Μηνιγγίτιδα στην Πάτρα: Προληπτική χορήγηση φαρμάκων σε πάνω από 3.000 φοιτητές

Μηνιγγίτιδα στην Πάτρα: Προληπτική χορήγηση φαρμάκων σε πάνω από 3.000 φοιτητές

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ ενημερώνουν από σήμερα το πρωί τον φοιτητόκοσμο στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς τρία κρούσματα μέσα σε 15 μέρες θεωρούνται έξαρση και πρέπει κανονικά να λάβουν προληπτικά αντιβιοτική χημειοπροφύλαξη οι περισσότεροι φοιτητές. Οι συγγενείς ασθενών μπορεί να χρειάζεται και να εμβολιασθούν για το βακτηριακό μηνιγγιτιδόκοκκο.

Τα φάρμακα θα δοθούν μόνον σε όσους το επιθυμούν, αλλά ο ΕΟΔΥ προσπαθεί να πείσει να τα πάρουν όλοι, καθώς το καρναβάλι μπορεί να φέρει αξιοσημείωτη έξαρση. Ένδεκα κρούσματα έχουν καταγραφεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οπότε είναι συνολικά 14 μέσα σε ένα δίμηνο. Πέρσι ήταν 23 όλη τη χρονιά.

Η αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών Ελένη Αλμπάνη δήλωσε ότι ο ΕΟΔΥ θα ενημερώσει και θα χορηγήσει φάρμακα μόνο σε όσους φοιτητές το θελήσουν. Ιδιαίτερα ενδιαφέρει το Μαθηματικό της Πάτρας, που έχει 800 φοιτητές, όπως και άλλες σχολές, καθώς και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που έχει τμήμα στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκαν δύο κρούσματα στο Μαθηματικό Πάτρας και ένα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με το διεθνές ιατρικό πρωτόκολλο, όταν σε μια πόλη σημειώνονται πάνω από δύο κρούσματα μηνιγγίτιδας, πρέπει να ελέγχεται ο ρινοφάρυγγας των ατόμων που ήρθαν σε επαφή ή βρέθηκαν σε χώρο με ασθενή τις ημέρες που αυτός παρουσίασε συμπτώματα. Συνήθως προβλέπεται όποιος ήρθε σε επαφή, να λαμβάνει προληπτικά θεραπεία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε δηλώσεις της, ανάφερε ότι στόχος είναι να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων, λόγω του συνωστισμού του Καρναβαλιού: «Αυτός είναι ο στόχος. Κι αν χρειαστεί θα δώσουμε και σε παραπάνω. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να μειώσουμε τη φορεία, τον αριθμό των φορέων που είναι συνήθως ασυμπτωματικοί. Θέλουμε να μειώσουμε την πιθανότητα να νοσήσουν περισσότεροι άνθρωποι. Στις στενές επαφές αυτών των κρουσμάτων, εκτός από χημειοπροφύλαξη θα γίνει και εμβολιασμός».

Επίσης η Ειρήνη Αγαπηδάκη μετέφερε τις συστάσεις των επιστημόνων του ΕΟΔΥ, με τους οποίους βρίσκεται σε στενή επαφή: «Αν κάποιος παρουσιάσει εξάνθημα και πυρετό, πρέπει να πάει αμέσως σε γιατρό. Επίσης πρέπει όλοι να αποφεύγουν τις στενές επαφές με ασθενείς που νοσούν όταν δεν ξέρουν από τι ακριβώς πάσχουν και βεβαίως δεν πρέπει να φιλάμε άτομο που έχει εξάνθημα και πυρετό». Αυτό δεν σημαινει πως κάθε άτομο με πυρετό και εξάνθημα έχει μηνιγγίτιδα, καθώς τα δύο συγκεκριμένα συμπτώματα συνοδεύουν πολλές νόσους.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx