Μικρές αλλαγές προωθούνται μετά το σάλο με τις κρατήσεις στα πουρμπουάρ
13/10/2024Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ΥΠΕΘΟ, σχεδιάζει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση μετά το σάλο που ξέσπασε για τις κρατήσεις που γίνονται στα ηλεκτρονικά πουρμπουάρ, δηλαδή σε όσα δίνονται από πελάτες που δεν έχουν ψιλά και πληρώνουν με κάρτα τους ταχυμεταφορείς.
Μία από τις ρυθμίσεις θα προβλέπει πρόστιμα σε όσους εργοδότες επιχειρήσουν να επωφεληθούν μειώνοντας όντως ή πλασματικά τον μισθό του εργαζόμενου και αυξάνοντας αντίστοιχα τις πρόσθετες αμοιβές, παρουσιάζοντας μέρος του μισθού ως φιλοδώρημα. Παράλληλα, τα πουρμπουάρ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην εστίαση ως πουρμπουράρ θα απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές έως τις 3.600 ευρώ συνολικά τον χρόνο ή έως τα 300 ευρώ τον μήνα.
Η σχετική διάταξη φέρεται να προβλέπει επίσης ότι το απαλλασσόμενο από κρατήσεις ποσό από τα φιλοδωρήματα, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ονομαστικού (μικτού) μισθού. Αν κάποιος όμως έχει μισθό ως υποαπασχόληση, π.χ. 500 ευρώ, το 30% αυτού είναι 150 ευρώ. Κατά συνέπεια παρά το χαμηλό εισόδημα του ντιλιβερά, το απαλασσόμενο ποσό δεν θα μπορεί να είναι άνω των 150 ευρώ το μήνα και όχι άνω των 300 που ορίζει η διάταξη. Πιθανόν να προβλέπεται άλλη διευκρινιστική τροπολογία για αυτούς που έχουν και πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από τα tips και αδικούνται λόγω ακριβώς του χαμηλού μισθού τους.
Το ποσό από φιλοδωρήματα που υπερβαίνει τα 3.600 ευρώ το χρόνο θα εξακολουθήσει να υπόκειται κανονικά σε κρατήσεις για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και θα λαμβάνεται υπόψιν για τον υπολογισμό δώρων επιδομάτων και αποζημίωση απόλυσης. Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αθέμιτες πρακτικές, αν διαπιστωθεί μείωση μισθού του εργαζόμενου με παράλληλη αύξηση των πρόσθετων αποδοχών του, ο εργοδότης θα πληρώνει εισφορά ίση με το 22% της μείωσης των τακτικών αποδοχών. Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Επαγγελματιών, κ. Γιώργος Κουράσης είπε στην ΕΡΤ ότι «το φιλοδώρημα αποδίδεται από τον πελάτη προς τον εργαζόμενο σαν μέρος της ευχαρίστησης του πελάτη στις υπηρεσίες που του έχει παράσχει ο εργαζόμενος. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η επιχείρηση να κάνει παρακράτηση στα φιλοδωρήματα, αν γίνει έστω και κατά λάθος θα πρέπει να εγγραφεί ως πρόσθετο έσοδο της επιχείρησης αλλιώς είναι παράβαση» ανέφερε.
Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και το γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές πληρώνουν πλέον με κάρτα σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες ενσωματώνοντας και το φιλοδώρημα, έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της φορολόγησης των πρόσθετων αυτών αποδοχών, το οποίο προβλέπεται μεν από την υφιστάμενη νομοθεσία, παρέμενε ωστόσο ανενεργό. Η κυβέρνηση προβάλλει ως επιχείρημα εν γένει ότι πρέπει να φορολογούνται τα “πολλά” πουρμπουάρ, γιατί υπάρχουν σερβιτόροι που βγάζουν 5.000 ευρώ το μήνα μόνον από αυτά.
Ομως και η φορολόγηση των 500 ευρώ για παράδειγμα, είναι υπερβολή, θεωρούν οι πιο πολλοί ταχυμεταφορείς, γιατί όταν παίρνουν τον κατώτατο μισθό ως υποαπασχόληση, στην ουσία για να ζήσουν, ποντάρουν στο εισόδημα από φιλοδωρήματα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορεί να μη φορολογήσει όσα πουρμπουάρ υπερβαίνουν τα 300 ευρώ το μήνα «γιατί αυτό θα ήταν άδικο για όσους εργάζονται π.χ. ως πωλητές σε κατάστημα με ρούχα, που δεν παίρνουν πουρμπουάρ», συγκρίνοντας ανόμοιες εργασίες, και παράλληλα εξισώνει τα tips των βιοπαλαιστών του δρόμου με το μηχανάκι ή τους σερβιτόρους με τους υπάλληλους και τα στελέχη εταιρειών. «Όσοι παίρνουν bonus σε εταιρείες φορολογούνται. Γιατί να μην φορολογείται και το πουρμπουάρ;» λένε στο υπουργείο Οικονομικών.