Μήνυμα της Apple σε χρήστες σε 92 χώρες ότι παρακολουθούνται από spyware – Δεν ξέρουμε αν είναι μέσα η Ελλάδα

Μήνυμα της Apple σε χρήστες σε 92 χώρες ότι παρακολουθούνται από spyware – Δεν ξέρουμε αν είναι μέσα η Ελλάδα

Σε μια υπόθεση παρόμοια με το σκάνδαλο του ισραηλινού λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, η Apple προειδοποίησε χρήστες της σε 92 χώρες ότι τα κινητά τους έχουν παραβιαστεί από λογισμικό παρακολούθησης άγνωστης προέλευσης. Από το 2021 μέχρι σήμερα η Apple έχει στείλει παρόμοια μηνύματα σε χρήστες σε 150 χώρες (194 είναι τα αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ κράτη της γης).

«Η Apple ανίχνευσε ότι έχετε στοχοθετηθεί από επίθεση spyware που προσπαθεί να παραβιάσει από απόσταση το iPhone που συνδέεται με το Apple ID –xxx», έγραφε το μήνυμα που έστειλε η εταιρεία σύμφωνα με το TechCrunch αλλά και το Reuters, ρεπόρτερ του οποίου είδες το μήνυμα.

Επειδή στην Ινδία αρχίζουν βουλευτικές εκλογές και οι κυβερνητικοί πολιτικοί διαμαρτυρήθηκαν, η Apple που ανέφερε στο πρώτο μήνυμα ότι οι η επίθεση είναι από “state sponsored hakers” το άλλαξε σε “mercenary hakers”, καθώς η πρώτη φράση άφηνε υπαινιγμούς για την ανάμειξη της κυβέρνησης της Ινδίας. Δεν είναι γνωστό αν υπήρξαν αντιδράσεις επ΄ αυτού και από άλλα κράτη, ότι δηλαδή ο όρος state spondored πρέπει να εγκαταλειφθεί για να μη “δείχνει” σε κυβερνήσεις.

Το mercenary μπορεί να αποδοθεί ως μισθοφορικός, ιδιοτελής, κερδοσκοπικός κ.λπ. Το state sponsored που κάποιοι αποδίδουν ως “χρηματοδοτουμενο από ξένο κράτος” σημαίνει ότι η επίθεση χρηματοδοτείται από κάποιο κρατικό φορέα και όχι απαραιτήτως “από ξένο κράτος”, όπως πολλοί το αποδίδουν “δείχνοντας” τη Ρωσία.

«Η επίθεση αυτή πιθανόν στοχοθετεί ειδικά εσάς λόγω της ταυτότητας ή της ιδιότητάς σας. Αν και δεν είναι ποτέ εφικτό να ανιχνευθούν με απόλυτη βεβαιότητα αυτές οι επιθέσεις, η Apple έχει ισχυρές ενδείξεις ότι έχει σημειωθεί αυτή η επίθεση –παρακαλώ λάβετε την ενημέρωση αυτή σοβαρά υπ΄όψιν σας».

Η Apple, όπως και η Meta Platforms (Facebook, Instagram, Threads και WhatApp), έχει από καιρό μηνύσει την ισραηλινή εταιρεία NSO, δημιουργό του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών και άλλων στόχων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Apple, από το 2021 μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για spyware σε περισσότερες από 150 χώρες. H Ινδία, στην οποία επίσης πραγματοποιούνται φέτος εκλογές, είναι μία από τις 92 χώρες που αφορά η νέα προειδοποίηση, αναφέρει το Reuters. Ομως η Apple δεν αποκαλύπτει ποιες είναι οι άλλες 91 χώρες στις οποίες διαπίστωσε ενδείξεις παρακολούθησης.

Πηγή: TechCrunch και Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι