Μήνυση για “φερομένη” διάρρηξη – Η ΕΛΑΣ σήκωσε υπολογιστές για έρευνα

Θα δικαιώσουμε στις ευρωεκλογές το καθεστώς Μητσοτάκη;, Γιώργος Αϋφαντής

Στην κατάσχεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών από το γραφείο του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών προχώρησε η Αστυνομία μετά τη χθεσινή περίεργη διάρρηξη που αποκάλυψε το in.gr και για την οποία εξέδωσαν ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, καθώς εντυπωσιάσθηκαν από την σιωπή της κυβέρνησης και της ΕΛΑΣ επί ένα 24ωρο για ένα θέμα που μπορεί να είναι πολύ σοβαρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβησαν το μεσημέρι στα γραφεία της Διεύθυνσης Εκλογών του ΥΠΕΣ στην οδό Ευαγγελιστρίας και κατάσχεσαν τους δύο υπολογιστές από το γραφείο 304 του προϊστάμενου της Διεύθυνσης όπου χθες, σημειώθηκε η περίεργη διάρρηξη.

Εντούτοις το υπουργείο Εσωτερικών, παρότι έχει κληθεί η Αστυνομία, ελήφθησαν αποτυπώματα και ερευνήθηκαν οι χώροι, αφαιρέθηκαν δε για να ερευνηθούν οι υπολογιστές, εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στην διάρρηξη ως ‘φερομένη΄, δηλαδή ως κάτι που απομένει να διευκρινισθεί αν όντως συνέβη ή όχι. Και παρότι “φερομένη” η διάρρηξη, ο διευθυντής του αρμόδιου για τις εκλογές γραφείου, κατέθεσε μήνυση κατ΄ αγνώστων.

Οι δύο υπολογιστές μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε πρόσβαση από τρίτο άτομο στα ηλεκτρονικά αρχεία των υπολογιστών κατά το χρονικό διάστημα που το γραφείο του διευθυντή ήταν κλειδωμένο χθες το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο διευθυντής κατέθεσε στην Αστυνομία ότι η διάρρηξη σημειώθηκε κατά το χρονικό διάστημα από τις 13:40 έως τις 14:10 που συμμετείχε σε υπηρεσιακή σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου στην οδό Σταδίου. Όταν χρειάσθηκε κάποια έγγραφα από το γραφείο του στην οδό Ευαγγελιστρίας, η ιδιαιτέρα του βρήκε την πόρτα του γραφείου στον πρώτο όροφο, παραβιασμένη. Η ίδια την είχε κλειδώσει όταν ο διευθυντής έφυγε για την σύσκεψη στα κεντρικά.

Ο διευθυντής κατέθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστώσει αν αφαιρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα ή υπηρεσιακά έγγραφα. Παράλληλα σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εξέφρασε ανησυχία για το αν υπήρξε πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία των ηλεκτρονικών υπολογιστών όπου θα μπορούσε κάποιος να αλλοιώσει, να αφαιρέσει ή να αντιγράψει σημαντικά αρχεία που είναι αποθηκευμένα στους υπολογιστές και σχετίζονται με τις εκλογικές διαδικασίες στη χώρα και με την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.

Παρ΄όλα όσα έγιναν για να διαπιστωθεί τι αφαιρέθηκε -αν κάτι αφαιρέθηκε- και αν κάποιος προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία των υπολογιστών, η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών άγνωστο για ποιο λόγο αναφέρεται στο συμβάν σαν μια καταγγελία που αφορά κάτι το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι έχει συμβεί -χαρακτηρίζει τη διάρρηξη ως “φερομένη”.

Η ανακοίνωση αναφέρει κατά λέξη τα εξής: «Κατά τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 26 Απριλίου υπήρξε καταγγελία η οποία αφορά σε φερόμενη διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών το οποίο εδρεύει επί της οδού Ευαγγελιστρίας. Η είσοδος στο συγκεκριμένο κτήριο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ενώ κατά την είσοδο των επισκεπτών πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

»Αμέσως εκλήθη η Αστυνομία προκειμένου να διερευνήσει τα πραγματικά περιστατικά. Από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, σε επίπεδο ασφάλειας δικτύων, ηλεκτρονικών μέσων και ελέγχων από το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου, και δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο. Η έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται απερίσπαστα για τη διενέργεια των εκλογών με τον άψογο τρόπο που πραγματοποιούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version