ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη

Συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογο του, Έντι Ράμα, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τίρανα, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Βερολίνου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, συζήτησαν την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη.

Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη ότι θα πρέπει αυτό το θέμα να επιλυθεί, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας να ορκιστεί, ως προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην ΕΕ.

Η Διαδικασία του Βερολίνου πραγματοποιήθηκε εν όψει των τακτικών εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των υποψήφιων χωρών, και της συζήτησης για τη Διεύρυνση της ΕΕ, η οποία άρχισε στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα και αναμένεται να κορυφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Σαφές μήνυμα στην Αλβανία ότι η επίλυση του θέματος του Φρέντι Μπελέρη, είναι απαραίτητη προκειμένου η Ελλάδα να συμφωνήσει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου που διεξάγεται στα Τίρανα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Αλβανία έχει κάνει «δυστυχώς σημαντικές υποχωρήσεις στον σεβασμό του κράτους δικαίου», και πρόσθεσε: «Τονίζω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης, δεν είναι δουλειά μου να παρέμβω στο έργο της, όμως θέλω να τονίσω ότι ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαιώμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος και αυτό το προβλέπει η αλβανική έννομη τάξη. Είναι σημαντικό να ορκιστεί ο δήμαρχος Χειμάρρας ώστε να φύγει η σημαντική σκιά που επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα «σε πνεύμα καλής συνεργασίας χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις των δύο κρατών» και τόνισε ότι θα συζητήσει επ’ αυτού με τον Έντι Ράμα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας ότι «μια αρχή που είναι αδιαπραγμάτευτη και είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου. Ένας σεβασμός που πρέπει να δηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις του οργανωμένου κράτους όλων των χωρών».

Ο Φρέντι Μπελέρης είναι προφυλακισμένος από τις 12 Μαΐου. Η δίκη του άρχισε την περασμένη εβδομάδα στο Ειδικό Δικαστήριο Καταπολέμησης της Διαφθοράς και θα συνεχιστεί αύριο. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας θα μπορούσε να ορκιστεί ώστε να μην κηρυχθεί έκπτωτος από το αξίωμά του, ωστόσο η κυβέρνηση Ράμα δεν του δίνει αυτό το δικαίωμα.

Ελληνοτουρκικός διάλογος

Το κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών πέρασε το πρωί ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακσαπάρ για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Κώστα Φραγκογιάννη αναφορικά με την λεγόμενη θετική ατζέντα. Οι συζητήσεις εστιάζονται στα θέματα της οικονομικής συνεργασίας.

Αύριο Τρίτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση του Μπουράκ Ακσαπάρ με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, όπου θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Η συνάντηση των δύο, που σηματοδοτεί επισήμως την έναρξη του πολιτικού διαλόγου γίνεται στη σκιά του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Πρόκειται για την έναρξη της διαδικασίας του ελληνοτουρκικού διαλόγου, όπως συμφωνήθηκε στις δυο συναντήσεις Μητσοτάκη– Ερντογάν στο Βίλνιους, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Παράλληλα δεν αποκλείεται να συζητηθούν και όλα όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή τις τελευταίες ημέρες, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς. Οι θέσεις της Αθήνας και της Άγκυρας κινούνται σε διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις, με τον πρόεδρο Ερντογάν να έχει επανέλθει στην αντιδυτική ρητορική, αποφεύγοντας μάλιστα την ρητή καταδίκη της Χαμάς, ενώ η Ελλάδα συντάσσεται με την ΕΕ και τις ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τη νέα διάσταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, οι προσδοκίες στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι συγκρατημένες. Η Αθήνα περιμένει την επαναβεβαίωση του moratorium και του σχεδιασμού για τα επόμενα βήματα, την συζήτηση για ΜΟΕ μέσα στον Νοέμβριο και την συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που έχει προγραμματίζεται για τις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι