Mini Αγία Σοφία σχεδιάζει ο Άσαντ με τους Ρώσους

Πυροβολισμοί με τραυματία στη Γλυφάδα

Μια νέα νέα Αγία Σοφία, μικρότερων διαστάσεων, μπορεί να είναι σύντομα πραγματικότητα, και μάλιστα στη Συρία.

Η κυβέρνηση Άσαντ ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει στη Συρία μια νέα μικρή εκκλησία, αντίγραφο της Αγίας Σοφία, ως απάντηση στην μετατροπή του ναού της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί από την ισλαμική Κυβέρνηση Ερντογάν. Εκείνος δε που είχε την ιδέα χαρακτήρισε τον Ερντογάν “φανατικό φονιά”. Η Suqaylabiyah είναι ελληνορθόδοξη χριστιανική πόλη στη δυτική Συρία. Η ονομασία της είναι παραφθορά της ελληνιστικής “Σελεύκειας πρὸς Βήλῳ”.

Εικόνα

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Modon που εδρεύει στο Λίβανο, η ιδέα για το κτίριο προτάθηκε από έναν άντρα που ονομάζεται Nabeul Al-Abdullah, επικεφαλής πολιτοφυλακής.

Αφού έλαβε την έγκριση του μητροπολίτη της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Χάμα, του Nicolas Baalbaki, τα σχέδια παρουσιάστηκαν στη συνέχεια στον ρωσικό στρατό εντός της Συρίας και οι εργασίες -σύμφωνα με το λιβανέζικο ρεπορτάζ- αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά τον Αύγουστο.

Η ρέπλικα θα χτιστεί στην ελληνική Ορθόδοξη πλευρά της πόλης Al-Suqaylabiyah, σε ένα κομμάτι γης που έκανε δωρεά εκείνος που είχε και την ιδέα, ο αρχηγός της πολιτοφυλακής Al-Abdullah. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ρωσική ομάδα στη στρατιωτική βάση Hmeimim της Λατάκια ήδη εργάζεται σε σχέδια για την κατασκευή.

Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα Rai Al-Youm, ο Ρώσος βουλευτής Vitaly Milonov δήλωσε ότι η Συρία είναι η ιδανική τοποθεσία για το μίνι αντίγραφο της Αγίας Σοφίας, διότι «σε αντίθεση με την Τουρκία, είναι μια χώρα που δείχνει σαφώς την πιθανότητα ειρηνικού και θετικού διαθρησκευτικού διαλόγου»

Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ δεν μετέτρεψε ποτέ έναν τόπο λατρείας μιας θρησκείας σε τόπο λατρείας μιας άλλης. Πηγές προσκείμενες στον Άσαντ ανέφεραν στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat ότι οι Ρώσοι ενισχύουν τις σχέσεις τους με τους χριστιανούς της Συρίας με οικονομικά και πολιτικά κίνητρα, επειδή έχουν καλές σχέσεις με χριστιανούς επιχειρηματίες.

Πρόσθεσαν ότι οι πιστοί του καθεστώτος κατά μήκος της ακτής της Συρίας «παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στη Suqaylabiyah, καθώς ανησυχούν ότι η Ρωσία θα ενισχύσει τις σχέσεις της με τους χριστιανούς σε βάρος τωνμουσουλμάνων».

Εκκλησιαστικές πηγές στη Χαμά είπαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ρωσική αντιπροσωπεία επισκέπτεται στη Suqaylabiyah και άλλες χριστιανικές πόλεις στην επαρχία και πολύ συχνά Ρώσοι αξιωματούχοι συναντώνται με Ορθόδοξους κληρικούς, αφού και οι Ρώσοι είναι Ορθόδοξοι.

«Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τους χριστιανούς της Συρίας, ειδικά τους Ορθόδοξους, πηγάζει από την πεποίθηση της ρωσικής εκκλησίας ότι συνεχίζει την κληρονομιά της βυζαντινής εκκλησίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσαν.

Ο Al-Abdullah είπε ότι η ίδρυση της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στο Suqaylabiyah “είναι μια υπενθύμιση ότι ένα πνευματικό ορόσημο δεν μπορεί να διαγραφεί από έναν φανατικό  δολοφόνο. Το όνειρο του Οθωμανισμού εξακολουθεί να συναρπάζει ορισμένα μυαλά”, πρόσθεσε σε μια έμμεση αναφορά στον Ερντογάν. Είπε ότι η εκκλησία θα χτιστεί στη δική του ιδιωτική ιδιοκτησία και θα χρηματοδοτηθεί από αυτόν προσωπικά. Πρόσθεσε ότι η ιδέα του έλαβε την ευλογία του Πατριάρχη της Αντιόχειας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι