλμυρού, για να αποτρέψουν το σπάσιμο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά και το ενδεχόμενο τα νερά να κατακλύσουν την πόλη του Αλμυρού
600 διασώσεις
Πάνω από 600 επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού πραγματοποίησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να βοηθήσουν πολίτες που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα και κινδύνευσαν από το μένος της κακοκαιρίας Ιανός.
Πιο συγκεκριμένα, από τις 17 Σεπτεμβρίου, όταν ο μεσογειακός κυκλώνας άρχισε να επηρεάζει την ελληνική επικράτεια, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προέβησαν σε 619 απεγκλωβισμούς-διασώσεις, ενώ δέχτηκαν 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας. Οι κλήσεις ήταν στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 619 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.
Ειδικότερα:
• Στο νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 198 κοπές δέντρων, και 35 αφαιρέσεις αντικειμένων.
• Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 63 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις και 39 κοπές δέντρων.
• Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 91 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.
• Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.