Μήνυση καταθέτουν για την φωτιά που καίει 26 μέρες στο όρος Όρβηλος χωρίς κανένα εναέριο μέσο
14/08/2024Αντιμέτωπoι με δύο φωτιές που καίνε επί ημέρες είναι οι Σερραίοι: η μία στο όρος Όρβηλος πάνω από το Αχλαδοχώρι και η δεύτερη στο όρος Μενοίκιο πάνω από το Χιονοχώρι. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες δεν επιχειρούσαν εναέρια μέσα, παρά μόνο σήμερα σηκώθηκε ένα ελικόπτερο για τη φωτιά στο Μενοίκιο, που, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής έχει από χθες φουντώσει. Για τον δε Όρβηλο, ενώ η φωτιά είχε τεθεί υπό σχετικό έλεγχο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις την εγκατέλειψαν κυριολεκτικά στη μοίρα της και πλέον καίει ανεξέλεγκτα.
Στο όρος Μενοίκιο, η φωτιά καίει από τις 9 Αυγούστου και σύμφωνα με την Πυροσβεστική εντοπίζεται σε δύσβατο ορεινό σημείο σε μεγάλο υψόμετρο. Στο σημείο, συμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 58 πυροσβέστες με 14 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων πυροσβεστών και μόλις σήμερα δόθηκε εντολή να επιχειρήσει ένα ελικόπτερο.
Οργισμένοι δείχνουν κάτοικοι της περιοχής σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ χαρακτηριστική είναι και η εικόνα που αναρτήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη σελίδα Forecast Weather Greece, όπου διακρίνεται ένα πύρινο μέτωπο από το χωριό Ορεινή Σερρών.
Για την φωτιά στον Όρβηλο θα καταθέσει μήνυση ο Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών. «Στο δράμα που βιώνουν οι κάτοικοι της ακριτικής μας περιοχής στα βόρεια σύνορά μας, αλλά μαζί με αυτούς και όλοι οι Σερραίοι, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να αποδοθούν ευθύνες για την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή» γράφει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Παναγιώτης Καρίπογλου.
Σε δηλώσεις του στη Voria.gr, ο κ. Καρίπογλου εξήγησε πως με τη μηνυτήρια αναφορά «θα ζητήσουμε να διερευνηθεί κατά πόσο υπήρξε οικολογική καταστροφή, γιατί η Πυροσβεστική Υπηρεσία λέει ότι καίει μόνο χαμηλή βλάστηση στον Όρβηλο και αυτό λένε, “είναι καλό” γιατί ανακυκλώνεται το χαμηλό υπόστρωμα κάτω από τα δέντρα. Πρέπει να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη, να δούμε αν κάηκαν δέντρα ή όχι, αν έγινε οικολογική καταστροφή, πόση είναι η έκταση που κάηκε και γιατί δεν πέταξαν σχεδόν καθόλου εναέρια μέσα, δηλαδή γιατί αφέθηκε στην τύχη της η φωτιά. Κατά συνέπεια, θέλουμε να διερευνηθεί αν υπάρχει παράβαση καθήκοντος» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των δικηγόρων.
Εδώ και πέντε ημέρες δεν γίνεται καμία προσπάθεια κατάσβεσης, καταγγέλλει ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Τάτσιος, μιλώντας στη Voria.gr, ζητώντας επιτακτικά την αποστολή εναέριου μέσου για να περιοριστεί το μέτωπο. Μάλιστα, κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη έως τώρα σε έκταση πυρκαγιά στην Ελλάδα φέτος, με την καμένη γη να υπολογίζεται σε 26.000 στρέμματα.
«Μέχρι πριν πέντε ημέρες πετούσαν (σ.σ. εναέρια μέσα), γίνονταν φιλότιμες προσπάθειες, εδώ και πέντε μέρες όμως βλέπουμε ότι ενώ συνεχίζει και καίγεται ο Όρβηλος, δεν γίνεται απολύτως καμία προσπάθεια. Νιώθουμε ότι μας έχουν ξεχάσει, ότι είμαστε αβοήθητοι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σιντικής. Ο ίδιος εξηγεί πως τις πρώτες ημέρες της φωτιάς κάηκε το πευκοδάσος πάνω από το Αχλαδοχώρι Σερρών και αυτή τη στιγμή το μέτωπο πλησιάζει στο Άγκιστρο και καίει κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.
«Το πευκοδάσος στο Αχλαδοχώρι κάηκε, τελείωσε, τεράστια οικολογική καταστροφή και τώρα είναι από την πλευρά του Αγκίστρου όπου έχουμε οξιά. Δεν είναι γρήγορη η μετάδοση της φωτιάς, γιατί η οξιά δεν καίγεται με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο είναι φωτιά, η οποία επεκτείνεται. Κι αυτό που περιμένουμε είναι τι; Να βρέξει;» λέει ο κ. Τάτσιος αγανακτισμένος. «Δεν μπορεί το Άγκιστρο που είναι από τα πιο τουριστικά μέρη στην Ελλάδα να βλέπει μια φωτιά χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα από το κράτος επί πέντε ημέρες. Η εστία είναι γύρω στο 1 χλμ, πριν τέσσερις ημέρες κάπνιζε μόνο και αυτή τη στιγμή έχει ξαναφουντώσει, το μέτωπο είναι μεγάλο και το βλέπουμε να κατεβαίνει» προσθέτει.
Δύο είναι οι λόγοι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιντικής, για τους οποίους δεν επιχειρούν επίγειες δυνάμεις. Αφενός το δύσβατο της περιοχής δυσχεραίνει τη μετάβαση των κατασβεστικών δυνάμεων και αφετέρου η ύπαρξη πολεμικού υλικού στο σημείο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο, που έχει σαν αποτέλεσμα να εκρήγνυνται συνέχεια βλήματα και νάρκες.
«Ήρθαν δασοκομάντος αλλά όταν πλησιάζουν στη φωτιά και ακούν εκρήξεις έχουν εντολή να φεύγουν, για να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες» σημειώνει ο κ. Τάτσιος, επισημαίνοντας εκ νέου την ανάγκη να σταλούν εναέρια μέσα στο μέτωπο. «Η πυροσβεστική εκεί που μπορεί να κάνει αντιπυρική ζώνη θα μπορέσει να την πιάσει, αλλά δεν είναι σωστό να μην υπάρχει μέριμνα. Μίλησα με τον υπουργό (σ.σ. Πολιτικής Προστασίας), μου είπε ότι έχουμε πολλά ενεργά μέτωπα, χθες μάλιστα υπήρξε και το θέμα με την Αττική. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνει το κράτος, θέμα του υπουργείου είναι να έχει και τα μέσα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τόσα μέτωπα. Ξέραμε όλοι από τον χειμώνα, μας ειδοποιούσαν ότι θα έχουμε παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας και ανομβρία, οπότε θέλαμε να έχουμε την ανάλογη υποστήριξη» τονίζει ο δήμαρχος και συμπληρώνει:
«Τα εναέρια μέσα δεν σβήνουν, την περιορίζουν τη φωτιά, γιατί αν δεν πατήσει πόδι πυροσβέστη η φωτιά δεν σβήνει. Το κράτος όμως δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες συνθήκες, για αυτό χτυπάμε το καμπανάκι ώστε την επόμενη φορά να είμαστε έτοιμοι».
Ο δήμος διαμαρτύρεται γιατί δεν έλαβε χρηματοδότηση ούτε για πυροπροστασία, ούτε για την αποναρκοθέτηση της περιοχής, αλλά ούτε για τη δημιουργία επιπλέον διόδων διαφυγής από τους οικισμούς.
«Πώς ζητούν από μας, από την τοπική αυτοδιοίκηση, να ανοίξουμε αντιπυρικές ζώνες -που μας την έχουν δώσει με νόμο πλέον αυτή την ευθύνη- όταν δεν μας έχουν στις χρηματοδοτήσεις για αυτή τη δουλειά;» διερωτάται ο δήμαρχος και συμπληρώνει: «Επίσης υπάρχουν θέματα με διόδους διαφυγής των χωριών μας. Όταν το Αχλαδοχώρι έχει μόνο έναν δρόμο πρόσβασης και δεν έχει άλλη έξοδο διαφυγής, αν η φωτιά ήταν από κάτω και όχι από πάνω αυτή τη στιγμή θα μιλούσαμε για νέο Μάτι.»
Αναφορικά με το πολεμικό υλικό επισημαίνει: «Η αποναρκοθέτηση των αχαρτογράφητων ναρκοπεδίων των πολέμων πρέπει κάποτε να γίνει. Πριν 20 χρόνια ξανακάηκε η περιοχή και τότε η δικαιολογία ήταν η ίδια. Είκοσι χρόνια μετά έχουμε την ίδια δικαιολογία; Αυτό είναι ντροπή για την Ελλάδα του 2024. Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα, να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις με σοβαρότητα» καταλήγει ο κ. Τάτσιος.
Πηγή: voria.gr και ehtnos. gr