Μισό εκατομμύριο στρατιώτες αναζητεί η Ουκρανία

Στα όρια της φτάνει η δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία, Γιώργος Βενέτης

Οι Ουκρανοί χρειάζονται ευρεία επιστράτευση, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα  να την στηρίξουν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι «ο ουκρανικός στρατός έχει ζητήσει την επιστράτευση επιπλέον 450.000-500.000 ανθρώπων για να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της ρωσικής εισβολής», αλλά προσέθεσε ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση επ΄ αυτού.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, μιλώντας για πολλά προβλήματα, είπε μεταξύ άλλων ότι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν «αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα της επιστράτευσης» και ότι στη συνέχεια η Βουλή θα το εξετάσει. Όπως σημείωσε, μια επιστράτευση σε τέτοια κλίμακα θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδότηση.

«… πρότειναν την επιστράτευση επιπλέον 450.000-500.000 ανθρώπων. Αυτός είναι πολύ μεγάλος αριθμός», είπε ο Ζελένσκι. «Είπα ότι θα χρειαστώ περισσότερα επιχειρήματα για να υποστηρίξω αυτήν την κίνηση. Επειδή πρωτίστως είναι ζήτημα ανθρώπων, δευτερευόντως είναι ζήτημα δικαιοσύνης, ζήτημα αμυντικής ικανότητας και οικονομικό ζήτημα», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, θα χρειαστούν επιπλέον 500 δισεκατομμύρια χρίβνα (13,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη χρηματοδότηση μιας επιστράτευσης τέτοιας κλίμακας. Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ είχε αναφέρει το περασμένο καλοκαίρι ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι απασχολούνται στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας της χώρας.

Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η κρίσιμης σημασίας οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης προς την Ουκρανία. Όπως είπε «κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία, μετά από σχεδόν δύο χρόνια ρωσικής εισβολής. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό και είμαι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δεν θα μας προδώσουν». Αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει σύντομα ένα πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπρόσθετα διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα λάβει «αρκετά νέα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot. Δεν θα δώσω αριθμό, αλλά πολλά θα σταλούν στην Ουκρανία για να προστατεύσουν τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα». Εντούτοις διανύεται μια περίοδος αμφισβήτησης του κατά πόσον θα συνεχιστεί η δυτική βοήθεια.

Μιλώντας για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών που κανονικά θα γίνονταν σε λίγους μήνες, επανέλαβε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν αυτές ενώ μαίνεται ο πόλεμος κατά της ρωσικής εισβολής. Η ιδέα της διεξαγωγής εκλογών έχει συζητηθεί ευρέως στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι αυτές απαγορεύονται βάσει του στρατιωτικού νόμου που έχει κηρυχθεί στη χώρα από την έναρξη του πολέμου. Ο Ζελένσκι έχει επαναλάβει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ότι η διεξαγωγή εκλογών ίσως υπονόμευε την ενότητα και θα μπορούσε εύκολα να τις εκμεταλλευθεί η Ρωσία.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι